Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Το γυναικείο σώμα μετά τη γέννα


Οι αλλαγές δε σταματούν.
Δεν είναι λίγες οι διάσημες μαμάδες που λίγο καιρό μετά τη γέννηση του παιδιού τους εμφανίζονται με στενά παντελόνια και φορέματα, που αναδεικνύουν τις τέλειες καμπύλες τους. Ίσως κι εσείς να πιστεύατε ότι μετά τον ερχομό του παιδιού σας θα αποκτούσατε σύντομα τους καλοσχηματισμένους κοιλιακούς της Δούκισας του Κέμπριτζ, Κέιτ Μίντλετον.

Όμως όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα που ζει η πλειοψηφία των μαμάδων αυτού του κόσμου. (Είπαμε, εξαιρούνται οι πλούσιες, διάσημες κυρίες της διεθνούς σόουμπιζ)

Έχοντας ζήσει μια εντελώς διαφορετική εμπειρία, μια γυναίκα μετά τους 9 μήνες της κύησης συνεχίζει να παρατηρεί αλλαγές στο σώμα της, για τις οποίες κανείς δεν την έχει ενημερώσει πιο πριν:

Ποιες είναι αυτές και τι μπορείτε να κάνετε γι΄αυτές:

1.Τα κιλά που επιμένουν
Οι μεγάλες ορμονικές αλλαγές που συντελούνται στον οργανισμό σας μετά την εγκυμοσύνη δυσχεραίνουν την αποστολή «απώλεια περιττών κιλών». Πολλές γυναίκες είναι ιδιαίτερα ανυπόμονες και «θέλουν να χάσουν πολύ γρήγορα βάρος, που πήρε 9 μήνες για να “εγκατασταθεί” στο σώμα τους», όπως ανέφερε η Dr. Alyssa Dweck στο Fox News.

Τι μπορείτε να κάνετε: «Σε όλους θα άρεσε να υπάρχει ένα μαγικό κουμπί, που να το πατάει και να χάνει τα περιττά του κιλά. Όμως στην πραγματικότητα όλα έχουν να κάνουν με την υγιεινή διατροφή, τις έξυπνες διατροφικές επιλογές και την άσκηση. Μια δίαιτα πλούσια σε πράσινα λαχανικά, φρούτα με λίγη ζάχαρη, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες χωρίς πολλά λιπαρά είναι μια καλή αρχή... αρκεί να έχουμε μέτρο σε αυτά που καταναλώνουμε! Μην ξεχνάτε ακόμη ότι με το θηλασμό «καίει» κανείς από 300 έως 500 θερμίδες την ημέρα.

2. Το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς και το χαλαρό δέρμα
Το τέντωμα του δέρματος κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. Όμως το 50% των γυναικών πάσχουν από μια κατάσταση που ονομάζεται «diastasis recti», η οποία προκαλεί το διαχωρισμό των κοιλιακών μυών.

Τι μπορείτε να κάνετε: Η καλύτερη άσκηση είναι να σφίξετε τους κοιλιακούς σας μύες μέχρι να νιώσετε ότι «φτάνουν» στην σπονδυλική σας στήλη και να εκπνέεται κάθε φορά που πιέζετε.

3. Ακράτεια
Η ακράτεια ούρω από το στρες, ή οι «μικρές διαρροές» όταν φτερνίζεστε ή βήχετε αμέσως μετά τη γέννα είναι απολύτως φυσιολογικές.

Τι μπορείτε να κάνετε: Πηγαίνετε συχνά στην τουαλέτα για να «εκπαιδεύσετε» την κύστη σας να μην παραγεμίζει. Κάντε τις ασκήσεις Kegel (30 έως 40 την ημέρα) για να ενδυναμώσετε τους πυελικούς μύες. Κόψτε την καφεΐνη και χάστε βάρος.

4. Ξηρότητα του κόλπου
Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα και ανελαστικότητα του κόλπου, ειδικά αν θηλάζετε. Επίσης, αν δεν κάνατε συχνά σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι πολύ πιθανό να νιώσετε περισσότερο πόνο.

Τι μπορείτε να κάνετε: Ένα λιπαντικό συνήθως είναι αρκετό, όμως ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει μια κολπική κρέμα ή συμπλήρωμα οιστρογόνων.

5. Το μέγεθος και το «κρέμασμα» του στήθους
Το στήθος μεγαλώνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και γίνεται ακόμη μεγαλύτερο κατά τη γαλουχία. Όταν σταματήσει ο θηλασμός το στήθος λόγω της αυξομείωσης στο μέγεθός του και της πρόσληψης βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, χάνει το αρχικό του σχήμα και... κρεμάει.

Τι μπορείτε να κάνετε: Επιλέξτε ένα καλό σουτιέν που θα στηρίζει καλά το στήθος σας και κάντε ασκήσεις που θα ενδυναμώσουν τους κατάλληλους μύες. Μπορεί να μην αλλάξει το σχήμα του στήθους σας, όμως θα δίνει την εντύπωση ότι είναι πιο στητό.

6. Τριχόπτωση
Περίπου το 40-50% των γυναικών χάνουν τα μαλλιά τους μέσα στους πρώτους πέντε μήνες μετά τη γέννα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η άνοδος του επιπέδου των οιστρογόνων προκαλεί μια «φάση ξεκούρασης» στα μαλλιά, όμως μετά τη γέννα όταν αυτά πέσουν... θα πέσουν και τα μαλλιά.

Τι μπορείτε να κάνετε: Η απώλεια μαλλιών θα σταματήσει μετά από 4 με 5 μήνες από τότε που ξεκίνησε. Μια δίαιτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά και συμπληρώματα βιταμίνης Β μπορεί να σας βοηθήσουν.

7. Πόνος στη μέση και το ισχίο
Οι ορμονικές αλλαγές, η πρόσληψη βάρους, η αλλαγή στο κέντρο βάρους και στη στάση του σώματος και το στρες συμβάλλουν στην εμφάνιση πόνου στην πλάτη και το ισχίο.

Τι μπορείτε να κάνετε: Συμβουλευτείτε το γυμναστή σας για το ποιες ασκήσεις μπορείτε να κάνετε για να νιώσετε καλύτερα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.