Το Blog των AμεA (Ατόμων με Αναπηρία) - Αναπηρία - Δικαιώματα, Παροχές, Ενημέρωση και Πληροφορίες για τα Άτομα με Αναπηρία... και όχι μόνο. Ανάπηροι αλλά ίσοι - Disabled but Equal
Άνεργοι και ανασφάλιστοι «θύματα» της αρτηριακής υπέρτασης. «Όπου φτωχός και η μοίρα του», καθώς άνεργοι και ανασφάλιστοι και πολίτες χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, πληρώνουν και με την υγεία τους την οικονομική κρίση, αφού, σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες καταγράφονται υψηλά ποσοστά αρτηριακής υπέρτασης, ενώ η αλλαγή των δεδομένων στην ασφαλιστική και φαρμακευτική κάλυψη εντείνει το πρόβλημα και παρατηρείται πλέον το φαινόμενο των «εκπτώσεων», από την πλευρά των ασθενών στη φαρμακευτική αγωγή.
Τα παραπάνω ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Υπέρτασης που εορτάζεται στις 17 Μαΐου.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το άγχος, η μη σωστή διατροφή και η δυσκολία στην πρόσβαση των υπηρεσιών υγείας είναι οι παράγοντες που συντελούν στην αύξηση των ποσοστών της αρτηριακής υπέρτασης, μεταδίδει το ΑΜΠΕ. Πρόσφατη διεθνής μελέτη σε δείγμα 123.000 ατόμων έδειξε πως η οικονομική κατάσταση και η ανεργία συσχετίζονται απευθείας με την υπέρταση και όπως είπε ο Κωνσταντίνος Τσιούφης, Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας της Α' Καρδιολογικής Κλινικής, του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο , οι περισσότερες επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν να υπάρχει σχέση μεταξύ του χρόνιου στρες και της εμφάνισης και εγκατάστασης της υπέρτασης.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιούφη, δύο εκατομμύρια Έλληνες πάσχουν από υπέρταση και η κατάσταση εντείνεται λόγω οικονομικής δυσπραγίας και ανεργίας. Η υπέρταση παραμένει o Νο1 παράγοντας θνητότητας παγκοσμίως, ωστόσο μόνο το 25% ελέγχει και ρυθμίζει την πίεσή του, ενώ το 75% των ασθενών παραμένουν αρρύθμιστοι παρά την πληθώρα φαρμάκων που έχουν οι γιατροί στα χέρια τους. Σε ένα μεγάλο ποσοστό αυτό οφείλεται στην πολυπλοκότητα των θεραπευτικών σχημάτων για την υπέρταση, στην κακή συμμόρφωση των ασθενών, στο ότι η υπέρταση είναι ασυμπτωματική, αλλά και στην άγνοια που υπάρχει για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Στο θέμα της παρακολούθησης της πίεσης στο σπίτι, αναφέρθηκε ο Γεώργιος Στεργίου, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Υπέρτασης, στην Γ' Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», υποστηρίζοντας ότι η παρακολούθηση της πίεσης από τους ίδιους τους υπερτασικούς ασθενείς στο σπίτι είναι πολύ διαδεδομένη σε πολλές χώρες και στην Ελλάδα.
Ελάχιστοι υπερτασικοί δεν έχουν πιεσόμετρο και όταν γίνονται σωστά οι μετρήσεις της πίεσης στο σπίτι, τότε αυτές είναι πιο αξιόπιστες από τις μετρήσεις που κάνει ο γιατρός στο ιατρείο, είπε ο κ. Στεργίου, δίνοντας οδηγίες για τη σωστή μέτρηση:
Για τη μακροχρόνια παρακολούθηση της πίεσης αρκούν 1-2 μετρήσεις την εβδομάδα.
Πριν από κάθε επίσκεψη στο γιατρό πρέπει να γίνονται μετρήσεις για 5-7 μέρες, το πρωί (πριν από τη λήψη φαρμάκων) και το απόγευμα. Κάθε φορά να γίνονται δύο μετρήσεις που να απέχουν μεταξύ τους 1 λεπτό. Πολύ συχνές μετρήσεις (καθημερινές) δεν ωφελούν, αντίθετα μπορεί να είναι παραπλανητικές.
Μέσος όρος, πάνω από 135 mmHg για τη συστολική (μεγάλη) ή πάνω από 85 mmHg για τη διαστολική (μικρή) σημαίνει πως η πίεση δεν έχει ρυθμιστεί.
«Πρόκειται για μια σημαντική εκπαίδευση του πληθυσμού, που γλιτώνει χρόνο και χρήμα σε υπερτασικούς και ασφαλιστικά ταμεία», είπε ο κ. Στεργίου για τη μέτρηση στο σπίτι.
Πάντως, σύμφωνα με τον Αθανάσιο Μανώλη, συντονιστή διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του «Ασκληπιείου» Βούλας και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης, πρώτο και απαραίτητο μέτρο -σύμφωνα με όλες τις διεθνείς οδηγίες- αντιμετώπισης της υπέρτασης είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής. Μείωση της πρόσληψης αλατιού, μείωση του σωματικού βάρους, μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και αύξηση της καθημερινής άσκησης μπορούν να εμποδίσουν την εμφάνιση της υπέρτασης σε όσους έχουν προδιάθεση , επαναφέρουν σε φυσιολογικά επίπεδα την ήπια υπέρταση χωρίς να χορηγηθεί θεραπεία και ρυθμίζουν την υψηλή υπέρταση σε καλύτερα επίπεδα ώστε να είναι δυνατή η μείωση των φαρμάκων.
Περισσότερα οφέλη συγκριτικά με τις ασκήσεις με αντιστάσεις. Εάν θέλετε να κάψετε λίπος και να χάσετε βάρος, τότε η καλύτερη επιλογή είναι η καρδιοαναπνευστική (αεροβική) άσκηση συγκριτικά με τις ασκήσεις με αντιστάσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Στο πλαίσιο της έρευνας 234 μεσήλικες άνδρες και γυναίκες υπέρβαροι ή παχύσαρκοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Επί οχτώ μήνες τα άτομα της πρώτης ομάδας έκαναν αερόβια άσκηση συνολικά 133 λεπτά την εβδομάδα, τα άτομα της δεύτερης τρεις ώρες εβδομαδιαίως ασκήσεις με αντιστάσεις και εκείνα της τρίτης συνδυασμό αερόβιων ασκήσεων και προπόνησης με βαράκια σε χρόνο που αντιστοιχούσε στο άθροισμα του χρόνου των άλλων δυο ομάδων (δηλαδή πάνω από πέντε ώρες την εβδομάδα).
Συνολικά 119 άτομα κατάφεραν να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα των οχτώ εβδομάδων. Ο μέσος όρος απώλειας βάρους στα άτομα της πρώτης ομάδας (αερόβια προπόνηση) ήταν 1,72 κιλά, ενώ σε εκείνα της συνδυαστικής ομάδας ήταν 1,63 κιλά. Στα άτομα που έκαναν βάρη αυξήθηκε ο μυϊκός ιστός μεν, αλλά δεν σημειώθηκε απώλεια βάρους.
Σύμφωνα με την συντονίστρια της έρευνας Leslie Willis ψυχολόγο της άσκησης, από τον Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Duke «εάν ο στόχος μας είναι η απώλεια λιπώδους ιστού τότε η μέθοδος που έχει τα καλύτερα αποτελέσματα στο λιγότερο χρόνο είναι η καρδιοαναπνευστική άσκηση» (τρέξιμο, ποδηλασία, περπάτημα, κολύμπι κτλ.) Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Applied Physiology.
Άθλος για την 25χρονη Ράχα Μουχάρακ.Μια νεαρή γυναίκα από τη Σαουδική Αραβία, η Ράχα Μουχάρακ, κατάφερε σήμερα να ανεβεί στην κορυφή του όρους Έβερεστ, όπως ανακοίνωσε ο πατέρας της.
Είναι η πρώτη φορά που μια γυναίκα από τη Σαουδική Αραβία, χώρα που εφαρμόζει αυστηρούς περιορισμούς στην άθληση των γυναικών, πετυχαίνει έναν τέτοιο άθλο.
«Ανέβηκε στην κορυφή το πρωί του Σαββάτου. Επικοινωνήσαμε στη συνέχεια μαζί της. Είναι εξαντλημένη και ξεκουράζεται», είπε ο Χάσαν Μουχάρακ.
«Εμείς στην οικογένειά της είμαστε πολύ ευτυχισμένοι για την επιτυχία της, που δεν ήταν εύκολο να πραγματοποιηθεί», πρόσθεσε.
Η Ράχα, που είναι 25 ετών και έχει σπουδάσει στο πανεπιστήμιο Τσάρτζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κατάγεται από την Τζέντα. Ο πατέρας της είπε ότι η κόρη του, σε τόσο νεαρή ηλικία, έχει ήδη πετύχει το στόχο της, να ανέβει στις κορυφές των επτά υψηλότερων βουνών του κόσμου.
Η 25χρονη συμμετείχε σε μια ομάδα Αράβων στην οποία επιχείρησαν για πρώτη φορά την ανάβαση στο Έβερεστ, στα 8.848 μέτρα, ένας άνδρας από το Κατάρ και ένας Παλαιστίνιος.
Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν ανεβεί στο όρος Έβερεστ από το 1953. Εκατοντάδες άλλοι όμως έχασαν τη ζωή τους επιχειρώντας την ανάβαση στην κορυφή του κόσμου.
Οι σύνεδροι στη συγκεκριμένη διοργάνωση μπορεί να είναι χιλιάδες, αλλά δεν είναι συνηθισμένοι. Δεν φορούν γραβάτα και κοστούμι, δεν είναι πάνω από 15-20 χρονών και δεν μιλούν για την κρίση. Συζητούν - μεταξύ άλλων - για ένα ποντίκι υπολογιστή, που φοριέται σαν γάντι και έχει το ευρηματικό όνομα: "γαντίκι"· για μια διαδραστική πλατφόρμα, τύπου σχολικού "Facebook", όπου μαθητές κάνουν αιτήματα όχι φιλίας, αλλά …βοήθειας στη σχολική ύλη προς συμμαθητές τους· και για μια ρομποτική κατασκευή που κόβει … σερραϊκή μπουγάτσα.
Ο λόγος για τους συμμετέχοντες στο 5ο μαθητικό συνέδριο πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας, που διοργανώνεται, σήμερα και αύριο, στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας. Στην εκδήλωση παρουσιάζονται 141 εργασίες, με τη συμμετοχή 1827 μαθητών και μαθητριών.
