Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Μίζα εκατομμυρίων ζητούσαν υπάλληλοι του ΥΠΟΙΚ


Σοβαρές ενδείξεις εμπλοκής και υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών στην απόπειρα εκβιασμού 38χρονης ιδιοκτήτριας εταιρείας εμπορίας πολύτιμων μετάλλων με έδρα το Σύνταγμα προέκυψαν από την πρόσφατη έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Η 38χρονη εξάλλου έχει ήδη από τον Οκτώβριο έρθει σε επαφή με ανώτατους αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι την προέτρεψαν να καταγγείλει τη δράση των επίορκων υπαλλήλων στους «Αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. Για την υπόθεση έχουν ήδη συλληφθεί ο προϊστάμενος τμήματος ειδικών φόρων του ΣΔΟΕ, δύο δικηγόροι, ένας αστυνομικός και ένας ιδιώτης.

Η πρώτη ένορκη κατάθεση της 38χρονης δόθηκε την 8η Νοεμβρίου, αρκετές ημέρες πριν η αστυνομική έρευνα αποκαλύψει εμπλοκή του τμηματάρχη του ΣΔΟΕ και των δύο δικηγόρων στην υπόθεση. Η ιδιοκτήτρια της εταιρείας είχε, τότε, καταγγείλει ότι προκειμένου να της επιστραφεί ΦΠΑ ύψους 3,8 εκατ. ευρώ που της οφειλόταν, θα έπρεπε να καταβάλει το 13% του επιστρεφόμενου ποσού ως «γρηγορόσημο» σε υπαλλήλους του υπουργείου που θα αναλάμβαναν να προωθήσουν τον φάκελό της. Η διαπραγμάτευση θα γινόταν μέσω ανώνυμης εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων.

Στην επίμαχη κατάθεσή της η 38χρονη είχε υποστηρίξει: «Τα χρήματα αυτά, δηλαδή το 13% προοριζόταν για υπάλληλο ή υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών (...) για τον υπάλληλο που θα προωθούσε τον φάκελο στον υπουργό (...) τα χρήματα έπρεπε να τα δώσω μέσα σε μαύρες σακούλες». Στην ίδια κατάθεση η 38χρονη κατήγγειλε πως «έχω γίνει δέκτης απειλών ότι επίκειται έλεγχος της επιχείρησής μου από το ΣΔΟΕ, που θα έχει ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί στην πράξη κάθε πιθανότητα επιστροφής ΦΠΑ».

Πράγματι, τέσσερις ημέρες αργότερα, την 12η Νοεμβρίου κλιμάκιο υπαλλήλων του ΣΔΟΕ (πρόκειται για τρεις υφιστάμενους του κατηγορούμενου τμηματάρχη) μετέβη για έλεγχο στα γραφεία της εταιρείας. Σε νεότερη κατάθεσή της στην ΕΛ.ΑΣ. (15 Νοεμβρίου) η καταγγέλλουσα είχε περιγράψει τα εξής: «Γύρω στις 9.30 π.μ. προσήλθε στο γραφείο μου τριμελές κλιμάκιο του ΣΔΟΕ για έλεγχο. Περίπου στις 12 το μεσημέρι λάβαμε συγχαρητήρια από τους υπαλλήλους του κλιμακίου, πλην όμως στη συνέχεια άρχισαν τηλεφωνικές επικοινωνίες με συναδέλφους τους, έπειτα από τις οποίες άρχισαν επισημάνσεις για παρανομίες που διαπιστώνονταν. Στις 2 μ.μ. μας είπαν ότι υπήρχε πρόβλημα, διότι είχαμε διακινήσει περίπου 500 κιλά ασήμι και 168 κιλά χρυσό χωρίς παραστατικά. Τελικά, περί ώρα 7.30 - 8 μ.μ. ήρθε στην επιχείρηση ο προϊστάμενος των υπολοίπων (σ.σ. αναφέρεται στον κατηγορούμενο υπάλληλο του ΣΔΟΕ), που απαίτησε απ’ αυτούς να τελειώνουν τον έλεγχο και να μου κατασχέσουν 16 κιλά χρυσού».

Σε νεότερη κατάθεσή της, η επιχειρηματίας κατήγγειλε ότι μετά τη διενέργεια του ελέγχου δέχτηκε πρόταση από τον δικηγόρο της (πρόκειται για τον 50χρονο κατηγορούμενο Στ. Κ.) να καταβάλει 500.000 ευρώ στον τμηματάρχη του ΣΔΟΕ προκειμένου να «τακτοποιηθεί» το θέμα που είχε ανακύψει. «Τα χρήματα», αναφέρει σε κατάθεσή της η 38χρονη, «μου είπε ότι προορίζονται για τον... (σ.σ. αναφέρει το όνομα του κατηγορούμενου υπαλλήλου του ΣΔΟΕ) και έναν ακόμα ανώτερό του». Από υποκλαπείσα συνομιλία του 50χρονου δικηγόρου Στ. Κ. με την 38χρονη στα γραφεία της εταιρείας της στο Σύνταγμα προκύπτει ότι ο Στ. Κ. την προτρέπει να καταβάλει το προσυμφωνημένο ποσό, λέγοντάς της ότι «θα έχεις την προστασία της υπηρεσίας, θα σου φέρνουν τους τζίρους που θέλεις ή παραπάνω τζίρους με έλεγχο και χωρίς κανένα πρόβλημα».

Την ενημερώνει επίσης ότι μετά την καταβολή των χρημάτων θα μπορούσε να πάρει πίσω τα 16 κιλά χρυσού που είχαν δεσμευθεί καθώς και τη σφραγίδα της επιχείρησης. Αποκαλυπτικό είναι το παρακάτω απόσπασμα συνομιλίας μεταξύ των δύο. Στ. Κ: «Εχουμε δύο μέρες καιρό για να μάθεις». 38χρονη: «Και πώς θέλουν να τους τα δώσουμε;». Στ. Κ. «Cash, τα παίρνω εγώ και τους τα πάω». 38χρονη: «Πρέπει να έχεις τους Ελβετούς στην παράδοση ή εμένα;». Στ. Κ.: «Κανέναν δεν θα έχω, δεν θέλουν να τους δει κανένας».

Σύμφωνα με τη δικογραφία της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, η «προθεσμία δύο ημερών» από τον τμηματάρχη του ΣΔΟΕ στην 38χρονη δήθεν για να συγκεντρώσει τα αναγκαία δικαιολογητικά έγγραφα αποτελούσε «το συνθηματικό που θα σήμαινε ότι όλα ήταν κανονισμένα για τη συναλλαγή».


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.