Οι ωκεανοί καλύπτουν πάνω από το 70% της επιφάνειας της Γης, ωστόσο έχουμε εξερευνήσει μόνο ένα απειροελάχιστο 5% από αυτούς.
Αναμφίβολα, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια πληθώρα απίστευτων πραγμάτων που σχετίζονται με αυτούς που είναι εντελώς άγνωστα σε εμάς
Το επίπεδο της θάλασσας αυξάνεται μεταξύ 1 και 2,5 χιλιοστών κάθε χρόνο τα τελευταία 100 χρόνια.
Οι επιστήμονες αναμένουν ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί περισσότερο στο μέλλον. Αυτό συμβαίνει λόγω ενός μείγματος θερμικής διαστολής και στο λιώσιμο των πολικών πάγων. Και για να γίνει πιο κατανοητό, πολλές παράκτιες πόλεις όπως το Λονδίνο, η Βενετία ή η Νέα Υόρκη θα βούλιαζαν, αν η στάθμη της θάλασσας ανέβαινε μόλις στα 3 χιλιοστά. Ακόμα κι αν τα επίπεδα της θάλασσας συνεχίσουν να αυξάνονται με τον ελάχιστο αναμενόμενο ρυθμό, μπορούμε να πούμε «αντίο» στις πόλεις αυτές σε 3.000 χρόνια. Παρεμπιπτόντως, αν όλοι οι πάγοι έλιωναν σε έναν χρόνο, η στάθμη της θάλασσας θα αυξανόταν κατά περίπου 80 εκατοστά, όσο δηλαδή το ύψος ενός κτηρίου 26 ορόφων.
Γνωρίζουμε πολύ περισσότερα για την επιφάνεια του Άρη από τον πυθμένα του ωκεανού.
Το 95% των ωκεανών είναι ακόμα ανεξερεύνητο. Εκτός του ότι καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του πλανήτη, οι ωκεανοί έχουν επίσης μεγάλο βάθος, με μέσο όρο πάνω από 3.782 μέτρα. Επίσης, επειδή τα φωτόνια που παράγουν το φως δεν μπορούν να ταξιδέψουν πέρα από τα 100 μέτρα υποβρύχια, η συντριπτική πλειοψηφία του ωκεανού είναι στο απόλυτο σκοτάδι. Γι’ αυτόν το λόγο άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος του είναι ανεξερεύνητο.
Η μεγαλύτερη οροσειρά του κόσμου είναι υποβρύχια.
Ξεχάστε τις Άνδεις, τα Βραχώδη Όρη ή τα Ιμαλάια. Η μακρύτερη αλυσίδα βουνών είναι στην πραγματικότητα στον πυθμένα της θάλασσας και είναι γνωστή ως Mid-Oceanic Ridge, που διαπερνά τρεις από τους σημαντικότερες ωκεανούς, «τεμαχίζοντας» τον Ατλαντικό και «πατώντας» τόσο στον Ινδικό, όσο και στον Ειρηνικό. Το συνολικό μήκος της υποβρύχιας οροσειράς είναι πάνω από 56.315 χιλιόμετρα, ενώ έχει επίσης υψηλότερες κορυφές από τις Άλπεις.
Το 94% όλης της ζωής στη Γη βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα.
Είμαστε εξαιρετικά λιγότεροι από τους υδρόβιους φίλους μας, ενώ πολλά είδη ζουν στα βάθη των ωκεανών εδώ και εκατομμύρια χρόνια, όπως για παράδειγμα οι μέδουσες. Ο ωκεανός είναι επίσης το σπίτι για το μεγαλύτερο ζώο στον πλανήτη, τη γαλάζια φάλαινα.
Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος είναι ορατός από τη Σελήνη.
Βρίσκεται στα ανοικτά της ανατολικής ακτής της Αυστραλίας, ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος είναι η μεγαλύτερη «ζωντανή» δομή που υπάρχει στον πλανήτη. Απαρτίζεται από 2.900 ξεχωριστούς υφάλους και 940 νησιά και εκτείνεται σε μήκος μεγαλύτερο των 2.600 χιλιόμετρων σε μία θαλάσσια περιοχή έκτασης περίπου 344.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων, πλήρως ορατός από το διάστημα.
Ρίχνουμε στους ωκεανούς τρεις φορές περισσότερα σκουπίδια από τα ψάρια που αλιεύονται κάθε χρόνο.
Δυστυχώς οι ρυπογόνες συνήθειές μας βάζουν την ωκεάνια ζωή σε κίνδυνο. Κατά τα τελευταία δέκα χρόνια περισσότερα από 6 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου έχουν χυθεί κατά λάθος στη θάλασσα, σκοτώνοντας ένα μεγάλο μέρος της θαλάσσιας ζωής, επηρεάζοντας παράλληλα και την υγεία μας. Και επιπλέον πολλά ακόμα απόβλητα καταλήγουν στους ωκεανούς ρισκάροντας κατ’ επέκταση την υγεία τη δική μας.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.