To ΑΠΕ - ΜΠΕ συνάντησε τους νεαρούς μαθητές και μίλησε μαζί τους για τις εργασίες τους, αλλά και για το πώς βλέπουν το επαγγελματικό τους μέλλον στην Ελλάδα.
Κάποιοι σκέφτονται να φύγουν: "Η Ελλάδα δεν δίνει πλέον ευκαιρίες και ελπίδες για να κάνεις αυτό που θέλεις. Πιο πιθανό είναι να σε κάνει να μισήσεις αυτό που αγαπάς" λέει ο μαθητής Λυκείου Παύλος Θεοδοσιάδης.
Άλλοι πάλι, είναι έτοιμοι να παλέψουν εντός των συνόρων, γιατί, όπως σημειώνει αφοπλιστικά ο μαθητής Μιχάλης Καρυπίδης, "θέλω να στηρίξω την Ελλάδα".
Πώς ένα πρόβλημα ακαταστασίας δημιούργησε το …"γαντίκι"
Για τον 17χρονο Χριστόδουλο Κεχρή, μαθητή Β΄ Τάξης του 2ου Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, η ακαταστασία που επικρατούσε στο γραφείο του ήταν πρόβλημα, καθώς κάποιες φορές δεν είχε χώρο ούτε για να ακουμπήσει το ποντίκι του υπολογιστή.
Επειδή, όπως λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, το συμμάζεμα του δωματίου του δεν είναι το ...δυνατό του σημείο, αποφάσισε να λύσει το πρόβλημα αλλιώς: δημιούργησε ένα ποντίκι που φοριέται σαν γάντι και δεν χρειάζεται σταθερή επιφάνεια για να κινηθεί. Και το όνομα αυτού; "Γαντίκι".
Όταν το άτομο που φοράει το "Γαντίκι" τοποθετεί το χέρι του στην κατάλληλη θέση, μπορεί - χάρη σε έναν αισθητήρα επιτάχυνσης, που "διαβάζει" την κλίση του χεριού- να μετακινήσει αντίστοιχα τον δρομέα του υπολογιστή. Χάρη δε, σε έναν δεύτερο αισθητήρα (κάμψης) στον δείκτη του χεριού του, μπορεί να εκτελέσει οποιαδήποτε ενέργεια του συμβατικού ποντικιού, κάνοντας τόσο δεξί, όσο και αριστερό κλικ! Η συσκευή χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική πλατφόρμα «Arduino», που στέλνει όσα δεδομένα συλλέγει από τους αισθητήρες στον υπολογιστή, μέσω καλωδίου USB. Ακολουθεί η επεξεργασία των δεδομένων από πρόγραμμα -οδηγό.
Αυτή τη στιγμή, το "γαντίκι" συνεργάζεται με τα Windows, αλλά, όπως εξηγεί ο Χριστόδουλος, ήδη "δουλεύεται" και για Linux, ενώ σχεδιάζεται και η ενσωμάτωση bluetooth. "Άρχισα να δουλεύω το 'γαντίκι' το καλοκαίρι και χρειάστηκα έξι μήνες να το ολοκληρώσω. Μού στοίχισε περίπου 60-65 ευρώ" λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ. Θα τον ενδιέφερε να αξιοποιήσει τη συσκευή και εμπορικά; "Γιατί όχι;", λέει χαμογελώντας.
i-School: Και ηλεκτρονική "ατζέντα" και αιτήματα …βοήθειας
Ο μαθητής "Χ" ξέχασε ποια εργασία έχει αναλάβει να κάνει στο σπίτι. Η "Ζ" δεν γνωρίζει ότι το πρόγραμμα μαθημάτων έχει αλλάξει εκτάκτως. Ο "Υ" χρειάζεται βοήθεια για κάτι που διαβάζει. Τα κοινά αυτά προβλήματα πολλών μαθητών φιλοδοξεί να λύσει το σύστημα "i-school", που ανέπτυξε ομάδα μαθητών στο 2ο ΓΕΛ Ωραιοκάστρου.
Πώς λειτουργεί; Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο μαθητής Αλέξανδρος Καλτσίδης, το i-school είναι ουσιαστικά ένα ψηφιακό σύστημα καταχώρησης καθηκόντων, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθημερινά - και κυρίως - σε υπολογιστή windows είτε, δευτερευόντως, σε ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο, με λειτουργικό Android.
Δεν λειτουργεί, όμως, απλά ως "ατζέντα". Σύμφωνα με τον μαθητή Μιχάλη Καρυπίδη, το σύστημα, που δουλεύει με τη λογική του υπολογιστικού "νέφους" (cloud), επιτρέπει ακόμη την εσωτμηματική συνομιλία (chat). Στην επόμενη έκδοσή του, θα είναι δυνατά και τα αιτήματα βοήθειας από μαθητή σε μαθητή -αντιστοίχως με τα αιτήματα φιλίας στο "Facebook". Σύντομα δε, θα μπορεί να "τρέχει" και σε Linux.
Ο Αλέξανδρος επισημαίνει ότι το σύστημα χρησιμοποιείται ήδη - στον υπολογιστή - από το 90-95% των μαθητών του τμήματος και στα έξυπνα τηλέφωνα με λογισμικό Android από περίπου το 50% των μαθητών, που κατέχουν τέτοιες συσκευές.
"Έχουμε σκεφτεί το ενδεχόμενο να προωθήσουμε το i-school όχι μόνο σε άλλα σχολεία, αλλά και σε φροντιστήρια" λέει ο Μιχάλης, ενώ ερωτηθείς τι σκέφτεται να κάνει στο μέλλον λέει: "Θέλω να περάσω στη σχολή που μου αρέσει, δηλαδή πληροφορική/προγραμματισμό. Μελλοντικά, θέλω να δημιουργήσω τη δική μου εταιρεία προγραμματισμού. Θέλω να μείνω στην Ελλάδα, γιατί θέλω να τη στηρίξω".
Όταν οι μαθητές Αντώνης Χάβαρης και Χριστόδουλος Παλισίδης, από το ΓΕΛ Σκουτάρεως Σερρών, αναρωτήθηκαν τι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν στο πλαίσιο του μαθήματος πληροφορικής, αλλά και ενός προγράμματος, που "έτρεχε" στο νομό τους, αποφάσισαν να συνδυάσουν δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα: τα LEGO Mindstorms NXT (σ.σ. εξαρτήματα κατάλληλα για ρομποτικές κατασκευές), που υπήρχαν ήδη στο εργαστήριο του σχολείου τους, και τη σερραϊκή μπουγάτσα.
Έτσι, δημιούργησαν μια ρομποτική κατασκευή, που …κόβει μπουγάτσα, "για να διαφημίσουμε και ένα προϊόν του νομού μας", όπως λέει χαρακτηριστικά ο Χριστόδουλος. Ο Αντώνης εξηγεί ότι το σύστημα δουλεύει με δύο επεξεργαστές, πέντε αισθητήρες και έναν κινητήρα, που συνδέονται με υπολογιστή.
Για να το φτιάξουν, οι μαθητές χρειάστηκε να εργαστούν σκληρά από την αρχή της χρονιάς, επενδύοντας σε αυτό όχι μόνο το χρόνο του μαθήματος, αλλά και σαββατοκύριακα και αργίες. Άξιζε ο κόπος; "Ασχοληθήκαμε μετά χαράς με την κατασκευή, το σχολείο έγινε πιο ευχάριστο" λένε και οι δύο και προσθέτουν ότι, αν τελειοποιείτο, το "προϊόν" τους θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει και εμπορική χρήση.
Πώς βλέπουν την επαγγελματική τους αποκατάσταση στην Ελλάδα; Θα προσπαθήσουν να μείνουν λένε. Σε τομείς όπως ο προγραμματισμός, υπάρχουν δουλειές και προοπτικές, για αυτούς που τις κυνηγάνε. Για άλλους τομείς, όμως, όπως αυτός των μηχανολόγων μηχανικών, "οι καλές δουλειές είναι έξω", εκεί που υπάρχει βιομηχανία.
Ψήνει και καφέ;
Όταν θέλουμε να σχολιάσουμε τις δυνατότητες μιας τεχνολογικά προηγμένης συσκευής συνήθως λέμε "μόνο καφέ δεν ψήνει". Η ρομποτική κατασκευή, όμως, που ανέπτυξαν μαθητές του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κάνει ακριβώς αυτό.
Όπως εξηγεί ο μαθητής Θανάσης Παπίας, η ιδέα για τη δημιουργία της συσκευής προέκυψε πάνω σε ένα τρένο, όταν - επιστρέφοντας από τον 4ο πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής - οι νεαροί σκέφτηκαν ότι υπάρχει κενό στην αγορά ως προς την αυτοματοποιημένη παρασκευή ελληνικού καφέ. Έτσι ξεκίνησαν όλα.
Σύμφωνα με τον μαθητή Παύλο Θεοδοσιάδη, για την κατασκευή χρησιμοποιήθηκε το kit της LEGO, συμπεριλαμβανομένων τριών επεξεργαστών με τέσσερις θύρες (η μία USB, που συνδέεται με υπολογιστή).
Στο μηχάνημα εισάγονται χρωματιστοί "δίσκοι", που αναφέρουν τον επιθυμητό καφέ (γλυκός, σκέτος, μέτριος ελληνικός), τους οποίους το σύστημα "διαβάζει". Η κατασκευή του μηχανήματος απαίτησε και επινοητικότητα, καθώς τα πλαστικά κομμάτια του σε κάποια σημεία δεν είχαν την επιθυμητή σταθερότητα, με αποτέλεσμα να "επιστρατευτεί" ως βάση ένα ανεστραμμένο παιδικό τραπεζάκι!
Τι θέλουν να κάνουν στην επαγγελματική τους ζωή; Ο Θανάσης θέλει να γίνει αρχιτέκτονας. Ο Παύλος, μηχανολόγος. Ο τρίτος της παρέας, ο Μάριος Μηνάς Κόντης, να ασχοληθεί με το λογισμικό εφαρμογών.
Ο Θανάσης είναι αποφασισμένος να μείνει στην Ελλάδα: "Αν αγαπάς πραγματικά αυτό που κάνεις, μπορείς παντού. Δημιουργείς εσύ την προοπτική" λέει.
Ο Παύλος και ο Μάριος, όμως, σκέφτονται να φύγουν. "Η Ελλάδα δεν δίνει πλέον ευκαιρίες και ελπίδες για να κάνεις αυτό που θέλεις. Πιθανότερο είναι να σε κάνει να μισήσεις αυτό που αγαπάς" λέει ο Παύλος, ενώ ο Μάριος συμπληρώνει: "Μια ιδέα εδώ δεν μπορεί να αναπτυχθεί κατάλληλα. Η δημιουργία είναι πιο εύκολη στο εξωτερικό".
