Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Ρυθμίσεις fast track για οφειλές στα Ταμεία


Τρία μέτρα για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη μέχρι 10.000 ευρώ προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Tρεις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών προωθεί το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με τροπολογία στο σχέδιο νόμου για τα Ταμεία που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Πρόκειται για ρυθμίσεις που απελευθερώνουν εν μέρει τους οφειλέτες μέχρι και 10.000 ευρώ από τα βάρη του φορολογικού ιστορικού τους, έτσι ώστε να ενταχθούν στη ρύθμιση της «νέας αρχής». Των σχετικών διευκολύνσεων εξαιρούνται μόνον όσοι έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή. Πρόκειται για τις εξής ρυθμίσεις:

1. Για οφειλές μέχρι 10.000 ευρώ, η υπαγωγή στη ρύθμιση γίνεται χωρίς την προσκόμιση ιδιαιτέρων δικαιολογητικών και την απόδειξη από τον οφειλέτη της αδυναμίας εξόφλησης των οφειλών του τη δεδομένη χρονική στιγμή, περιλαμβανομένων λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με το εισόδημα, τα χρηματικά διαθέσιμά του, την ακίνητη περιουσία του και το σύνολο των οφειλών του. Με αυτόν τον τρόπο, η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση γίνεται περισσότερο ελαστική, ευέλικτη και ελκυστική για οφειλέτες με ύψος οφειλής μέχρι 10.000 ευρώ.

2. Παρέχεται η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλετών κατά των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, αυτή η τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου είναι σε απόλυτη αρμονία με τον σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας του κατηγορουμένου, για τον οποίο δεν έχει ακόμη αποφανθεί το αρμόδιο δικαστήριο. Συνεπώς, στερούνται της δυνατότητας υπαγωγής στη ρύθμιση μόνον όσοι έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή.

3. Καταργείται η υποχρέωση προσκόμισης (ως δικαιολογητικού για την υπαγωγή στη ρύθμιση) φορολογικής ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής (σε περίπτωση υπάρξεως οφειλών). Επομένως, σύμφωνα με τις προτεινόμενες διατάξεις το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης 2 της υποπαραγράφου ΙΑ.1 της παραγράφου ΙΑ του άρθρου πρώτου του νόμου 4152/2013 (ΦΕΚ Α 107) αντικαθίσταται ως εξής:

«Η υπαγωγή στη ρύθμιση για οφειλές άνω των 10.000 ευρώ γίνεται μόνον εφόσον οι ενδιαφερόμενοι αποδεικνύουν ότι μπορούν να ανταποκριθούν στο ύψος της μηνιαίας δόσης και εφόσον προσκομίσουν τα απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν την αδυναμία εξόφλησης των οφειλών τους τη δεδομένη χρονική στιγμή, περιλαμβανομένων λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με το εισόδημα τους, τα χρηματικά διαθέσιμά τους, την ακίνητη περιουσία τους και το σύνολο των οφειλών τους». Επίσης, προστίθεται ότι για οφειλές από 10.000 έως 50.000 ευρώ κρίνεται από τον οικείο φορέα κοινωνικής ασφάλισης η αδυναμία εξόφλησης της οφειλής τη δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς και η βιωσιμότητα του διακανονισμού».

Σύμφωνα με την τρίτη προσθήκη, «εξαιρούνται και δεν υπάγονται στη ρύθμιση οφειλές που αφορούν οφειλέτες που έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή». Υπενθυμίζεται ότι μόνο στο ΙΚΑ, 156 επιχειρήσεις έχουν οφειλές πάνω από 1 εκατομμύριο. Το σύνολο της οφειλής αυτών των επιχειρήσεων είναι 726 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, σε 2 περιπτώσεις αγροτικοί συνεταιρισμοί χρωστούν πάνω από 20 εκατομμύρια. Από 500.000 ευρώ μέχρι ένα εκατομμύριο χρωστούν 267 επιχειρήσεις με σύνολο οφειλής 255 εκατομμυρίων ευρώ. Οι οφειλέτες στο ΙΚΑ ανέρχονται σε 300.000, αλλά μόλις 26.000 έχουν ανταποκριθεί στη ρύθμιση χρεών (16.000 έχουν ενταχθεί στη νέα αρχή και 10.000 στην πάγια ρύθμιση).


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.