Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Δεσμεύει η απόφαση της Συγκλήτου τα τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών για τη διάσωση του εξαμήνου;


Η Σύγκλητος αποφασίζει την έναρξη και τη λήξη των εξαμήνων αλλά…

Η απόφαση της Συγκλήτου του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για παράταση του ακαδημαϊκού έτους μέχρι και τις 9 Αυγούστου ώστε να σωθεί το εξάμηνο προκάλεσε προς στιγμή ανακούφιση σε χιλιάδες φοιτητές και τις οικογένειές τους όμως το ζήτημα που εγείρεται είναι κατά πόσο θα την εφαρμόσουν τα τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Βάσει του νόμου η αρχή που αποφασίζει στα Πανεπιστήμια για την έναρξη και λήξη του εξαμήνου είναι η Σύγκλητος και για του λόγου το αληθές παραθέτουμε το χωρίου του νόμου 4009/2011

«Στη Σύγκλητο ανήκουν οι ακόλουθες αρμοδιότητες, καθώς και όσες άλλες προβλέπονται από τις διατάξεις του νόμου αυτού, του Οργανισμού και του Εσωτερικού Κανονισμού: Η λήψη απόφασης για την έναρξη και τη λήξη των εκπαιδευτικών εξαμήνων»

Όσον αφορά τη συνέλευση του κάθε τμήματος σύμφωνα πάλι με το νόμο έχει στις αρμοδιότητές της την εφαρμογή του προγράμματος σπουδών και τη συνεχή βελτίωση της μάθησης σε αυτό.

Με μια πρώτη λοιπόν ανάγνωση η απόφαση της Συγκλήτου φαίνεται ότι είναι δεσμευτική καθώς όπως μας είπε και ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Χατζής «ο νόμος δεν δίνει απεριόριστη διακριτική ευχέρεια στα τμήματα να καθορίσουν το ακαδημαϊκό ημερολόγιο. Αυτό αποτελεί αρμοδιότητα της Σ. που κι αυτή περιορίζεται από τη νομοθεσία και δίνει κατευθυντήριες στα τμήματα που είναι δεσμευτικές (ως πλαίσια)».

Σύμφωνα με το νόμο 4009/2011 το ακαδημαϊκό έτος ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Αυγούστου. Βέβαια στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Αθηνών το εξάμηνο δεν ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου άλλα λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων η έναρξή του μετατέθηκε την 16η Δεκεμβρίου και για κάποια τμήματα στην ουσία θα ξεκινήσει από το νέο έτος. Το γεγονός αυτό μπορεί να θεωρηθεί ότι παραβιάζει τα πλαίσια που θέτει ο νόμος και αυτό το γεγονός δίνει στην ουσία τη δυνατότητα στα τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών να μην εφαρμόσουν την απόφαση.

Το πιο πάνω μας το επιβεβαίωσε και ο κ. Χατζής που συγκεκριμένα μας είπες ότι «στην περίπτωση της Νομικής συμβαίνει το εξής: Δεδομένου ότι η αρχή του εξαμήνου στις 16/12 έχει ήδη παραβιάσει το νόμο και δεδομένου ότι βρισκόμαστε προφανώς σε μια έκτακτη και πρωτοφανή κατάσταση στα χρονικά του ΕΚΠΑ (το "εξάμηνο" θα αρχίσει ουσιαστικά στις 7/1) μπορεί κάποιο τμήμα να θεωρήσει ότι η απόφαση της Συγκλήτου έρχεται σε σύγκρουση με το νόμο ή με το πνεύμα του νόμου».

Μεταξύ των άλλων ο κ. Χατζής μας είπε ότι η Νομική είναι ένα μεγάλο και ισχυρό τμήμα που παράλληλα αποτελείται από μερικούς από τους καλύτερους νομικούς στην Ελλάδα «είναι λοιπόν εξαιρετικά δύσκολο να επιβάλλει η Σύγκλητος την απόφασή της στη Νομική»

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω αναμένονται με αγωνία οι αποφάσεις των συνελεύσεων των καθηγητών κάθε τμήματος για τη διάσωση του εξαμήνου. Όπως έχουμε γράψει κατά το παρελθόν το εξάμηνο έχει σωθεί ήδη στα τμήματα «Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης» καθώς και στο τμήμα «Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης» ενώ στην κατεύθυνση αυτή κινούνται τα τμήματα Θεολογίας και η Ιατρική. Όσον αφορά το τμήμα Φιλολογίας η πρόεδρος καθηγήτρια κα Καραμαλέγκου δήλωσε στη Δημόσια Τηλεόραση ότι το εξάμηνο δε θα χαθεί και θα υπάρξει ευθυγράμμιση με την απόφαση της Συγκλήτου επισημαίνοντας βέβαια ότι την τελική απόφαση θα την πάρουν οι συνελεύσεις των καθηγητών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.