Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

«Αγκάθι» οι πλειστηριασμοί


Αμετακίνητοι συνεχίζουν να είναι οι εκπρόσωποι των δανειστών στο θέμα των πλειστηριασμών, καθώς ζητούν την πλήρη απελευθέρωσή τους, ακόμη και για την πρώτη κατοικία. «Μάχη» ώστε να προστατευτεί η πρώτη κατοικία εκείνων που έχουν πραγματικά ανάγκη δίνει από την πλευρά της η κυβέρνηση.

Οι δανειστές εμμένουν στην θέση για πλήρη κατάργηση των προστατευτικών διατάξεων από τους νόμους Παπαθανασίου και Κατσέλη και ζητούν από 1η Ιανουαρίου να μην υπάρχει καμία προστασία. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρξουν οριζόντια μέτρα για την πρώτη κατοικία, γιατί έτσι θα συνεχίσουν να προστατεύονται οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές», όπως τους αποκαλούν.

Η τρόικα δεν έχει δώσει ακόμη απάντηση στην πρόταση της ελληνικής πλευράς για σύνδεση των πλειστηριασμών βάσει εισοδηματικών κριτηρίων και συμπεριφοράς του δανειολήπτη, ενώ φέρεται να απορρίπτει ακόμη και την πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης περί μείωσης του ορίου της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου που προβλέπεται στον νόμο Κατσέλη.

Ειδικότερα, στον νόμο 3869/2010 προβλέπεται ότι ο οφειλέτης μπορεί να ζητήσει εξαίρεση της κύριας κατοικίας του από την εκποίηση εφόσον η αξία αυτής δεν υπερβαίνει το ισχύον όριο αφορολόγητης απόκτησης α΄ κατοικίας, προσαυξημένο κατά 50% (δηλαδή 300.000 ευρώ).

Βάσει του ιδίου νόμου, εάν ο δανειολήπτης και μετά τη ρύθμιση χρεών από το δικαστήριο καθυστερήσει τουλάχιστον την πληρωμή τεσσάρων δόσεων, τότε η τράπεζα μπορεί να καταγγείλει τη ρύθμιση και να προβεί σε κατάσχεση της κατοικίας, ακόμη και αν είναι η μοναδική. Τότε, ο νομοθέτης είχε φροντίσει να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί αυτής της περίπτωσης και είναι η μία από τις δύο περιπτώσεις στις οποίες δίνονταν συνεχείς παρατάσεις, με τελευταία αυτή που ισχύει έως τις 31/12/2013. Το υπουργείο επιδιώκει τη διατήρηση ενός ορίου, χαμηλότερου βεβαίως, αλλά η τρόικα δεν συναινεί.

Η κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα τεθούν σε κίνδυνο τα σπίτια των ευπαθών ομάδων και παρά τις πιέσεις της τρόικας, εξακολουθεί να αναφέρει ότι δεν κινδυνεύει η πρώτη κατοικία των φτωχών νοικοκυριών. Η ελληνική πλευρά, με βάση πληροφορίες, προτείνει την κατάργηση της διάταξης που προστατεύει ακίνητα για χρέη έως 200.000 ευρώ (διάταξη Παπαθανασίου) με σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασμών για ακίνητα αντικειμενικής αξίας κάτω των 200.000 ευρώ σε βάθος χρόνου.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.