"Ιδίως μέσα στην κρίση, θα άνοιγα ένα ηλεκτρονικό κατάστημα"
Το 5ο μαθητικό συνέδριο πληροφορικής δεν περιλάμβανε μόνο το κομμάτι της ρομποτικής, αλλά και μια σειρά από άλλες εργασίες, όπως έρευνες, δημιουργία ιστολογίων και ταινιών μικρού μήκους, εκπαιδευτικά παιχνίδια κ.τλ.
Οι 15χρονες μαθήτριες Ευθυμία Κασσαβού, Κατερίνα Καμπάνη και Μαρία Κατσαρού, από το 1ο γυμνάσιο Τρίγλιας Χαλκιδικής, έκαναν τη δική τους έρευνα για το ηλεκτρονικό εμπόριο και "ψηφίζουν" υπέρ του.
"Μπορεί στην Ελλάδα το ηλεκτρονικό εμπόριο να μην είναι διαδεδομένο, αλλά στην υπόλοιπη Ευρώπη έχει αναπτυχθεί αρκετά. Τώρα με την κρίση, πολλοί νέοι στρέφονται στα ηλεκτρονικά καταστήματα, γιατί έχουν χαμηλές τιμές και ποικιλία. Θέλω να σπουδάσω διοίκηση επιχειρήσεων, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα στην Ελλάδα είναι δύσκολα, οπότε πιστεύω ότι μπορεί να άνοιγα ένα τέτοιο κατάστημα" λέει η Ευθυμία Κασσαβού.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Κατερίνα Καμπάνη, που επίσης θέλει να σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων, λέει: "Τα ηλεκτρονικά καταστήματα σου δίνουν τη δυνατότητα να αγοράσεις προϊόντα αρκετά φθηνότερα και να συγκρίνεις τιμές, ενώ διευκολύνουν και ειδικές ομάδες ανθρώπων, όπως τα άτομα με αναπηρία. Πιστεύω ότι είναι μια καλή επαγγελματική λύση".
Η Μαρία Κατσαρού θέλει να γίνει γιατρός, αλλά όπως λέει "ως επιχειρηματίας θα διάλεγε να ανοίξει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, ιδίως σε περίοδο κρίσης".
Θα μείνουν στην Ελλάδα; "Η Ελλάδα έχει χάσει την αίγλη της. Δεν υπάρχουν δουλειές, δεν υπάρχει δύναμη και δυναμική, ενώ έξω, και ιδίως στις ΗΠΑ, υπάρχουν ακόμη πολλά να κάνεις στις επιχειρήσεις και το μάρκετινγκ" λέει η Ευθυμία.
"Όσο και να θέλω να μείνω, φοβάμαι ότι αυτό δεν θα είναι εφικτό, αν θέλω να κάνω κάτι σημαντικό. Έξω βρίσκεις ευκολότερα δουλειά. Εδώ στην Ελλάδα, πάλι, δυστυχώς δεν αξιολογείσαι πάντα με βάση τις δυνατότητές σου" επισημαίνει η Μαρία.
Η Κατερίνα, πάντως, θέλει να μείνει: "Πρέπει να μείνουμε στη χώρα μας, να κάνουμε δουλειά στην Ελλάδα. Και αν δεν τα καταφέρουμε, τότε υπάρχει και το εξωτερικό".
"Ευχή ή κατάρα;"
"Οι νέες τεχνολογίες μπορεί να είναι και ευχή και κατάρα. Εσύ διαλέγεις τι από τα δύο θα είναι. Πρέπει να ξέρεις πώς να χρησιμοποιείς τον υπολογιστή σου". Το κορίτσι που λέει αυτή τη φράση, η Ζωή Χατζημωϋσιάδου, μετά βίας ξεπερνά σε ύψος το 1,20 κι αυτό είναι λογικό, αφού είναι μαθήτρια δημοτικού: του διθέσιου δημοτικού Δυτικού Πέλλας, που έχει μόλις 14 μαθητές.
Παρά τη μικρή ηλικία της, κατόρθωσε μαζί με πέντε συμμαθήτριές της (Ολγα και Ραφαέλα Σιδηροπούλου, Κωνσταντίνα Κόσιου, Μελίνα Μαντεμλή και Μαρία Χωραφά) να γράψουν τα σενάρια, να σκηνοθετήσουν -χρησιμοποιώντας τον Movie Maker- και να κινηματογραφήσουν μια μικρή ταινία, με θέμα τις ευκαιρίες και τους κινδύνους από τις νέες τεχνολογίες. "Ποτέ δεν φταίει το μέσο, αλλά ο χρήστης" προσθέτει η συμμαθήτριά της Όλγα Σιδηροπούλου.
Το συνέδριο διοργανώνεται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κ.Μακεδονίας και τους Σχολικούς Συμβούλους Πληροφορικής και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το "ΝΟΗΣΙΣ" και το Σωματείο "Φίλοι του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης".
Περιλαμβάνει και δύο θεματικές εκθέσεις, την Παιχνιδοχώρα, όπου παρουσιάζονται περίπου 40 εκπαιδευτικά παιχνίδια, κατασκευασμένα από μαθητές και το Robo-Land, με ρομποτικές κατασκευές.
Το συνέδριο μεταδίδεται μέσω της ιστοσελίδας www. math-syn-pli.gr. Όπως επισημαίνει ένας εκ των συντονιστών, ο Κώστας Ηλιάδης, από τον χώρο αναμένεται να περάσουν σε δύο μέρες περίπου 2000-2500 μαθητές από τη Θεσσαλονίκη και άλλους έξι νομούς._
Ψυχικά διαταραγμένος φαίνεται πως ήταν, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο άνδρας που διέκοψε μια ζωντανή εκπομπή του καναλιού Canal+ στις Κάννες πυροβολώντας στον αέρα με ένα ψεύτικο πιστόλι.
Η ενέργεια του 42χρονου δημιούργησε πανικό, όχι όμως και τραυματισμούς.
"Πρόκειται για ένα άτομο 42 ετών που χρησιμοποίησε ένα όπλο κοντά στο στούντιο. Είναι διαταραγμένος και συνελήφθη αμέσως", δήλωσε ο Μαρσέλ Οτιέρ, ο διευθυντής της υπηρεσίας δημόσιας ασφάλειας της επαρχίας Αλπ-Μαριτίμ.
Ο δράστης, που είχε επάνω του και μια ψεύτικη χειροβομβίδα, πυροβόλησε δύο φορές προτού συλληφθεί από τους αστυνομικούς. "Το κάνω για τον Θεό μου", φέρεται να φώναξε κατά τη διάρκεια της σύλληψής του.
Την ώρα εκείνη προβαλλόταν σε ζωντανή μετάδοση τη εκπομπή Grand Journal που είχε για καλεσμένους τα μέλη της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών Κριστόφ Βαλτς και Ντανιέλ Οτέιγ. Η εκπομπή διακόπηκε προσωρινά και η μετάδοσή της συνεχίστηκε μετά την απομάκρυνση του 42χρονου από το χώρο.
"Στις 20:07 η εκπομπή διακόπηκε. Σύμφωνα με έναν αξιωματικό της αστυνομίας των Καννών, ένας άνδρας πυροβόλησε δύο φορές στον αέρα στην Κρουαζέτ, στην άκρη του πλατώ και μετά, γυρνώντας σε μια γυναίκα που στεκόταν δίπλα του, της είπε: αν ήμουν στη θέση σας, δεν θα έμενα εδώ", δήλωσε ο Μισέλ Ντενιζό, ο παρουσιαστής της εκπομπής.
"Υπήρξε κάποια ανησυχία και φόβος, όμως όλοι διατήρησαν την ψυχραιμία τους και ευχαριστώ το κοινό που έμεινε εδώ, όλο το επιτελείο της εκπομπής και τους καλεσμένους μας", κατέληξε. Πηγή: http://www.enikos.gr
Έγγραφο στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ.Γιάννη Βρούτση απευθύνει ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πολιτισμού κ. Απόστολος Παντσάς, επισημαίνοντας περιπτώσεις συμπολιτών οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, εξαιτίας κενών στη νομοθεσία ή υπερβολικά γραφειοκρατικών ερμηνειών των νόμων. Ο κ. Παντσάς υπογραμμίζει την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε μία κατηγορία ανθρώπων που, λόγω της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας, βρίσκονται μπροστά σε βασανιστικό αδιέξοδο, το οποίο μπορεί να τους οδηγήσει σε ακραίες συμπεριφορές.
Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στο έγγραφο, πρόκειται για την κατηγορία των ανθρώπων εκείνων που, για διάφορους λόγους, δεν ήταν συνεπείς με τις ασφαλιστικές τους εισφορές, συσσώρευσαν χρέη προς τα ταμεία, είναι αποδεδειγμένα – με απόφαση των ΚΕΠΑ - ανάπηροι και παρ’ όλ’ αυτά δε δικαιούνται να λάβουν επίδομα βαρείας αναπηρίας από την Κοινωνική Πρόνοια. «Επειδή χρωστάνε σε ασφαλιστικούς φορείς υπέρογκα ποσά, που λόγω προσαυξήσεων είναι ανθρωπίνως αδύνατον να τα εξοφλήσουν, οι άνθρωποι αυτοί καταδικάζονται σε θάνατο αφού, ούτε να ζήσουν έχουν, ούτε να εργαστούν μπορούν, ούτε τα φάρμακά τους μπορούν να προμηθευτούν και ούτε το μικρό αυτό επίδομα βαριάς αναπηρίας μπορούν να λάβουν, γιατί σύμφωνα με την εγκύκλιο Π3α/Φ.32/3226-13/9/2001το εν λόγω επίδομα μπορούν να εισπράξουν μεταξύ των άλλων και οι άμεσα ασφαλισμένοι που όμως δεν έχουν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση από το Ταμείο τους», τονίζει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο κ.Παντσάς και προσθέτει:
«Ωστόσο, ως έλλειψη ασφαλιστικών προϋποθέσεων δεν θεωρείται η οφειλή εισφορών προς τα Ταμεία τους. Η μόνη περίπτωση προκειμένου να λάβουν το συγκεκριμένο βοήθημα της Δ/νσης Πρόνοιας είναι να προχωρήσουν σε ρύθμιση αυτών των χρεών. Το ύψος των οφειλών τους όμως είναι πολλές φορές, όπως σε συγκεκριμένη περίπτωση συμπολίτη μας, απολύτως απαγορευτικό, καθώς ακόμα και για να ξεκινήσει η διαδικασία της ρύθμισης υποχρεούται στην καταβολή ενός πολύ μεγάλου ποσού».
