Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Το χειμερινό σκι κάνει καλό στην υγεία


Πιο χαρούμενοι και ευτυχισμένοι όσοι «οργώνουν» χιονισμένες βουνοπλαγιές.
Για πολλούς αποτελεί κάτι σαν «ετήσιο τελετουργικό». Κάθε Χριστούγεννα και μια επίσκεψη στα χιόνια για σκι.

Για άλλους είναι ένα ακριβό μεν, αλλά πολύ διασκεδαστικό και αναζωογονητικό χόμπι.

Και για όσους σκέφτονταν αν φέτος τα Χριστούγεννα θα ανηφορίσουν σε κάποια βουνοκορφή ή θα μείνουν… σπιτάκι τους, η παρακάτω έρευνα τους προσφέρει την τέλεια δικαιολογία για να κλείσουν μερικές ημέρες διακοπών.

Το σκι και τα άλλα αθλήματα στο χιόνι, όπως το σνόουμπορντ, κάνουν καλό στην υγεία.

Ερευνητές από τη Νότιο Κορέα υποστηρίζουν ότι η ευχαρίστηση που νιώθει κανείς μετά από μερικές ημέρες διακοπών στα χιόνια, κάνοντας σκι είναι αρκετή για να βελτιώσει το γενικότερο δείχτη ευτυχίας ενός ατόμου, ακόμη κι αν δεν ανεβαίνει τακτικά στο βουνό.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ακόμη, ότι αυτό ακριβώς το αίσθημα, έχει πολύ θετική επίδραση στην υγεία και την ευημερία τους, αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, που παρουσίασε την έρευνα.

Ο Hyun-Woo Lee και οι συνεργάτες του από το πανεπιστήμιο Yonsei διεξήγαγαν μια έρευνα σε 279 επισκέπτες χειμερινών θέρετρων σκι στη Νότια Κορέα.

Για να προσδιοριστεί το «επίπεδο ευτυχίας και ικανοποίησης» που ένιωθαν οι σκιέρ και όσοι έκαναν σνόουμπορντ προσμετρήθηκε η αίσθηση της ευχαρίστησης, το επίπεδο της εμπλοκής τους στη δραστηριότητα και η αίσθηση της ικανοποίησης που ανέφεραν μετά την εξόρμησή τους στις βουνοπλαγιές.

Το 45% των συμμετεχόντων έκανε σκι, το 40% σνόουμπορντ και το υπόλοιπο 15% και τα δύο αθλήματα. Κατά μέσο όρο έμειναν 4,5 μέρες στο βουνό, ενώ πάνω από το 90% αυτών επισκέπτονταν χειμερινά θέρετρα λιγότερες από πέντε φορές τη σεζόν.

Οι σκιέρ που απήλαυσαν τα μεγαλύτερα οφέλη, ήταν εκείνοι που ανέφεραν ότι χάρη στο σκι κάθε φορά που βρισκόντουσαν στις χιονισμένες βουνοκορφές, ξεχνούσαν οτιδήποτε άλλο τους απασχολούσε στη ζωή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμη και μία μόλις επίσκεψη για σκι είχε θετική επίδραση στην ψυχολογία των συμμετεχόντων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Applied Research in Quality of Life.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.