Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Τα 53α γενέθλια του ΚΘΒΕ


Στη συμπλήρωση 53 ετών από την ημερομηνία υπογραφής της πράξης ίδρυσής του (13 Ιανουαρίου 1961), αναφέρεται με μακροσκελή ανακοίνωση της διοίκησής του, το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας.

«Πενήντα τρία χρόνια μετά την ίδρυσή του, η ύπαρξη και η λειτουργία του ΚΘΒΕ στη Θεσσαλονίκη είναι περισσότερο επιβεβλημένη από ποτέ, ιδιαίτερα σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Εκτός από την καλλιτεχνική δημιουργία, το ΚΘΒΕ αποτελεί μια ενεργή παραγωγική και οικονομική μονάδα. Δεν είναι απλώς ένας φορέας που επιχορηγείται από το κράτος για να υπηρετεί την τέχνη και τον πολιτισμό. Κάνει δικές του θεατρικές παραγωγές δίνοντας δουλειά σε έναν ευρύ κύκλο επαγγελματιών, ένα σημαντικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας κινείται γύρω από το ΚΘΒΕ.

Με αυτόν τον τρόπο επιστρέφει στο ακέραιο στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης, την κρατική επιχορήγηση και τις εισπράξεις. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους και να στηριχθεί η προσπάθεια που κάνουμε, μέσα σε αντίξοες συνθήκες – διοίκηση, καλλιτεχνικός διευθυντής και εργαζόμενοι- για την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη του ΚΘΒΕ.

Να γίνει κατανοητό ότι το Κρατικό Θέατρο είναι ένα ισχυρό brand name, ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει όλη την πόλη», τονίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΘΒΕ κ.Μένη Λυσαρίδου.

«Το ΚΘΒΕ κλείνει τα 53 του, κρίσιμη αλλά και… δημιουργική ηλικία!» υπογραμμίζει στη δική του ανακοίνωση-παρέμβασή του, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου, κ. Γιάννης Βούρος, τονίζοντας πως «μεγάλο μας στοίχημα είναι ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης του Κρατικού Θεάτρου με το κοινό της πόλης. Κάτι που προϋποθέτει σχέση με ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. Γι’ αυτό τολμήσαμε να ανοίξουμε θέματα όπως κοινωνία σε κρίση, εργασιακά, ρατσισμός, μετανάστευση, πολυπολιτισμικότητα, μονογονεϊκές οικογένειες...

Αλλάξαμε την τιμολογιακή πολιτική, ούτως ώστε να υπάρχει ένα οικονομικό εισιτήριο για κάθε πολίτη! Θέλουμε ο κόσμος να μπορεί να δει θέατρο. Του δίνουμε την ευκαιρία. Γιατί το θέατρο είναι μια σπουδαία πηγή της δύναμης αφού με το λόγο του μας επαναφέρει στην ανθρώπινή μας διάσταση και σε πράγματα για τα οποία αξίζει πραγματικά να αγωνιζόμαστε».

Είναι η πρώτη φορά – στα 53 χρόνια λειτουργίας του θεάτρου- που το ΚΘΒΕ “υπενθυμίζει” την ημερομηνία ίδρυσής του με ανακοινώσεις της διοίκησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με την είσοδο του νέου χρόνου έντονη υπήρξε η φημολογία στην πόλη (η οποία και “πέρασε” σε ανάλογα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο) περί “ειλημμένης απόφασης” για συρρίκνωση του ΚΘΒΕ – κατάργησή του ως ανεξάρτητο βορειοελλαδικό θέατρο και ενσωμάτωσή του στο Εθνικό θέατρο ως “παράρτημά του στη Βόρειο Ελλάδα”.

Η φήμη και οι ανησυχίες ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν αλλά ούτε και διαψεύστηκαν από το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού ή και τη διοίκηση του θεάτρου στη Θεσσαλονίκη.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ιδρύθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1961 με προϋπολογισμό... 1.000.000 δραχμές. Η «ιδέα» είχε ανθήσει λίγους μήνες πριν -το Νοέμβριο του 1960- όταν ο Γιώργος Θεοτοκάς και ο Σωκράτης Καραντινός, σε μια… δεξίωση, εισηγήθηκαν στον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή την αναγκαιότητα ίδρυσης ενός κρατικού θεάτρου στη Θεσσαλονίκη.

Η πρώτη παράσταση του νεοιδρυθέντος θεάτρου δόθηκε το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς με παραστάσεις της τραγωδίας του Σοφοκλή "Οιδίπους Τύραννος", στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων.

Πρώτος πρόεδρός του θεάτρου υπήρξε ο συγγραφέας Γιώργος Θεοτοκάς και πρώτος διευθυντής του ο σκηνοθέτης Σωκράτης Καραντινός. Από τις θέσεις της διοίκησης (διοικητικό συμβούλιο, καλλιτεχνική επιτροπή, καλλιτεχνική διεύθυνση) στη δεύτερη κρατική σκηνή της χώρας “πέρασαν” μεγάλα ονόματα του θεάτρου και της πνευματικής ζωής της πόλης και της χώρας (Μανόλης Ανδρόνικος, Μανόλης Αναγνωστάκης, Γιώργος Βαφόπουλος, Μίνως Βολανάκης, Πάνος Θασίτης, Κλείτος Κύρου, Νίκος Μπακόλας, Νίκος Χουρμουζιάδης, Δημήτρης Μαρωνίτης, Σπύρος Ευαγγελάτος κ.α.).

Από το Δεκέμβριο του 1961 το Κ.Θ.Β.Ε. άρχισε να δίνει παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη, στο Βασιλικό Θέατρο, ενώ το φθινόπωρο του 1962 εγκαταστάθηκε στο νεόκτιστο τότε κτίριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Υπήρξε το πρώτο θέατρο στην Ελλάδα που καθιέρωσε εναλλασσόμενο δραματολόγιο. Το Δεκέμβριο του 1982 στο καλλιτεχνικό δυναμικό του Κ.Θ.Β.Ε. ενσωματώθηκε η χορευτική ομάδα "Αέναον Χοροθέατρο" του Ντανιέλ Λομέλ κι έτσι, για πρώτη φορά η πόλη της Θεσσαλονίκης απέκτησε μόνιμη σκηνή με τακτικές παραστάσεις χορού τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε άλλες πόλεις. Τέλος, το 1997 ιδρύθηκε ως αυτοτελές τμήμα του Κ.Θ.Β.Ε η Όπερα Θεσσαλονίκης, η οποία συγχωνεύτηκε με το ΚΘΒΕ σύμφωνα με τον Ν.4002/2011.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.