Ο Αντιδήμαρχος υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα κενό της νομοθεσίας και επισημαίνει την ανάγκη η Πολιτεία να αντιμετωπίσει με ευαισθησία την περίπτωση αυτών των ανθρώπων και να δώσει λύση στο αδιέξοδο. «Θεωρούμε πως γρήγορα η Πολιτεία θα πρέπει να καλύψει με νόμο το κενό, ούτως ώστε η Κοινωνική Πρόνοια να δίνει το επίδομα βαριάς αναπηρίας σε άτομα τα οποία έχουν –πιστοποιημένα από την αρμόδια επιτροπή του ΚΕΠΑ- βαριά αναπηρία αλλά, λόγω οφειλών, δεν έχουν πάρει ποτέ τη σύνταξή τους και λόγω αντικειμενικής οικονομικής αδυναμίας δεν μπορούν να δρομολογήσουν ρύθμιση των χρεών τους προς τον ασφαλιστικό φορέα».
Τέλος, επισημαίνει την αδυναμία της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου να χορηγήσει στους ανασφάλιστους πολίτες βιβλιάριο κοινωνικής προστασίας για δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη, αφού βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με Αριθ.Πρωτ Π2αΓ/Γ.Π.οικ13949/16-11-2006 το εισόδημα υπολογίζεται επί του τεκμαρτού φορολογητέου ποσού και όχι επί του πραγματικού. «Αυτή η διάταξη αποκλείει και στερεί από ένα μεγάλο αριθμό ανέργων πολιτών το δικαίωμα στην δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», καταλήγει ο κ.Παντσάς.
Τον νέο τύπο πλήρως προσβάσιμου σπιτιού για άτομα με κινητικές αναπηρίες, το Access Ηouse, παρουσίασε πρόσφατα η κατασκευαστική κατοικιών baasbuilding, μετά από ενδελεχείς μελέτες, μακροχρόνιες επαφές και συνεργασίες με εξειδικευμένες εταιρίες του εξωτερικού και μεταφορά τεχνολογίας από χώρες με παράδοση, όπως η Γερμανία και η Σουηδία.
Το νέο προσβάσιμο σπίτι, είναι υβριδικό (απελευθερώνει τον ιδιοκτήτη του από κάθε δαπάνη για θέρμανση και δροσισμό) και συγχρόνως πλήρως προσβάσιμο από άτομα με κινητικές αναπηρίες, αφού κάθε λεπτομέρεια στην κατασκευή των χώρων, από την είσοδο, το πάρκινγκ, το λουτρό, την κουζίνα και την κρεβατοκάμαρα, είναι μελετημένη σύμφωνα με τις επιταγές προσβασιμότητας, καθώς και τις τελευταίες τάσεις της παγκόσμιας αγοράς κατασκευών ειδικών προδιαγραφών.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της baasbuilding, κ. Νίκος Μπατιστάτος, αναφερόμενος στη νέα δραστηριότητα της εταιρείας τονίζει: «Η προσπάθειά μας αυτή έρχεται μετά από πολλούς μήνες μελέτης, προγραμματισμού, επισκέψεων σε εκθέσεις και συνεργασιών με εξειδικευμένες εταιρίες του εξωτερικού στην κατασκευή ιδιωτικών κατοικιών ειδικών προδιαγραφών. «Σε μια χειμαζόμενη αγορά», αναφέρει, «η εταιρεία μας, εδώ και 4 χρόνια, τολμά και επενδύει σε πρωτοποριακές και καινοτόμες λύσεις που αφορούν την ολοκληρωμένη κατασκευή μιας ιδιωτικής κατοικίας, προσαρμοσμένη στις ανάγκες των μελλοντικών κατοίκων, θέλοντας αφενός να συμβάλλει στην άνεση που πρέπει να διακρίνει τη ζωή κάθε ανθρώπου, αλλά και να προσφέρει ταυτόχρονα αξιόπιστες λύσεις, που επιτρέπουν σε όλους να απολαμβάνουν με άνεση το σπίτι τους και τις καθημερινές δραστηριότητες μέσα σε αυτό. Διότι το Ευ Ζην μας αφορά όλους».
«Ζούμε μια νέα εποχή», υπογραμμίζει ο κ. Μπατιστάτος και καταλήγει: «Μελετώντας διεξοδικά τις ανάγκες, φροντίζουμε ώστε όλες οι αναγκαίες τροποποιήσεις, διαμορφώσεις και ανακατασκευές που καθιστούν ένα σπίτι πλήρως προσβάσιμο, να είναι εφαρμόσιμες και σε υπάρχουσες κατοικίες-διαμερίσματα, καθιστώντας τα κι αυτά λειτουργικά και ασφαλή».
To πρώτο πανεπιστήμιο του κόσμου, η Ακαδημία του Πλάτωνα, παίρνει και πάλι ζωή!
Από τα τέλη του Μαΐου αρχίζει κύκλος δωρεάν, ανοιχτών σεμιναρίων, προκειμένου να γνωρίσουν όσοι ενδιαφέρονται, την Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία, μακριά από πολιτικές οργανώσεις και εμπορικές συμφωνίες.
Πρόκειται για μια ιδιωτική, ανυστερόβουλη πρωτοβουλία και ο κύκλος σεμιναρίων είναι ανοιχτός. Σημειώνεται, ότι τα σεμινάρια ουδεμία σχέση έχουν με ΜΚΟ ούτε με οποιαδήποτε άλλη οργάνωση ή φορέα εμπορικού χαρακτήρα.
Τα θέματα του εν λόγω κύκλου σεμιναρίων:
Σάββατο 25/05, 19:00: Ο Θάνατος του Σωκράτη. Αναπότρεπτη καταδίκη ή αυτοθέλητη έξοδος;
Σάββατο 01/06, 19:00: Ο Έρωτας στον Πλάτωνα. Σχέσεις δασκάλων και μαθητών, τα πάθη και η παρερμηνεία του πλατωνικού έρωτα.
Σάββατο 08/06, 19:00: Η γέννηση του ανθρώπου και του κόσμου. Η πλατωνική ερμηνεία του κόσμου και του ανθρώπου και η παράδοση των προσωκρατικών φιλοσόφων
Σάββατο 15/06, 19:00: Ηθική φιλοσοφία. Τι πρέπει να πράξω; Σωκράτης, Αριστοτέλης, Επίκουρος. Δεοντολογία, Ωφελιμισμός. Ο ύστερος ρόλος των θρησκειών.
Ο γάμος των ομοφυλοφίλων νομιμοποιήθηκε και επίσημα σήμερα, στο γαλλικό κοινοβούλιο. Ωστόσο παραμένει ένα θέμα ταμπού για το οποίο συχνά η ενημέρωση είναι ελλιπής. Μέσα από την αληθινή ιστορία του Μάριου, 48 χρονών, καθηγητή Κοινωνιολογίας θα μάθουμε για το πώς σχετίζεται η ομοφυλοφιλία με τις οικογενειακές σχέσεις στην παιδική και νεανική ηλικία και πιο συγκεκριμένα με την απουσία της πατρικής φιγούρας. “Μεγάλωσα χωρίς καμία επικοινωνία με τον πατέρα μου, παρ’ όλο που ήταν πάντα φυσικά παρών, αφήνοντας την ανατροφή μου καθ’ ολοκληρία στη μητέρα μου, που με θεωρούσε πάντα κτήμα της. Στην εφηβεία μου η κατάσταση χειροτέρεψε, ο πατέρας μου είχε μπλέξει με άλλη γυναίκα και συμπεριφερότανε στο σπίτι σαν επισκέπτης. Καμιά επικοινωνία δεν είχε με εμένα. Με άφηνε πάντα με τις ερωτήσεις στα χείλια μου πάνω σε χιλιάδες απορίες που είχα ως προς τη ζωή μου και την αρρενωπότητα μου.
Πάντα ήμουν ενεργός ετεροφυλόφιλος και στα 20 μου χρόνια άρχισα να συζώ με μια γυναίκα που αγαπούσα πολύ. Ήθελα να ξεφύγω από την καταπιεστική μου μητέρα, που ήταν μια γυναίκα με κυρίαρχο χαρακτήρα, σκληρή, που θεωρούσε αντίζηλό της όποια κοπέλα σχετιζόμουνα. Η ζήλια της έφτανε σε τρελές συμπεριφορές.
Οι σχέσεις μου με τα κορίτσια ήταν πάντα τρυφερές και εγκάρδιες. Όμως κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής μας επαφής, ακόμα και με τη γυναίκα που συνέζησα, για να φτάσω στην ολοκλήρωση του έρωτα κατέφευγα σε διεστραμμένες φαντασιώσεις που βίωνα με το μυαλό μου και όχι με το σώμα μου. Με την πάροδο του χρόνου, οι ομοφυλοφιλικές μου φαντασιώσεις γινόντουσαν πιο ελκυστικές και πιο συναρπαστικές.
Η ζωή μου καταρρακώθηκε όταν έζησα την πρώτη μου ομοφυλοφιλική ερωτική εμπείρια στα 22. Η ηδονή δεν είναι πλέον στον εγκέφαλο, αλλά σε ολόκληρο το σώμα μου. Ήταν ένα πρωτόγνωρο ερωτικό σκίρτημα. Κάτι σαν μια μπουνιά στο στομάχι. Τέτοια συναρπαστική εμπειρία δεν την είχα βιώσει ποτέ για μια γυναίκα. Ήταν η πρώτη φορά που αισθάνθηκα την πλήρη επαφή με το σώμα μου. Ως τότε, φοβόμουνα να αφήσω ελεύθερο τον εαυτό μου να αισθανθώ την ερωτική ηδονή. Ήταν σαν να ήμουνα θεατής στην δική μου σεξουαλική ολοκλήρωση. Μέσα από την ομοφυλοφιλική μου επαφή αισθανόμουν να κυριαρχώ στο σώμα μου και στα συναισθήματά μου. Αυτό όμως που μου είχε κάνει εντύπωση ήταν ότι, ενώ τις γυναίκες τις διάλεγα για τον δυναμισμό τους και την αυτοπεποίθηση τους, τους άνδρες συντρόφους μου τους διάλεγα παθητικούς και εξαρτώμενους. Ήθελα να είμαι ο πρωταγωνιστής και να έχω τον κυρίαρχο λόγο, το πάνω χέρι στις σχέσεις μου, γιατί αυτό με ερέθιζε σεξουαλικά και μου ανέβαζε επίσης την αυτοεκτίμησή μου.
Ίσως, είχα την αίσθηση ότι αποστασιοποιόμουν από το σώμα της μάνας μου, την απέρριπτα, ενώ συγχρόνως προσπαθούσα να βρω το δικό μου σφρίγος, τη δικιά μου αρρενωπότητα.
