Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

«Μία αντιμεταρρύθμιση στο όνομα της μεταρρύθμισης»


Εκδήλωση ενημέρωσης για την αξιολόγηση των δομών στο δημόσιο.

Ανοικτή εκδήλωση ενημέρωσης με θέμα: «αξιολόγηση δομών στο δημόσιο. Μια αντιμεταρρύθμιση στο όνομα της μεταρρύθμισης» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ, με κύριους ομιλητές την Εφη Στεφανοπούλου από το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης, τον Αντώνη Αντωνιάδη, γενικό διευθυντή της εταιρείας FranklinCovey και την Δέσποινα Καραμπατζάκη, συντονίστρια ομάδας αυτο-αξιολόγησης του ΚΠΑ στο δήμο Ηρακλείου.

«Οι δημόσιοι υπάλληλοι ξέρουν τα καλά και τα κακά τους σημεία. ‘Ομως υπάρχει πρόβλημα συνοχής. Η δημόσια διοίκηση είναι ένα σύστημα που αν πάρεις ένα κομμάτι, τότε όλο το υπόλοιπο θα καταρρεύσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στην επίσημη καταγραφή που έγινε σε 15 υπουργεία καταγράφηκαν σημαντικά στοιχεία για τον αριθμό των εργαζομένων. Παράλληλα δημιουργήθηκε και μια βάση δεδομένων. Σε αυτά τα υπουργεία υπάρχουν 149 γενικοί διευθυντές, 886 διευθύνσεις και 3720 τμήματα”, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Στεφανοπούλου και συνέχισε: “Ετσι βλέπουμε ότι υπάρχει μια περιπλοκότητα στη δομή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και περιπλοκότητα στις λύσεις και δυσκολία στον συντονισμό. Οι λύσεις βρίσκονται στις σωστές διαπροσωπικές σχέσεις, στην αύξηση του εύρους της εποπτείας, στην υιοθέτηση του πεδίου πολιτικής αντί αρμοδιοτήτων, στην υιοθέτηση περιγραμμάτων των θέσεων αντί ιεραρχικών πυραμίδων και στην υιοθέτηση τεχνικών και μεθόδων από εξειδικευμένους μάνατζερ».

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της εταιρείας FranklinCovey, Αντώνης Αντωνιάδης επισήμανε: «Ολα ξεκινούν από τον άνθρωπο. Η δύναμη ενός δημόσιου, αλλά και ιδιωτικού οργανισμού είναι οι άνθρωποί του. Το σημαντικότερο όπλο όλων των δημοσίων υπαλλήλων είναι να γίνει αξιολόγηση”, ανέφερε ο κ. Αντωνιάδης για να συνεχίσει: “Ενώ γίνεται λόγος για αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων κανείς δεν αξιολογεί τους επικεφαλής και τους πολιτικούς προϊσταμένους. Είναι από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να γίνουν αν θα φύγουν άνθρωποι από το δημόσιο. Φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κόσμος εξελίσσεται και το θέμα είναι πόσο μετέχουμε εμείς σε αυτές τις αλλαγές. Εαν δεν φθάσουμε ο ένας να εμπιστεύεται τον άλλο στο χώρο της εργασίας του, τότε σίγουρα δεν μπορούμε να πετύχουμε κάτι καλό».

Τέλος, με σύνδεση μέσω τηλεδιάσκεψης από το Ηράκλειο Κρήτης η συντονίστρια της ομάδας αυτο-αξιολόγησης, Δέσποινα Καραμπατζάκη δήλωσε πως: «την εφαρμογή του κοινού πλαισίου αξιολόγησης την επέβαλλε το περιβάλλον και οι απαιτήσεις για μια σωστή δημόσια διοίκηση. Η ίδια η ομάδα από μόνη της έκανε την αξιολόγηση, γιατί κανείς πέρα από εμάς δεν γνωρίζει καλύτερα τα πράγματα. Υπήρχαν πολλές δυσκολίες, όμως υπήρξαν και πολλές προκλήσεις, καθώς έπρεπε να υπάρχει ένας κοινός τρόπος σκέψης. Κάναμε πολλές συσκέψεις με την πολιτική και διοικητική ηγεσία, ενημερώσαμε τους συναδέλφους μας, διαδώσαμε τις απόψεις μας με ενημερωτικό υλικό, ενώ δώσαμε να συμπληρωθεί και ένα ερωτηματολόγιο. Αυτές οι κινήσεις μας απέδωσαν καρπούς και αποδείχθηκαν καλές πρακτικές».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.