Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Εκδήλωση για τα 100 ΠΟΠ και ΠΓΕ ελληνικά προϊόντα


Η Ευρώπη επενδύει στην ποιότητα επισημάνθηκε στην εκδήλωση.

Σε βασικό πυλώνα για την περαιτέρω ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα της Ευρώπης αναδεικνύεται η ποιότητα, και η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει στις προτεραιότητές της την υποστήριξη και προώθηση των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Αυτό επισημάνθηκε σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση 100 ελληνικών προϊόντων καταχωρημένων ως ΠΟΠ και ΠΓΕ, που διοργάνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ελλάδα, ενώ υπογραμμίστηκε και η ανάγκη προστασίας των προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης πέραν των συνόρων της ΕΕ.

«Η χώρα μας έχει κάνει μια στρατηγική επιλογή να επενδύσει στην ποιότητα των αγροτικών της προϊόντων», τόνισε στο χαιρετισμό του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, γνωστοποιώντας ότι η Ελλάδα με τα 100 ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα της, καταλαμβάνει την 5η θέση στο μητρώο των προστατευόμενων προϊόντων της ΕΕ.

«Μάλιστα, για να δείτε αυτή την ταχύτητα της χώρας μας, από την ώρα που αποφασίσαμε να γιορτάσουμε το 100ό προϊόν, δηλαδή το λάδι της Μεσσαράς της Κρήτης, καταχωρήθηκε ήδη το 101ο και αυτό είναι το ντοματάκι της Σαντορίνης. Άρα λοιπόν, σήμερα τιμούμε δυο μαζί. Και θ’ ακολουθήσουν κι άλλα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσαυτάρης υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι, σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, να αρχίζει η χώρα την ανάπτυξή της πατώντας σε στέρεες παραγωγικές βάσεις, όπως ο πρωτογενής τομέας, η παράδοση και ο πολιτισμός. «Θέλουμε, πραγματικά, είπε, τα αγροτικά μας παραγωγικά συστήματα να είναι συνυφασμένα με την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό», είπε.

Η κ. Δαμανάκη γνωστοποίησε πως οι πωλήσεις προϊόντων με ονομασία προέλευσης ή άλλες ενδείξεις στην Ευρώπη, έφτασαν στα 15,8 δισ. ευρώ, τονίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει ένα ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο από αυτή την πίτα, και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται να καταχωρηθούν προϊόντα από τη θάλασσα, όπως το συμιακό γαριδάκι, η σαρδέλα Καλλονής, ο τόνος Αλοννήσου ή το γαριδάκι Θερμαϊκού.

Η Επίτροπος αναφέρθηκε στη νέα αλιευτική πολιτική και στάθηκε ιδιαίτερα στην υποχρεωτική σήμανση που εισάγει, με τη φιλοδοξία όλα τα προϊόντα που φτάνουν στα σούπερ μάρκετ να έχουν ετικέτα με πληροφορίες που ζητά ο καταναλωτής. «Αν το προϊόν είναι φρέσκο ή κατεψυγμένο, πού έχει ψαρευτεί, πληροφορίες, δηλαδή, που θα ευνοήσουν τη μικρή αλιεία τοπικής κλίμακας. Τα νησιά μας, τους απλούς παραγωγούς».

Τέλος, η κ. Δαμανάκη ευχαρίστησε θερμά τον κ. Τσιόλος για τη στάση του στην υπόθεση της φέτας στον Καναδά και την Κορέα και εξέφρασε την ελπίδα να κερδηθεί η μάχη και στη μεγάλη συμφωνία που έρχεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το διακύβευμα, όπως είπε, υπερβαίνει κατά πολύ και την Ελλάδα και τις προσπάθειες που κάνουν οι χώρες του Νότου με τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης.

Την αισιοδοξία ότι το 2014 θα φέρει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, εξέφρασε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία τόνισε πως για το υπουργείο Τουρισμού η ανάδειξη τοπικών αγροτικών προϊόντων και η γαστρονομία αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία μιας σειράς θεματικών ενοτήτων, που αναπτύσσονται με στόχο τον εμπλουτισμό του επιπέδου των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Όπως ανέφερε, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα προωθηθούν άμεσα λύσεις σε θέματα που θα τονώσουν και την αγροτική ανάπτυξη, αλλά και τον τουρισμό. «Με κοινές δράσεις, που αναλαμβάνουμε τα δυο Υπουργεία» είπε, «εκμεταλλευόμενοι και τη συγκυρία της προεδρίας της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ωφεληθούν ο τουρισμός, ο πρωτογενής αγροτικός τομέας και φυσικά γενικότερα η ελληνική οικονομία».

Ένας από τους δύο τομείς που τα δύο υπουργεία θα συνεργαστούν είναι ο αγροτουρισμός, καθώς, όπως σημείωσε η κ. Κεφαλογιάννη, «το ζητούμενο σήμερα για μας είναι η ποιότητα στο αγροτουριστικό προϊόν, ώστε να καταστεί βιώσιμο και ανταγωνιστικό. Η ποιότητα, είναι το θέμα στο οποίο δίνεται ολοένα και περισσότερη έμφαση και θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι οι σημερινοί τουρίστες είναι πολύ απαιτητικοί, έχουν υψηλές προσδοκίες και περιμένουν ανταπόδοση των χρημάτων που θα δαπανήσουν από τις υπηρεσίες που θα τους προσφερθούν».

Η μεγάλη πρόκληση είναι τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ να κατοχυρωθούν σε όλες τις μεγάλες αγορές και σε διμερές και σε πολυμερές επίπεδο, επεσήμανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης, σημειώνοντας ότι ως ελληνική προεδρία, και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και το υπουργείο Ανάπτυξης, στα Συμβούλια Υπουργών έχουν καθορίσει την προστασία των εν λόγω προϊόντων ως βασική προτεραιότητα. «Δεν είναι αυτονόητο ότι αυτό που εμείς αναγνωρίζουμε στην Ευρώπη, το αναγνωρίζουν όλα τ’ άλλα κράτη», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 27 και 28 Φεβρουαρίου, η ελληνική προεδρία έχει θέσει ως βασικό θέμα συζήτησης πώς μπορεί, πέρα από το σύστημα των ΠΟΠ και των ΠΓΕ, να κατοχυρωθεί ένα ευρωπαϊκό σήμα, «μία μπράντα ευρωπαϊκή, η οποία θ’ ανήκει στην Ευρώπη και θα σφραγίζει όλα τα προϊόντα που εμείς κατοχυρώνουμε ως ΠΟΠ και ΠΓΕ».βραβεύθηκε το ελαιόλαδο της Μεσσαράς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.