Επειδή έχω συναναστραφεί πολλούς άνδρες ομοφυλόφιλους που έχουν επίσης στερηθεί την φυσική και συναισθηματική παρουσία του πατέρα, έχω συμπεράνει ότι όλοι κάνουμε την ίδια προσπάθεια, δηλαδή να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας μέσα από την εξερεύνηση του ανδρικού κορμιού και ότι μερικά πράγματα μπορεί ένα αγόρι να τα μάθει μόνο από άλλους του ίδιου φύλου”.
Πώς καθορίζει η σχέση του παιδιού με τον πατέρα τον σεξουαλικό προσανατολισμό στην ενήλικη ζωή; Ποιος είναι ο ρόλος της μητέρας;
Ένας αποδεδειγμένος παράγοντας στη ροπή προς την ομοφυλοφιλία δεν είναι η προσκόλληση του παιδιού στην μητέρα, όσο η ανεπάρκεια του πατέρα. Γιατί όταν ο πατέρας είναι “απών” ή ανεπαρκής, τότε η προσκόλληση και η ταύτιση με τη μητέρα είναι για το αγόρι αναπόφευκτη.
Ο πρωτογενής ναρκισσισμός, στα πρώιμα χρόνια, είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για την ανάπτυξη του παιδιού. Στο στάδιο αυτό θα ανακαλύψει τις διαφορές των δύο φύλων και θα αναπτύξει την δική του αυτοεκτίμηση. Το αγόρι παραμένει αβέβαιο ως προς την ταυτότητα του και αμφινταλαντευόμενο ως προς τις διαφορές των δύο φύλων. Η συναισθηματική επαφή με τον πατέρα δίνει τη δυνατότητα στο αγόρι να ανακαλύψει την ομορφιά του σώματος του και να νιώσει υπερηφάνεια.
Έρευνα σε εφήβους ομοφυλόφιλους έχει αποδείξει ότι οι περισσότεροι από αυτούς ήταν ιδιαίτερα χαρισματικοί και υπερευαίσθητοι. Εκφράσανε όμως αργότερα ομοφυλοφιλικές συμπεριφορές γιατίδεν μπόρεσαν να δουν τις δικές τους ευαισθησίες να είναι ανάκλαση των ευαισθησιών του πατέρα τους.
Άρα θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε ότι η ομοφυλοφιλία στους άνδρες εκφράζει μια ασυνείδητη αναζήτηση του πατέρα και της ανδρικής ταυτότητας, ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν τον έλεγχο του κορμιού τους και των επιθυμιών τους.Η εφηβεία κάνει το αγόρι ευάλωτο στην ομοφυλοφιλική συμπεριφορά, είτε για να εξερευνήσει το σώμα του, είτε γιατί η ανάγκη για την αγάπη του πατέρα μετατρέπεται σε ερωτισμό για κάποιο τρυφερό άνδρα.
Πολλοί είναι οι ομοφυλόφιλοι που αναφέρουν ότι έχασαν κάθε σεβασμό στο φύλο τους από τη στιγμή που είδαν σκηνές βίας μεταξύ των γονιών τους και ιδιαίτερα την κακοποίηση της μάνας τους και από τον πατέρα.
Ο ρόλος της μητέρας
Η μητέρα μπορεί να ευνουχίσει τον γιο της κλέβοντας από αυτόν την αρσενικότητά του, αν δεν υπάρξει άλλος άνδρας για να κόψει τον ομφάλιο λώρο. Ο φόβος του εκθυλησμού από την μητέρα είναι ακόμη και σήμερα έντονος, γιατί πιστεύεται ότι σ’αυτόν οφείλεται η ομοφυλοφιλία. Οι πρόσφατες έρευνες όμως, δείχνουν ότι τα περισσότερα αγόρια που έχουν ανατραφεί από γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων και των μοναχικών γυναικών ή των λεσβιακών γυναικών, δεν υποφέρουν στην κοινωνική τους προσαρμογή, δεν είναι λιγότερο αρσενικοί και δε δείχνουν σημάδια ψυχολογικής διαταραχής.
Κανένας σεξουαλικός προσανατολισμός δεν αποκλείει προβλήματα, παρ’ όλες τις εμμονές των ετεροφυλόφιλων για το αντίθετο. Ασφαλώς και υπάρχουν ορισμένες παθολογικές περιπτώσεις ομοφυλοφιλικών συμπεριφορών, όπως και άλλες παθολογικές συμπεριφορές ετεροφυλοφιλικών ατόμων. Πηγή: http://boro.gr
Το να αλλάξει κανείς τη δίαιτά του σημαίνει μια μεγάλη μεταβολή στη συμπεριφορά του και άρα στον τρόπο ζωής του. Η δυσκολία του εγχειρήματος και οι συχνές αποτυχίες στο παρελθόν μπορεί να έχουν δημιουργήσει την αντίληψη σε πολλούς ανθρώπους ότι ‘ποτέ δεν θα μπορέσω να αδυνατίσω’. Είναι λοιπόν σημαντικό να γνωρίζει κανείς πώς μπορεί να ξαναβρεί το κίνητρο για δίαιτα και αλλαγή.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η αλλαγή της συμπεριφοράς περνά από διάφορα διαδοχικά στάδια, που έχουν ονομαστεί τα ‘στάδια της αλλαγής’ και τα οποία είναι τα ακόλουθα:
α) το στάδιο της άρνησης της αλλαγής, στο οποίο το άτομο δεν επιθυμεί ούτε συζητάει για κάποια αλλαγή, β) το στάδιο της πρόθεσης για αλλαγή, όπου το άτομο αρχίζει να σκέφτεται ότι θα ήταν καλό να αλλάξει, γ) το στάδιο της προετοιμασίας, στο οποίο το άτομο συγκεντρώνει πληροφορίες και μαθαίνει δεξιότητες που θα το βοηθήσουν να αρχίσει να αλλάζει, δ) το στάδιο της δράσης, όπου το άτομο κάνει πράξη τις αλλαγές στη δίαιτά του ή τον τρόπο ζωής του, ε) το στάδιο της διατήρησης, η περίοδος δηλαδή όπου οι προηγούμενες αλλαγές εδραιώνονται και σταθεροποιούνται στον χρόνο.
Συνήθως προστίθεται και ένα έκτο στάδιο, το στάδιο της υποτροπής, όπου οι αλλαγές που επιτεύχθηκαν κινδυνεύουν, διότι το άτομο βρίσκει έντονες δυσκολίες για να τις διατηρήσει.
Τα στάδια αυτά είναι πολύ σημαντικά όπως έδειξε μια έρευνα, σύμφωνα με την οποία σε ένα πρόγραμμα διαίτης, το ποσοστό της βραχυπρόθεσμης επιτυχίας ήταν 22% για το πρώτο, 44% για το δεύτερο και 80% για το τρίτο στάδιο. Με άλλα λόγια, οι πιθανότητες επιτυχίας να μειώσει κανείς το βάρος του είναι να έχει αληθινή πρόθεση να χάσει βάρος.
Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι λένε ότι θέλουν να χάσουν βάρος, αυτό δεν είναι πάντα αληθινό.Ένα βοήθημα για να ανακαλύψετε εάν πραγματικά θέλετε να αρχίσετε να χάνετε βάρος είναι να πάρετε ένα φύλλο χαρτί, να το χωρίσετε στη μέση, και στη μια πλευρά να γράψετε τα πλεονεκτήματα τού να μείνετε όπως είστε σήμερα, ενώ στην άλλη τα μειονεκτήματα τού να μείνετε όπως είστε σήμερα. Στο τέλος ‘ζυγίστε’ τις δυο πλευρές: αξίζει να αποτολμήσετε την αλλαγή ή θα έχετε να χάσετε περισσότερα πράγματα;
Εκείνοι που πραγματικά έχουν την πρόθεση να χάσουν βάρος, πολλές φορές δεν βρίσκουν το κουράγιο, διότι απογοητεύονται από το τι έχει συμβεί στο παρελθόν ή απλά δεν γνωρίζουν πώς να το κάνουν. Συχνά, αυτό επίσης οφείλεται και στην αδυναμία να θέσουν ρεαλιστικούς στόχους, όπως αναφέρεται αμέσως πιο κάτω.
Θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους
Οι άνθρωποι συχνά αδυνατούν να θέσουν ρεαλιστικούς στόχους όσον αφορά τη μείωση του βάρους τους. Αυτό έχει ως συνέπεια να δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο αποτυχιών που ρίχνει ακόμη πιο πολύ την ήδη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Λέγοντας ρεαλιστικούς στόχους εννοούμε στόχους με τα παρακάτω συστατικά:
> Θα πρέπει να μπορείτε να τους σχεδιάσετε και να τους φέρετε εις πέρας μόνοι σας, αλλιώς θα εξαρτάστε από τη βοήθεια των άλλων που δεν θα είναι πάντα κοντά σας.
> Θα πρέπει ο στόχος να μπορεί να μετρηθεί και να μην είναι ασαφής, όχι δηλαδή ‘θα χάσω βάρος’, αλλά πόσο ακριβώς βάρος, τρία, πέντε ή δέκα κιλά.
> Οι στόχοι που θα θέσετε δεν πρέπει να είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν. Θα πρέπει να σας ευχαριστούν αν τους πετύχετε, αλλά όχι να είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν μόνο απο σούπερ – γυναίκες ή άντρες.Παράδειγμα, αν ζυγίζετε 80 κιλά με ιδανικό βάρος τα 60, ο στόχος δεν είναι να γίνετε 55, αλλά ένα 10%, δηλαδή 8 κιλά, φαίνεται πραγματοποιήσιμο και όχι αδύνατο. Όταν χάσετε τα 8 κιλά, μπορείτε εάν θέλετε να ξαναθέσετε και νέο στόχο.
> Οι στόχοι πρέπει να προσδιορίζονται χρονικά, αλλιώς δεν έχουν νόημα. Θέλετε να χάσετε 8 κιλά, αλλά σε πόσο χρονικό διάστημα; Για την εκτίμηση του χρόνου ισχύει ότι και πρίν: όχι απίθανες προθεσμίες του τύπου, 8 κιλά σε 8 ημέρες. Θα μπορούσατε να πείτε, ότι εάν χάνατε 8 κιλά στη διάρκεια ενός 4μήνου θα ήσασταν χαρούμενοι. Αυτό σημαίνει 2 κιλά ανά μήνα, που δεν ακούγεται εξαιρετικά δύσκολο.
Συνηθίζοντας την αυτο-καταγραφή. Κρατήστε ημερολόγιο.
