Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Στόχος, η αύξηση της ανακύκλωσης συσκευών


Την τελευταία τετραετία, έχουν υπερδιπλασιαστεί όσοι έχουν δοκιμάσει να ανακυκλώσουν κάποια συσκευή.

«Ο "τυφώνας" της κρίσης παρασύρει την αίσθηση της ατομικής ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον και την ανακύκλωση. Σήμερα την αναγνωρίζουν 4 στους 10 Έλληνες. Και αναμφίβολα η αφοσίωση είναι πολύ χαμηλή, καθώς μόνο 2 στους 10 Έλληνες απαντούν ότι προτρέπουν τους φίλους τους να ανακυκλώσουν», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διευθύντρια Επικοινωνίας και Marketing της Ανακύκλωσης Συσκευών ΑΕ, Νατάσσα Βορηά.

«Στοιχεία από πανελλαδική έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2013 για λογαριασμό του Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης "Ανακύκλωση Συσκευών" δείχνουν ότι οι δύσκολοι καιροί που διανύει η χώρα, οδηγούν τους πολίτες να επικεντρώνονται σε ζητήματα άμεσης επιβίωσης και να παραμελούν διαχρονικά ζητήματα, όπως η ποιότητα του περιβάλλοντος», λέει η κ. Βορηά.

Παρόλα αυτά, όπως δηλώνει η κ. Βορηά, μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι αναγνωρίζουν τη σημασία της ανακύκλωσης των ηλεκτρικών συσκευών και τη συνδέουν κυρίως με τη μείωση των σκουπιδιών και την αποφυγή της ρύπανσης του εδάφους. Στα θετικά, επίσης, σημειώνεται ότι, σήμερα, σχεδόν όλοι γνωρίζουν ότι ανακυκλώνονται οι ηλεκτρικές συσκευές και κυρίως κινητά και μεγάλες οικιακές συσκευές και λιγότεροι οι μικρές οικιακές συσκευές. «Ειδικά, οι λάμπες φωτισμού έχουν κάνει άλμα: από το ελάχιστο 8% του 2010 στο 36%», συμπληρώνει η κ. Βορηά.

Την τελευταία τετραετία, έχουν υπερδιπλασιαστεί όσοι έχουν δοκιμάσει να ανακυκλώσουν κάποια συσκευή, και σήμερα έχουν φτάσει το 39% σε σχέση με το 16% το 2009.

«Όπως φαίνεται οι Έλληνες κινητοποιούνται περισσότερο όταν δεν απαιτείται κόπος», δηλώνει η κ. Βορηά. Η συμμετοχή στην ανακύκλωση συσκευών συνδέεται περισσότερο με τις μικροσυσκευές, τις οποίες οι καταναλωτές μπορούν να τις μεταφέρουν εύκολα σε ειδικούς κάδους, που είναι τοποθετημένοι στα περισσότερα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.

Από το συνολικό βάρος ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων που συγκεντρώνεται και ανακυκλώνεται κάθε χρόνο, παρά τη μειούμενη συμμετοχή τους, οι μεγάλες οικιακές συσκευές (ψυγεία, πλυντήρια κα) εξακολουθούν να παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ποσοστό στη συνολική συλλογή. Ακολουθούν τα καταναλωτικά είδη (τηλεοράσεις, συστήματα ήχου, βίντεο κα). Το πρόβλημα που εντοπίζεται είναι στη συνεργασία των δήμων με τους καταναλωτές και στη μεταφορά των μεγάλων ηλεκτρικών συσκευών.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας από τους κρίσιμους συντελεστές για την ανάπτυξη της ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Ωστόσο παρουσιάζει χαμηλή συμμετοχή στη συλλογή. «Οι δήμοι αντιμετωπίζουν πολλά και σημαντικά προβλήματα, ανάμεσα στα οποία η έλλειψη προσωπικού και οικονομικών πόρων.

Οι περισσότεροι δήμοι δε διαθέτουν συστηματοποιημένο τρόπο περισυλλογής των παλιών ηλεκτρικών συσκευών από τις κατοικίες», τονίζει η κ. Βορηά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Γιάννης Αγαπητίδης, επισήμανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «μάλλον οι δήμοι δεν ενδιαφέρονται για την ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, αφού μόνο το 5% αυτών συνεισφέρουν στην ανακύκλωση» και συμπληρώνει: «Το 2012 πετύχαμε παραγωγή 105.000 τόνων. Η ανακύκλωση έφτασε σε ποσοστό 35% και στόχος μας είναι μέχρι το 2015 να φτάσει στο 45%».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.