Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Το μαρούλι και η… ιστορία του


Έχει πολύ χαμηλή θερμιδική αξία και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.

Tο μαρούλι είναι ίσως το λαχανικό με τη μεγαλύτερη ιστορία σε αρκετά μέρη της γης. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι το εκτιμούσαν ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, ενώ έχει βρεθεί και σε αιγυπτιακούς τάφους οι οποίοι χρονολογούνται από το 4500 π.Χ.

Στην Κίνα αντιπροσώπευε από παλιά την καλοτυχία και το έθιμο φτάνει ως τις μέρες μας, αφού στη συγκεκριμένη χώρα προσφέρεται την Πρωτοχρονιά, σε γενέθλια αλλά και σε σημαντικές επετείους. Λέγεται πως την καλλιέργεια του μαρουλιού έφερε στη Βόρεια Αμερική ο Χριστόφορος Κολόμβος.

Επειδή πρόκειται για ένα λαχανικό πολύ χαμηλής θερμιδικής αξίας και υψηλής περιεκτικότητας σε νερό και παρ’ όλο που είναι ιδιαίτερα θρεπτικό, δεν εκτιμάται ανάλογα στο καθημερινό διαιτολόγιο.

Μπορεί να καταναλωθεί ωμό σε σαλάτες ή και σκέτο, αλλά και μαγειρεμένο σε φρικασέ μαζί με κρέας. Το ξεκίνημα ενός γεύματος με μια σαλάτα μαρουλιού σίγουρα προσφέρει ποικιλία στη γεύση και ποικίλα διατροφικά οφέλη.

Η διατροφική αξία του μαρουλιού έγκειται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνες όπως Α, Κ και C. Επίσης, περιέχει μαγγάνιο, κάλιο και χρώμιο και είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών και μετάλλων.

Το μαρούλι είναι πολύ καλό για την καρδιά, καθώς δρα ενάντια στη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, η οποία ευθύνεται για εμφράγματα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικά επεισόδια.

Επίσης, το μαρούλι μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα και έτσι μειώνεται και ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η περιεκτικότητά του σε κάλιο έχει αποδειχθεί ότι είναι σημαντικός παράγοντας μείωσης της αρτηριακής πίεσης. Ακόμη, από επιδημιολογικές μελέτες έχει καταδειχθεί ότι η πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή δρα προληπτικά για τη μη εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τέλος, το μαρούλι και γενικά οι φυτικές ίνες μπορεί να μειώσουν την απορρόφηση της γλυκόζης και επομένως, τα επίπεδα των μεταγευματικών επιπέδων της ινσουλίνης.


Πηγή: http://meacolpa.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.