Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Προς επίλυση το πρόβλημα των θεάτρων


Με σύγκλιση απόψεων υποδέχθηκαν τα κόμματα το σχέδιο νόμου για την αδειοδότηση στα θέατρα, που κατέθεσε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Το σχέδιο νόμου άρχισε να συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε, ότι το σχέδιο νόμου καταργεί τον μεταξικό νόμο του 1937 και το βασιλικό διάταγμα του 1956 που ταλαιπωρούσαν τον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τις αρμόδιες αρχές, δίχως, μάλιστα, να προφυλάσσουν τους εργαζομένους και τους θεατές από τους κινδύνους της συνάθροισης σε επισφαλείς χώρους.

Αντιθέτως, ο νέος νόμος αποκαθιστά με όρους σύγχρονης ασφάλειας ένα πλήθος παλαιών θεατρικών χώρων, μεταξύ των οποίων και ιστορικές καλλιτεχνικές εστίες της Αθήνας. Επιπλέον ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των νέων μορφών της καλλιτεχνικής έκφρασης, κατοχυρώνοντας ασφαλείς τρόπους ώστε να δίνονται παραστάσεις σε χώρους που δεν διαθέτουν σχετική άδεια.

«Ο νομοθέτης αντιλαμβάνεται, ότι το θέατρο δεν ταυτίζεται πλέον με τις αστικές συνήθειες όπως τις γνωρίζαμε», επισήμανε ο υπουργός Πολιτισμού, προσθέτοντας: «Είναι και μια υπόθεση νιάτων και πειραματισμού σε απρόσμενους χώρους. Εμείς δίνουμε μια διέξοδο στους νέους δημιουργούς και επιπλέον τους στηρίζουμε για να διεκδικήσουν και να συναντήσουν ανεμπόδιστοι το κοινό τους».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ευχαρίστησε για τη συνεργασία τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρο Καλαφάτη, τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, τον αρχηγό της Πυροσβεστικής και τους συνεργάτες τους, αλλά και τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθέρου Θεάτρου, της Ένωσης Μη Κερδοσκοπικών Θιάσων και της Ένωσης Χώρων Πολιτισμού Αθήνας, που συμμετείχαν στις συσκέψεις για το νομοσχέδιο, και κατέκτησαν, όπως είπε, «με πνεύμα συνεργασίας τη χρυσή τομή».

Ευχαρίστησε επίσης τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος για τη συμβολή τους στο νομοθέτημα και για τις πολύ χρήσιμες παρατηρήσεις που έκαναν στη συνάντηση που είχαν χθες μαζί στο ΥΠΠΟΑ. Εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για τη σύγκλιση που παρατηρήθηκε στις απόψεις που εκφράστηκαν από τις διάφορες πτέρυγες της Βουλής, προσθέτοντας, ότι είναι διατεθειμένος να ενσωματώσει στο νομοσχέδιο αρκετές από τις προτάσεις που διατυπώθηκαν.

«Το θέατρο δεν είναι μόνο δημιουργία, είναι και ένα ισχυρό κύτταρο κοινωνικότητας», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. «Πόσο ποιοτική διαφορά έχει ο βαθμός συμμετοχής του θεατή απ’ ό,τι μπροστά στην τηλεόραση... Και πόσο θετικός έχει αποβεί ο πολλαπλασιασμός των μικρών θεάτρων για περιοχές όπως το Μεταξουργείο και ο Βοτανικός». Και συνέχισε: «Το θέατρο είναι μια κυψέλη που αναπαράγει το καλό. Μια πόλη με πολλά θέατρα είναι μια πόλη με πολλά αναχώματα στη βαρβαρότητα. Θέλουμε, λοιπόν, πολλά θέατρα και θα τα βοηθήσουμε να επιβιώσουν».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος παρομοίασε το νομοσχέδιο με «ένα θεσμικό στέγαστρο κάτω από την καταιγίδα η οποία πλήττει το θέατρο, πλήττει τη χώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά μετά το τέλος τού Β’ Παγκοσμίου και του Εμφυλίου Πολέμου».

Και κατέληξε: «Χαίρομαι γι’ αυτό το κλίμα που διαμορφώνεται σήμερα εδώ. Είναι πρόκριμα για το κλίμα που προσδοκάμε εν όψει και τής σύστασης τής επιτροπής διαλόγου για τον πολιτισμό, όπου θα συζητήσουμε και για τη στήριξη του ελληνικού έργου εδώ και στο εξωτερικό και πολλά άλλα. Όλα αυτά που θα συμβάλουν σε έναν ιστό εθνικής ενότητας, που θα μας βοηθήσει να πάμε μπροστά».

Η δεύτερη ανάγνωση του ως άνω νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων θα γίνει την προσεχή Δευτέρα, ενώ πρόθεση τού υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, να διεξαχθεί η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.