Ας υποθέσουμε ότι έχετε θέσει ρεαλιστικούς στόχους και είστε έτοιμες να αρχίσετε το πρόγραμμα μείωσης βάρους που έχετε επιλέξει (δεν έχει ιδιαίτερη σημασία ποιο ακριβώς έχετε επιλέξει!). Το επόμενο στάδιο είναι να αρχίσετε την καταγραφή όλων εκείνων των παραμέτρων που θα σας βοηθήσουν να διαπιστώσετε εάν προχωράτε καλά και σύμφωνα με τους στόχους σας. Τα εργαλεία που θα σας βοηθήσουν σε αυτή την καταγραφή είναι ένα μολύβι, χαρτί και βέβαια μια ζυγαριά. Μπορείτε να φτιάξετε δυό τύπους ημερολογίων:
α) Ένα ημερολόγιο βάρους όπου θα σημειώσετε το αρχικό σας βάρος, το βάρος σας κάθε εβδομάδα και το τελικό σας βάρος. Έτσι θα είστε σίγουροι ότι τα πράγματα πάνε όπως τα έχετε σχεδιάσει. β) Ένα καθημερινό ημερολόγιο ‘φαγητού’. Σε αυτό μπορείτε να σημειώνετε σε διαφορετικές στήλες, την ώρα, τι φάγατε, εάν προηγήθηκε κάτι πριν φάτε. Ένα υπόδειγμα φαίνεται παρακάτω:
Ήμουν στη δουλειά και δεν μπορούσα να αντισταθώ να βλέπω τους άλλους να τρώνε
Στόχος είναι να γίνει μια καταγραφή του τι τρώτε, ώστε να μπορείτε να δείτε εάν μένετε σταθεροί στο διαιτολόγιο που έχετε επιλέξει και εάν σε περιπτώσεις που ξεφεύγετε υπάρχουν κάποιοι εξωτερικοί ή εσωτερικοί παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα να χαλάσετε τη δίαιτά σας. Στην τελευταία περίπτωση, και εφόσον επισημάνετε τέτοιους παράγοντες, μπορείτε να τους απομακρύνετε από το περιβάλλον σας, ώστε να βοηθήσετε περισσότερο τον εαυτό σας, ή να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ορισμένες χρονικές περιόδους που καταλαβαίνετε ότι είναι πιο συχνό να ‘σπάσετε’ τη δίαιτά σας.
Μαθαίνοντας να αντιστέκεστε στους πειρασμούς Αν με το ημερολόγιο φαγητού ανακαλύψετε ότι συγκεκριμένα ερεθίσματα είναι πιο πιθανό να σας δημιουργήσουν επιθυμία να σπάσετε τη δίαιτα, τότε μια πολύ δυνατή τεχνική που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι η τεχνική της ‘έκθεσης και παρεμπόδισης της απάντησης’. Με απλά λόγια, εκτίθεστε σε αυτό που σας κάνει να χάνετε τον έλεγχο, π.χ. η θέα ενός αγαπημένου φαγητού ή κάποιοι άλλοι να τρώνε, και προσπαθείτε όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε να μην κάνετε αυτό που ο οργανισμός σας σάς σπρώχνει. Θα διαπιστώσετε ότι αν και αρχικά θα αυξηθεί η τάση να ενδώσετε, μέσα σε λίγα λεπτά θα αρχίσει να μειώνεται και σύντομα θα εξαφανιστεί. Αυτό μπορείτε να το δοκιμάσετε και συνειδητά, μπορείτε π.χ. να οργανώσετε να πηγαίνετε να βλέπετε τα φαγητά σε ένα εστιατόριο και συνειδητά να προσπαθείτε να αποφύγετε να παραγγείλετε!
Χρησιμοποιώντας σωστά τα φώτα του αυτοκινήτου, διευκολυνόμαστε ώστε να έχουμε την απαραίτητη ορατότητα, αλλά και να προειδοποιούμε τους υπόλοιπους οδηγούς, που βρίσκονται στο ίδιο ή στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.
Φώτα πορείας (μεγάλη σκάλα)
Τα φώτα πορείας απαγορεύεται να τα χρησιμοποιούμε εντός κατοικημένων περιοχών, όπου ο φωτισμός του οδοστρώματος είναι αρκετός, καθώς και όταν το όχημα βρίσκεται σταθμευμένο. Συνεχή χρήση στα φώτα πορείας κάνουμε μόνο όταν βρισκόμαστε εκτός κατοικημένης περιοχής, ώστε ο οδηγός να μπορεί να βλέπει σε μεγάλη απόσταση.
Φώτα διασταύρωσης (μεσαία σκάλα)
Κατά την οδήγηση, όταν εντοπίζουμε ένα όχημα το οποίο κινείται στο αντίθετο ρεύμα, ακόμα κι αν βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση, σβήνουμε τα φώτα πορείας και ανάβουμε τα φώτα διασταύρωσης. Ακριβώς την ίδια κίνηση κάνουμε και όταν πλησιάζουμε κάποιο όχημα, το οποίο κινείται μπροστά μας στο ίδιο ρεύμα κυκλοφορίας, διότι, αν και βρισκόμαστε πίσω του, η αντανάκλαση της δέσμης από τα φώτα μας στους καθρέφτες του τυφλώνει τον οδηγό, με αποτέλεσμα να εμποδίζουμε την ορατότητά του.
Σε περίπτωση που θέλουμε να του δείξουμε τη πρόθεσή μας να τον προσπεράσουμε, του κάνουμε στιγμιαία σινιάλο με τη μεγάλη σκάλα. Γενικότερα, τα φώτα διασταύρωσης τα χρησιμοποιούμε οπουδήποτε απαγορεύεται η χρήση των φώτων πορείας.
Φώτα ομίχλης
Πολλοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν καθημερινά τα φώτα ομίχλης, για να αυξήσουν την ποσότητα φωτός κατά τη βραδινή οδήγηση. Αυτό είναι μια λανθασμένη κίνηση, διότι οι καθρέφτες από τα φωτιστικά σώματα των φώτων ομίχλης είναι σχεδιασμένοι, έτσι ώστε οι δέσμες που εκπέμπουν, να διαχέονται μπροστά από το αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να τυφλώνουν του οδηγούς που κινούνται στο αντίθετο ρεύμα.
Η σωστή χρήση τους γίνεται σε περίπτωση που υπάρχει περιορισμένη ορατότητα από ομίχλη, σε χιονόπτωση ή σε καταρρακτώδη βροχή.
Φώτα έκτακτης ανάγκης (αλάρμ)
Τα χρησιμοποιούμε σε περίπτωση ακινησίας του οχήματος, αλλά και όταν θέλουμε να προειδοποιήσουμε τους υπόλοιπους οδηγούς, ότι κινδυνεύουν από το δικό μας όχημα.
Δεν επιτρέπεται σε όχημα να φέρει μπροστά ερυθρά φώτα, ερυθρές αντανακλαστικές συσκευές ή ερυθρά αντανακλαστικά υλικά και πίσω λευκά ή ειδικής επιλογής κίτρινα φώτα, λευκής ή ειδικής επιλογής κίτρινες αντανακλαστικές συσκευές ή λευκά ή ειδικής επιλογής κίτρινα αντανακλαστικά υλικά.
Ολιγοήμερη παράταση παίρνει η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων που ξεκινούσε τη Δευτέρα. Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν καταχωρηθεί όλα τα στοιχεία στο ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής φορολογικών δηλώσεων.
Δείτε τις εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα, αύριο Κυριακή, 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου.
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά ήταν τα ευρήματα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα και εξέτασε την επίδραση του στρες που προκλήθηκε από έναν ισχυρό σεισμό που έλαβε χώρα στη Χιλή στις έγκυες γυναίκες. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι γυναίκες που βιώνουν έντονο στρες κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους έχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Παράλληλα το στρες βρέθηκε να επηρεάζει το ποσοστό γέννησης των αγοριών.
Αν και η σχέση του στρες με τον πρόωρο τοκετό ήταν ήδη γνωστή, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξέτασε την επίδραση του στρεσογόνου παράγοντα σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή της κύησης, καθώς και τη σχέση του στρες με την αναλογία του αριθμού γεννήσεων αγοριών προς τον αριθμό γεννήσεων κοριτσιών.
Οι ερευνητές εξέτασαν παραπάνω από 200.000 αρχεία γεννήσεων, τα οποία περιλάμβαναν την ηλικία της κύησης κατά τον τοκετό, το βάρος, το ύψος και το φίλο του απογόνου, καθώς και την ιατρική φροντίδα που χρειάστηκε. Επίσης τα αρχεία περιείχαν στοιχεία για το ιστορικό της μητέρας, όπως η ηλικία της κατά τον τοκετό, προηγούμενες εγκυμοσύνες και τοκετοί, και οικογενειακή κατάσταση. Τέλος, συμπεριλαμβάνονταν ακριβή δεδομένα σχετικά με το βαθμό έκθεσης των γυναικών στις συνέπειες του σεισμού, βασισμένα στην απόσταση του τόπου διαμονής τους από το επίκεντρο.
Οι ερευνητές αναφέρουν πως δεδομένου ότι το στρεσογόνο γεγονός που επέλεξαν να μελετήσουν ήταν μια φυσική καταστροφή , την οποία βίωσαν όλες οι γυναίκες την ίδια στιγμή, τους δόθηκε η δυνατότητα να προσδιορίσουν τις κρίσιμες περιόδους της κύησης, κατά τις οποίες η έκθεση στο στρες ήταν πιο βλαπτική για κάθε φύλο.
Οι γυναίκες που έμεναν πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού και βρίσκονταν στο δεύτερο, ή τρίτο τρίμηνο είχαν πιο σύντομες εγκυμοσύνες , καθώς και αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα, πριν δηλαδή από τις 37 εβδομάδες. Ενώ στο γενικό πληθυσμό εκτιμάται πως θα γεννήσουν πρόωρα 6 στις 100 γυναίκες, στις γυναίκες που βίωσαν το σεισμό ενώ βρίσκονταν στο τρίτο τρίμηνο της κύησης, το ποσοστό αυξάνεται κατά 3.4%. Παράλληλα, βρέθηκε αυξημένη πιθανότητα πρόωρης γέννησης κοριτσιών κατά 3.8%, όταν οι έγκυες διένυαν το δεύτερο τρίμηνο κατά τη διάρκεια του σεισμού και κατά 3.9 % όταν διένυαν το τρίτο, αλλά δε βρέθηκε σημαντική αύξηση πρόωρου τοκετού στις γεννήσεις των αγοριών.
