Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

«Πονοκέφαλος» από το εισιτήριο των 25€


Αντιδράσεις προκαλεί το μέτρο του εισιτηρίου των 25 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.

Αρκετοί ασφαλισμένοι δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν το αντίτιμο, σε περίπτωση που χρειαστεί να εισαχθούν σε νοσοκομείο, καθώς ο μισθός ή η σύνταξη που λαμβάνουν έχει περικοπεί.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι τα έσοδα από το εισιτήριο των 25 ευρώ θα πηγαίνουν σε ειδικούς λογαριασμούς των νοσοκομείων προκειμένου να καλύπτεται το κόστος για τα φάρμακα των ανασφάλιστων ασθενών. Όσοι ασφαλισμένοι δεν πληρώνουν, το χρέος θα πηγαίνει στην εφορία, διευκρίνισε, μιλώντας στο Μega, ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Από την καταβολή του εισιτηρίου για τη νοσηλεία εξαιρούνται οι άποροι, οι χρονίως πάσχοντες στην περίπτωση που νοσηλευτούν για την κύρια πάθησή τους ή για δευτερεύουσες παθήσεις που απορρέουν από αυτήν, τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%, οι κρατούμενοι των φυλακών και το στρατιωτικό προσωπικό.

Αντίθετο το ΠΑΣΟΚ

Η επιβολή του εισιτηρίου των 25 ευρώ προκαλεί ενδοκυβερνητικές τριβές, καθώς το ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε την αντίθεσή του στο μέτρο, ζητώντας να επανεξεταστεί.

Mάλιστα, στο επιχείρημα του Αδ. Γεωργιάδη ότι «το μέτρο περιλαμβάνεται στο μνημόνιο και έχει ψηφιστεί», η Ιπποκράτους απάντησε το βράδυ με νέα, σκληρή ανακοίνωση, και υποστήριξε ότι «αξιώνει σεβασμό της προσπάθειας του και κυρίως των θέσεων και προτάσεων του».

Αντιδρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Την ίδια ώρα, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν επίθεση στην κυβέρνηση για το μέτρο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «πλήρη κατάργηση του δικαιώματος στη δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες χαρακτήρισαν το μέτρο ως «ένα ακόμη πλήγμα στο δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό», ενώ το ΚΚΕ υποστήριξε ότι «τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε επιχειρήσεις».

Νοσοκομειακοί γιατροί: «Καταστροφικό μέτρο»

«Καταστροφικό μέτρο» χαρακτηρίζει την είσπραξη των 25 ευρώ από τον ασθενή για την εισαγωγή του σε δημόσιο Νοσοκομείο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Ο Δημήτρης Βαρνάβας επισημαίνει ότι η επιβολή του μέτρου «θα κάνει την πρόσβαση των πολιτών στα νοσοκομεία ακόμη πιο δύσκολη, με αποτέλεσμα να επιδεινώνονται παθήσεις που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και το τελικό κόστος θεραπείας να εκτινάσσεται».

IΣA: Όχι σε «οριζόντια» μέτρα σε βάρος των πολιτών

Την αντίθεσή του στο μέτρο εκφράζει και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, επισημαίνοντας ότι η πλειονότητα των ασθενών, οι οποίοι αδυνατούν να το πληρώσουν, εξωθείται «σε «αναγκαστική» αποφυγή της νοσηλείας, «αφού πλέον το αγαθό της υγείας και η δημόσια νοσοκομειακή περίθαλψη κοστίζει απαγορευτικά ακριβά».

Ο ΙΣΑ ζητά την άμεση κατάργηση ή/και την αναστολή εφαρμογής της σχετικής διάταξης νόμου και επαναλαμβάνει την πρότασή του προς τον υπουργό Οικονομικών, ώστε να προσδιορίζεται η συμμετοχή του ασφαλισμένου από 0% έως 25% στην ιατρική συνταγή και στις εργαστηριακές εξετάσεις, βάσει εισοδήματος.

Και 1 ευρώ ανά συνταγή για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Όμως, τις επόμενες ημέρες έρχεται και νέα επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, καθώς θα πληρώνουν 1 ευρώ για κάθε συνταγή που θα εκτελούν στο φαρμακείο.

Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι το ευρώ αυτό θα αφορά την κάθε συνταγή και όχι το κάθε φάρμακο και θα εξαιρούνται οι χρονίως πάσχοντες που οφείλουν να συνταγογραφούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Πάντως, αν η φαρμακευτική αγωγή κάποιου ασθενούς είναι πάνω από 3 σκευάσματα, τότε θα επιβαρυνθεί διπλά, καθώς στην κάθε συνταγή μπορούν να αναγραφούν έως τρία φάρμακα.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος ανέφερε ότι το ένα ευρώ δεν το εισπράττει ο φαρμακοποιός, ούτε πηγαίνει στην τσέπη του, αλλά ουσιαστικά, μεταφέρεται στους ασφαλισμένους μέρος της επιβάρυνσης του κράτους.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.