Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Ενδοκυβερνητικός σκόπελος για τις ομαδικές απολύσεις


Σε βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια του της κυβερνητικής συνοχής εξελίσσεται το θέμα των ομαδικών απολύσεων από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε καθεστώς αναδιάρθρωσης, καθώς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τηρούν διαφορετική στάση απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, χθες κατά την διάρκεια της πολύωρης συνάντησης με τους επικεφαλής των δανειστών, ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης εμφανίστηκε θετικός στην κατάργηση της έγκρισης από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας ή περιφερειάρχη για την πραγματοποίηση ομαδικών απολύσεων σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία, ωστόσο διευκρίνισε ότι την αλλαγή αυτή δεν θα την υπερψηφίσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, προτείνοντας οι τροποποιήσεις να γίνουν μέσω πράξης υπουργικού συμβουλίου κι όχι νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Από την πλευρά της η τρόικα φέρετε να διαφώνησε με την εναλλακτική πρόταση του υπουργείου Εργασίας για την απελευθέρωση των απολύσεων, αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο να συμφωνήσει τελικά, προκειμένου να μην υπάρξουν ανατροπές στο πολιτικό σύστημα.

Την ίδια στιγμή, η τρόικα έθεσε επιτακτικά στο τραπέζι την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες από την αρχή του 2014, ζητώντας από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να βρει άμεσα μέτρα κάλυψης της «τρύπας» των 800 εκατ. ευρώ που θα δημιουργηθεί στα ασφαλιστικά ταμεία. Η ελληνική πλευρά πρότεινε τη σταδιακή μείωση των εισφορών ως κίνητρο σε συνεπείς επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν άνεργους νέους έως 29 ετών και μακροχρονίως ανέργους.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας είχε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ λέγοντας: «Η ελληνική πρωτοτυπία να εγκρίνονται ή να απορρίπτονται από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας, είναι μοναδική στην Ευρώπη. Τι έχουμε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια με αυτό το νομικό πλαίσιο; Ούτε οι επιχειρήσεις, ούτε οι θέσεις εργασίας σώθηκαν.

Αντίθετα, οι εργαζόμενοι έχασαν τις δουλειές τους, χωρίς καν να θεωρούνται επισήμως απολυμένοι. Ούτε επίδομα ανεργίας μπορούσαν να πάρουν. Είναι φανερό ότι και εδώ χρειάζεται ένας εξορθολογισμός. Πρέπει – όπως συμβαίνει σε όλες τις προηγμένες χώρες σε όλο τον κόσμο – να δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αναδιοργανώνουν την παραγωγική τους δομή.

Παράδειγμα, όταν μια επιχείρηση χρειάζεται – αποδεδειγμένα - να συρρικνώσει μια εγκατάσταση ή δραστηριότητα της και να επεκτείνει μια άλλη με περισσότερες προοπτικές ανάπτυξης. Εκείνο που θέλουμε εμείς ως υπουργείο Εργασίας, είναι οι επιχειρήσεις να αναλαμβάνουν υποχρεώσεις έναντι του προσωπικού που απομακρύνουν.

Να συνεισφέρουν με ενεργό τρόπο στη διαδικασία αποκατάστασής τους. Να έχουν συνυπευθυνότητα για την εύρεση νέων θέσεων εργασίας για αυτούς τους εργαζόμενους. Αυτό είναι το σημαντικό σημείο στις αναδιαρθρώσεις και σε αυτό θα επικεντρώσουμε την προσοχή μας, ενόψει του νέου πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις. Με διαφορετικά λόγια, πρέπει να προστατεύουμε περισσότερο την εργασία και τους εργαζόμενους παρά τις θέσεις εργασίας. Σημασία έχει η δυνατότητα των εργαζομένων να είναι συνεχώς μέσα στην αγορά εργασίας, όχι απαραίτητα στην ίδια επιχείρηση».

Όσον αφορά τις συντάξεις για άλλη μια φορά υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας επισήμαναν ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης συντάξεων ή περιορισμού των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.