Όταν εξετάστηκε η επίδραση του στρες στην αναλογία του αριθμού γεννήσεων των αγοριών προς τον αριθμό γεννήσεων των κοριτσιών, βρέθηκε μια μείωση της τάξης του 5.8%. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι σε γενικές γραμμές γεννιούνται περισσότερα αγόρια από κορίτσια σε αναλογία 51:49 και κατά συνέπεια η εν λόγω μείωση τροποποιεί τον παραπάνω λόγο, έτσι ώστε για κάθε 100 γεννήσεις τα 45 να είναι αγόρια και τα 55 κορίτσια.
Σύμφωνα με ενδείξεις από προηγούμενη σχετική έρευνα, οι έγκυες γυναίκες που βιώνουν στρες είναι πιο πιθανό να αποβάλλουν τα άρρενα ‘έμβρυα, είτε γιατί απαιτούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τη μητέρα, είτε γιατί δεν είναι τόσο ισχυρά όσο τα θήλεα και δεν μπορούν να προσαρμοστούν στο στρεσογόνο περιβάλλον της μήτρας.
Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης υποστηρίζουν ότι το στρες μπορεί να επηρεάσει τη βιωσιμότητα των αρρένων εμβρύων , αλλά στην περίπτωση των θήλεων βρέθηκε να επηρεάζει μόνο τη διάρκεια της κύησης. Οι ερευνητές επίσης προτείνουν πως ο πιθανός μηχανισμός που συνδέει το στρες με τον πρόωρο τοκετό σχετίζεται με την επίδραση της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, στον πλακούντα, η κατάσταση του οποίου ρυθμίζει τη διάρκεια της κύησης.
Μια από τις πιο σημαντικές κριτικές που δέχτηκε η μελέτη αναφέρεται στη δυσκολία που υπάρχει στη διάκριση των διάφορων στρεσογόνων παραγόντων πέραν του σεισμού που μπορεί να επηρέασαν την έκβαση της κύησης. Για παράδειγμα, παράγοντες που σχετίζονται με τη φτώχεια όπως είναι ο υποσιτισμός και οι κακές συνθήκες στέγασης μπορεί επίσης να έχουν επιπτώσεις στην πορεία μιας εγκυμοσύνης.
Μπορεί να είναι αδύνατο να αποφευχθούν οι φυσικές καταστροφές, ή να διορθωθούν άμεσα οι δύσκολες συνθήκες ζωής, είναι πολύ σημαντικό όμως οι γυναίκες να λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα και εκπαίδευση, ακόμα και πριν από τη σύλληψη, που θα τους επιτρέψει να διαχειρίζονται καλύτερα τους στρεσογόνους παράγοντες.
Στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης για το Φεστιβάλ Τουρισμού βρέθηκαν σήμερα μικροί και μεγάλοι, έχοντας, μάλιστα, την ευκαιρία να γευτούν δωρεάν μυδοπίλαφο από διακεκριμένους σεφ της πόλης!
Η πρωτοβουλία του Φεστιβάλ ανήκει στο δήμο Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, τη ΔΕΘ-HELEXPO και τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή 65 εκθετών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία με το δωρεάν μυδοπίλαφο «επιμελήθηκε» η Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος.
Σοκ έχει προκαλέσει η αυτοκτονία μιας 23χρονης στο Μεξικό, η οποία έπεσε στις γραμμές του μετρό αγκαλιά με το μωρό της. Όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ της χώρας η αυτόχειρας έπασχε από σχιζοφρένεια και γι’ αυτό ακολουθούσε θεραπευτική αγωγή τα τελευταία έξι χρόνια. Πριν από δύο μήνες χώρισε από τον σύντροφό της με συνέπεια να υποτροπιάσει. Ευτυχώς η κόρη της σώθηκε και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο, χωρίς η κατάστασή της να εμπνέει ανησυχία.
Δάκρυα χαράς και μια ζεστή αγκαλιά για το 12χρονο αγόρι από τη μητέρα του. Το παιδί συνήλθε από την καταστολή στην ενταντική μονάδα του Νοσοκομείου Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού".
Συγκινημένοι γιατροί και νοσηλευτές είδαν τον μικρό να ανοίγει τα μάτια του και να αναζητά τη μητέρα του και τον μικρότερο αδερφό του.
Συναυλία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων 2013, η Ζ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 19 Μαΐου Συναυλία με τίτλο «Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων… μετά μουσικής», στο περιστύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας. Το Σύνολο Μουσικής Δωματίου της Πατραϊκής Μαντολινάτας θα παρουσιάσει αυθεντικά έργα του 20ου αιώνα για σύνολα νυκτών εγχόρδων από την Ιρλανδία, την Ιαπωνία, τη Βόρεια και Λατινική Αμερική, την Ισπανία, την Τουρκία, και την Ελλάδα.
Το μαντολίνο και τα νυκτά έγχορδα αυτής της οικογένειας ήταν επί αιώνες από τα πιο δημοφιλή και σημαντικά όργανα στην Ευρώπη. Ξεχώρισαν την περίοδο της Αναγέννησης και του Μπαρόκ. Τα χρόνια αυτά το μαντολίνο απέκτησε σπουδαίο ρεπερτόριο και δικιά του τεχνική παιξίματος. Καταξιωμένοι συνθέτες όπως οι Scarlatti και Vivaldi στην περίοδο Μπαρόκ και Mozart, Beethoven και Hummel στην Κλασική περίοδο, συνέθεσαν έργα ειδικά για μαντολίνο. Στην Ρομαντική περίοδο εξελίσσεται και εμπλουτίζεται σημαντικά. Τα τελευταία χρόνια, σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, το κλασικό μαντολίνο χαίρει μιας ευρύτατης αναγέννησης, άνθησης και εξέλιξης. Συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των νέων ορχηστρών νυκτών εγχόρδων και των νέων σολίστ μαντολίνου που εκτελούν έργα από το ένδοξο παρελθόν αλλά και έργα συγχρόνων συνθετών, οι οποίοι ολοένα και περισσότερο γράφουν για μαντολίνο.
Όπως αναφέρει το patrastimes.gr, το Σύνολο Μουσικής Δωματίου της Πατραϊκής Μαντολινάτας δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2012 στα πλαίσια των σπουδών κλασικού μαντολίνου και κιθάρας της Πατραϊκής Μαντολινάτας. Σκοπός του είναι η ανάδειξη του παραπάνω ρεπερτορίου.
Σύνολο Μουσικής Δωματίου Πατραϊκής Μαντολινάτας:
Υπεύθυνη: Ana Belen Tejedor de la Iglesia
1α Μαντολίνα: Ana Belen Tejedor de la Iglesia, Μαριβάσια Κολλιοπούλου
Βασικό αίτημα των ποδηλατών οι βιώσιμες μετακινήσεις. Ποδηλάτες σε περισσότερες από 45 πόλεις σε όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στην αυριανή 6η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία ζητώντας χώρο για το ποδήλατο, αλλά και περισσότερες δημόσιες συγκοινωνίες.
Με σύνθημά τους «Ανοίγουμε τον δρόμο στη ζωή» ομάδες ποδηλατών στην Αθήνα, τον Αγιο Κωνσταντίνο, την Αλίαρτο, την Αμαλιάδα, την Αντίπαρο, το 'Αργος, την 'Αρτα, τον Βόλο, τη Δράμα, τη Ζάκυνθο, τη Ζαχάρω, την Ηγουμενίτσα, το Ηράκλειο, τη Θάσος, τη Θεσσαλονίκη, την Ιεράπετρα, τα Ιωάννινα, την Καλαμάτα, την Κάρυστο, την Κατερίνη, την Κέρκυρα, την Κοζάνη, την Κομοτηνή, την Κόρινθο, τη Λαμία, τη Λάρισα, τη Λήμνος, τη Λιβαδειά, το Μεσολόγγι, τη Μυτιλήνη, το Ναύπλιο, την Ξάνθη, την Πάτρα, την Πρέβεζα, την Πτολεμαΐδα, το Ρέθυμνο, τη Σκύρο, την Σπάρτη, το Σχηματάρι, τα Τρίκαλα, τη Φλώρινα, τη Χαλκίδα, τα Χανιά, τη Χίο και τη Σκάλα Ωρωπού θα οργανώσουν ποδηλατικές διαδρομές με βασικό αίτημά τους τις βιώσιμες μετακινήσεις.
«Στον καταιγισμό της οικονομικής κρίσης, οφείλει η πολιτεία να παράσχει εναλλακτική λύση στη χρήση του πολυέξοδου αυτοκινήτου. Το λεωφορείο, το τρόλεϊ, το μετρό και το τραμ δεν είναι πολυτέλεια αλλά είδος πρώτης ανάγκης και τα κόμιστρα οφείλουν να προσαρμοστούν αναλόγως», επισημαίνουν τα μέλη της ομάδας «ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ», που υλοποιούν την αντίστοιχη διοργάνωση στην Αθήνα.
Στην Αθήνα, οι ποδηλάτες θα συγκεντρωθούν αύριο, στις 12 το μεσημέρι, στο Πεδίον του 'Αρεως και διαμέσου των οδών Αλεξάνδρας- Βασιλίσσης Σοφίας- Πανεπιστημίου- 3ης Σεπτεμβρίου- Ιουλιανού- Δηληγιάννη- Αχιλλέως- Θερμοπυλών- Ασωμάτων θα καταλήξουν στον πεζόδρομο της Ερμού, όπου ο πανελλήνιος σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα» θα οργανώσει εκδηλώσεις με θέμα την οδική ασφάλεια.
Στη διοργάνωση συμμετέχει και η εθελοντική ομάδα «Μαμάδες στο δρόμο», που από τις 12 το μεσημέρι ως τις 3 μ.μ. θα πραγματοποιήσει στην Ερμού (μεταξύ Θησείου και Κεραμεικού) εκδήλωση για την οδική ασφάλεια. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικές εκδηλώσεις και μικρή ποδηλατοδρομία για παιδιά.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει τη δέσμευσή της μέχρι τέλος του έτους. Περίπου 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι κρατούν τις θέσεις τους, αφού η τρόικα φαίνεται να κάνει βήμα πίσω για την άμεση απομάκρυνσή τους από το δημόσιο.
Συγκεκριμένα, οι δανειστές αναμένεται να δώσουν παράταση μέχρι και το τέλος του έτους, τον Δεκέμβριο, δηλαδή, του 2013 για την απόλυσή τους.
Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», βάσει της νέας συμφωνίας, η κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για «έξοδο» 4.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους και συνολικά 15.000 υπαλλήλων μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014.
Παρότι, η κυβέρνηση έχει δεχθεί κίτρινη κάρτα από τους δανειστές για τις καθυστερήσεις στην αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, η διατήρηση των υπαλλήλων στις θέσεις τους για ολόκληρο το 2013 ακούστηκε ως... μελωδία της ευτυχίας στα αυτιά του κυβερνητικού επιτελείου.
