Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Τζίνα Γκαχτίδη: Eτών 17 και... πολλά υποσχόμενο «αστέρι» της Σωματιδιακής Φυσικής


Η 17χρονη Τζίνα Γκαχτίδη μαθήτρια της Πέμπτης τάξης Γυμνασίου, που φοιτά στο South Oakleigh Secondary College, επιλέχθηκε μαζί με 28 άλλους αριστούχους στον τομέα της Φυσικής από όλη τη Βικτώρια να λάβει μέρος σε πανεπιστημιακή ημερίδα Σωματιδιακής Φυσικής.
Η 17χρονη μαθήτρια ήρθε μόλις πριν από ένα χρόνο από την Ελλάδα και όλα δείχνουν ότι σε λίγα χρόνια θα αποτελεί ένα ακόμα μεγάλο μυαλό που η μητέρα-πατρίδα δεν κατάφερε να κρατήσει και να επωφεληθεί απ’ αυτό.


Η ομογενής Τζίνα Γκαχτίδη με άλλους ταλαντούχους μελλοντικούς Φυσικούς στην ημερ

Η συγκεκριμένη ημερίδα διοργανώθηκε από το Κέντρο Αρίστων Επιδόσεων στον Τομέα της Σωματιδιακής Φυσικής του Αυστραλιανού Συμβουλίου Έρευνας, σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομάδα Προβολής Σωματιδιακής Φυσικής. Κατά την ημερίδα των επίλεκτων μελλοντικών επιστημόνων -αν λάβει βέβαια υπόψη του κανείς τις υψηλές τους επιδόσεις αλλά και το κοφτερό μυαλό τους- οι σημερινοί μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μέσω σύνδεσης video με επιστήμονες του τομέα απ’ όλο τον κόσμο, ενώ, παράλληλα, ξεναγήθηκαν ηλεκτρονικά στο κέντρο ελέγχου του πειράματος ATLAS του CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών) στην Γενεύη.
Κύριος στόχος της Masterclass (ημερίδας) ήταν η ανάλυση “γεγονότων” φυσικής από το πείραμα ATLAS με τη χρήση της HYPATIA.

Η Ελλάδα, όμως, δεν εξάγει προς την Αυστραλία μόνο κορυφαία επιστημονικά μυαλά όπως αυτό της 17χρονης Τζίνας αλλά και πρωτοποριακά προγράμματα για την ανάπτυξη ικανοτήτων και δραστηριοτήτων μαθητών που επιδεικνύουν ιδιαίτερη έφεση στον τομέα της Σωματιδιακής Φυσικής, όπως το HYPATIA.
Το πρόγραμμα αυτό είναι ένα διαδραστικό πρόγραμμα ανάλυσης (Υβριδικό Εργαλείο Μαθητών για την Ανάλυση Δράσεων του Πειράματος ATLAS – (H)ybrid (P)upil’s (A)nalysis (T)ool for (I)nteractions in (A)TLAS) το οποίο δημιουργήθηκε από το πανεπιστήμιο Αθηνών και τώρα ο καθηγητής Φυσικής του κολεγίου South Oakleigh, αλλά και καθηγητής της ομογενούς μαθήτριας, κ. Frank De La Rambeyla, προσπαθεί να εισάγει και στα σχολεία της Βικτώριας στην προσπάθειά του να διευρύνει το μάθημα της Φυσικής στο εκπαιδευτικό σύστημα της Πολιτείας.

Ο κ. De La Rambeyla ήρθε σε επαφή με το HYPATIA μετά από πρόσφατο ταξίδι του στο CERN στην Γενεύη. Το κέντρο CERN θεωρεί το πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από την Χριστίνα Κουρκουμέλη, καθηγήτρια του Τμήματος Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων, ως ένα από τα πρωτοπόρα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Γυμνασίου του κόσμου.

Το όραμα του κ. De La Rambeyla είναι όχι μόνο μαθητές που επιδεικνύουν ιδιαίτερη έφεση στον τομέα της Φυσικής αλλά και άλλοι που έχουν ενδιαφέρον προς αυτήν την κατεύθυνση μέσω υπολογιστών και με ζωντανή σύνδεση με το κέντρο ελέγχου του πειράματος ATLAS στο CERN στα πλαίσια διαφορετικών Masterclass εντός του σχολείου να αναλύουν “γεγονότα” φυσικής από το πείραμα ATLAS.

Η ένταξη του HYPATIA στο εκπαιδευτικό αναλυτικό πρόγραμμα του μαθήματος της Φυσικής στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Αυστραλίας ίσως να είναι μακριά αυτό όμως σίγουρα δεν αναμένεται να σταθεί εμπόδιο για την πρόοδο της Τζίνας στην Σωματιδιακή Φυσική. Αυτή απέδειξε ότι βρίσκεται «έτη φωτός» πιο μπροστά από πολλούς άλλους συνομήλικούς της.


Πηγή: http://neoskosmos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.