Στα αναθεωρημένα πλάνα, γίνεται επισήμανση ότι «σημαντικό μέρος των 4.000 απολύσεων θα γίνει πριν από τη λήξη του έτους». Ουσιαστικά, δηλαδή, συγχωνεύονται τα δύο πρώτα διαστήματα αποχωρήσεων για να κερδίσει χρόνο η κυβέρνηση.
Εξακολουθεί, πάντως, να ισχύει η υπαγωγή σε καθεστώς κινητικότητας 12.500 υπαλλήλων μέχρι τον Ιούνιο και άλλων τόσων μέχρι το τέλος του έτους, ενώ όπως επισημαίνεται η «πρώτη δόση θα αντληθεί από δεξαμενή 19.000 εργαζομένων σε υπηρεσίες υπουργείων».
Οι απολύσεις των υπαλλήλων, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου που έκανε δεκτό η Τρόικα, θα προέλθουν από επίορκους, από πλεονάζοντες από τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις Οργανισμών, από όσους αξιολογηθούν αρνητικά, από εκείνους που μέσω της κινητικότητας θα επιλέξουν εθελούσια έξοδο και από αυτούς που μετά από ένα χρόνο διαθεσιμότητας δεν θα καταφέρουν να αξιοποιηθούν.
Το «ενδοσχολικό απολυτήριο» κερδίζει έδαφος στις προτιμήσεις των νέων. Είναι γνωστό ότι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις της Γ' Λυκείου δε συμμετέχουν κάθε χρονιά όλοι οι τελειόφοιτοι, αλλά τα τελευταία χρόνια αυτό το ποσοστό δείχνει να αυξάνεται.
Η ρύθμιση για το αποκαλούμενο «ενδοσχολικό απολυτήριο», τη δυνατότητα δηλαδή απόκτησης ισότιμου λυκειακού τίτλου, τυγχάνει της επιδοκιμασίας των μαθητών και από το 2011 που πρωτοθεσμοθετήθηκε, αποτελεί καινούρια τάση.
Οι φετινές δηλώσεις μαθητών που θα εξεταστούν μόνο ενδοσχολικά ξεπέρασαν τις 10.000 σε ολόκληρη την Ελλάδα και αποτελούν περίπου το 15% του συνόλου των μαθητών, ποσοστό που, αν μη τι άλλο, είναι αξιοσέβαστο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή», το γεγονός δεν οφείλεται μόνο στις επιπτώσεις της κρίσης.
Υπάρχει ένα ποσοστό μαθητών που έχει συνειδητά επιλέξει το δρόμο αυτό. Αρκετοί από τους μαθητές που κάνουν αυτή την επιλογή είναι καλοί μαθητές που θα συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους σε ιδρύματα του εξωτερικού.
Ένα άλλο ποσοστό αφορά μαθητές που, ανάλογα και με την περιοχή, δε σπουδάζουν για οικονομικούς λόγους και αφορούν κυρίως περιπτώσεις στην ελληνική περιφέρεια.
Υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία, η οποία, με έξυπνες λύσεις και σοβαρή αναζήτηση ειδικοτήτων, επιλέγει την εναλλακτική μεταλυκειακή διαδρομή και είτε εγγράφεται σε δημόσια ή ιδιωτικά ΙΕΚ, είτε συνεχίζει στο εξωτερικό, είτε αναζητά κατευθείαν εργασία.
Σε κάθε περίπτωση, οι μαθητές αυτοί μπορούν κάλλιστα να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις την επόμενη χρονιά, αν το επιθυμούν ή αλλάξουν γνώμη για τον προσανατολισμό του μέλλοντός τους. Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Τα πρώτα σημάδια βελτίωσης και οι εξετάσεις στις ΗΠΑ διατηρούν την ελπίδα. Αγώνα ζωής με φανερά σημάδια βελτίωσης συνεχίζει να δίνει η 16χρονη Μυρτώ στον Ευαγγελισμό όπου νοσηλεύεται τους τελευταίους 4 μήνες μετά την άγρια κακοποίηση που υπέστη το περασμένο καλοκαίρι σε παραλία της Πάρου.
Όπως λέει στα «Νέα» η μητέρα της, «το μυαλό του παιδιού μου λειτουργεί, κουνάει το χέρι απαντώντας στις ερωτήσεις μου. Σαν μηχανικά, αλλά το κουνάει, ανταποκρίνεται. Είδα για πρώτη φορά φως στο τούνελ». Η Μυρτώ θα ταξιδεύσει στις ΗΠΑ σε λίγες ημέρες, για να υποβληθεί σε ορισμένες ειδικές εξετάσεις.
Για περίπου 5 μήνες η Μυρτώ ήταν σε φυτική κατάσταση. Διασωληνωμένη, χωρίς να δίνει σημάδια ότι ακούει ή αισθάνεται, καθώς από την επίθεση υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς στο κρανίο.
Τις πρώτες ημέρες οι κακώσεις αντιμετωπίστηκαν χειρουργικά ενώ στη συνέχεια υποβλήθηκε σε διορθωτική επέμβαση στο κρανίο, ώστε να αποκατασταθεί το σωστό σχήμα.
Αφού ολοκλήρωσε μια περίοδο αντιμετώπισης, τον Ιανουάριο μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό. «Ήρθε σε μας για να υποβληθεί στο ειδικό πρόγραμμα που έχουμε για ασθενείς που βρίσκονται σε κώμα μετά από τροχαίο, βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο ή τραυματισμό» εξηγεί στην εφημερίδα ο καθηγητής Λειτουργικής Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Δαμιανός Σακάς.
Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς η κοπέλα έχει παρουσιάσει αξιοσημείωτη βελτίωση και όπως εξηγεί στην εφημερίδα ο κ. Σακάς «Με το ειδικό πρόγραμμα θεραπείας που εφαρμόζεται στον Ευαγγελισμό, εκτιμήσαμε ότι στο σημείο προόδου που έχει φτάσει η Μυρτώ θα ήταν επωφελές να είχε μια εναλλακτική προσέγγιση από ένα άλλο ιατρικό κέντρο, εξειδικευμένο στη βελτίωση του επιπέδου συνείδησης ασθενών, έπειτα από κάκωση. Το πιο πιθανό είναι να διακομιστεί στο Κέντρο Αποκατάστασης Σπόλτιν στη Βοστόνη, που ανήκει στο Χάρβαρντ».
Δε θα θέλατε να ξέρετε τι συμβαίνει με την τουαλέτα του σπιτιού τους... Μετά από μια κουραστική ημέρα στη δουλειά, έξω στους δρόμους ή οπουδήποτε αλλού ένα από τα πιο απολαυστικά πράγματα που μπορεί να προσφέρει κανείς στον εαυτό του είναι… ένα ζεστό μπανάκι και μετά ύπνος σε φρεσκοπλυμένα και ευωδιαστά σεντόνια.
Όχι όμως και για τους Βρετανούς, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα το ένα τέταρτο των Βρετανών δεν έχει αλλάξει τα σεντόνια του για τουλάχιστον… έξι μήνες!
Το 17% αλλάζουν τα κλινοσκεπάσματα κάθε εβδομάδα, ενώ το 28% παραδέχεται ότι πλένει τα σεντόνια που κοιμάται κάθε βράδυ μόνο μία φορά το μήνα!
Μάλιστα, το 24% δεν ντράπηκε καν να δηλώσει ότι δεν έχει αλλάξει σεντόνια για τουλάχιστον έξι μήνες, ενώ ένα 32% δεν έχει φροντίσει ούτε για την καθαριότητα του μπάνιου του για μισό χρόνο!
Μόνο 29% των Βρετανών δηλώνουν ότι βάζουν ηλεκτρική σκούπα ή σκουπίζουν το σπίτι τους κάθε εβδομάδα.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, που διεξήχθη για λογαριασμό της ιστοσελίδας HushHush.com, οι γυναίκες είναι χειρότερες από τους άντρες σε ό,τι έχει να κάνει με τις δουλειές του σπιτιού. Σε ποσοστό 19% των αντρών, μόλις 15% των γυναικών αλλάζουν τα σεντόνια τους κάθε εβδομάδα.
Οι γυναίκες, ωστόσο, προσέχουν περισσότερο την καθαριότητα στο μπάνιο. Το 41% δήλωσε ότι καθαρίζει την τουαλέτα κάθε εβδομάδα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άντρες είναι 36%.
Και παρότι οι Βρετανοί δεν το έχουν και τόσο με την καθαριότητα, σε ποσοστό 62% δηλώνουν ότι θέλουν να ζουν σε καθαρά σπίτια και πως αν είχαν την οικονομική δυνατότητα θα προσλάμβαναν μια οικιακή βοηθό για να τους κάνει τις δουλειές.
Μπορεί να φτάσει έως και το 50%. Αύξηση του υποχρεωτικού ωραρίου και των πανεπιστημιακών, μετά τους καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ετοιμάζεται να εφαρμόσει με το νέο ακαδημαϊκό έτος το υπουργείο Παιδείας.
Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των ιδρυμάτων, καθώς δεν γίνονται προσλήψεις, ενώ αναμένεται μεγάλο «κύμα» συνταξιοδοτήσεων από φέτος και τα επόμενα τρία χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», το υπουργείο Παιδείας μελετά αύξηση κατά δύο με τρεις ώρες του ελάχιστου εβδομαδιαίου υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου των πανεπιστημιακών, από τις έξι που είναι σήμερα.
Οι πανεπιστημιακοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υποβάθμιση του ακαδημαϊκού έργου στα ΑΕΙ, ενώ επισημαίνουν ότι η αύξηση του ωραρίου δεν μπορεί να λειτουργήσει ως αντίδοτο των αποχωρήσεων διότι κάθε πανεπιστημιακός διδάσκει εξειδικευμένο μάθημα.
Την ίδια στιγμή, τα πανεπιστήμια «αποψιλώνονται», τόσο λόγω των αυτοδίκαιων συνταξιοδοτήσεων όσο και λόγω της φυγής καθηγητών σε ιδρύματα του εξωτερικού. Είναι ενδεικτικό ότι, μόνο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό θα έχει μειωθεί κατά 17,6% έως το 2016.
Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του ιδρύματος, σήμερα υπηρετούν 1.903 μέλη ΔΕΠ, εκ των οποίων στο τέλος της τρέχουσας ακαδημαϊκής χρονιάς στις 31 Αυγούστου θα αποχωρήσουν με σύνταξη 82. Αντίστοιχα, το 2014 δικαιωματικά θα αποχωρήσουν άλλοι 91 πανεπιστημιακοί, το 2015 άλλοι 82 και το 2016 άλλοι 81. Συνολικά 336 πανεπιστημιακοί στους 1.903.