Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Τα προβλήματα των Ατόμων με Αναπηρία


«Οι άνθρωποι αυτοί είναι οι πλέον ευάλωτοι στον κοινωνικό αποκλεισμό».

Τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα, των οποίων η επίλυση αποτελεί επιτακτική ανάγκη το συντομότερο δυνατό. Τα προβλήματά τους κυρίως αφορούν στην υγεία τους και την αντιμετώπισή τους από το κράτος. Ωστόσο, το πότε θα δοθεί λύση στα θέματα των ΑμεΑ παραμένει άγνωστο, όπως και το πότε ακριβώς θα βελτιωθεί η καθημερινότητα και οι συνθήκες ζωής τους.

Για όλα όσα αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία μίλησε στο «Ρ» ο Πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Ρεθύμνου Δημήτρης Τσαχάκης. Όσον αφορά στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, ο κ. Τσαχάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το ΚΕΠΑ είναι ένα σοβαρό θέμα για ολόκληρη τη χώρα και κυρίως για το Ρέθυμνο. Το ΚΕΠΑ εδώ έγινε χωρίς σχεδιασμό, χωρίς εκπαιδευμένο προσωπικό, χωρίς γιατρούς. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν νευρολόγοι, ψυχίατροι και καρδιολόγοι, με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί στις λίστες αναμονής εκατοντάδες άνθρωποι στο Ρέθυμνο οι οποίοι περιμένουν ακόμα και 16 μήνες να εξεταστούν, να αξιολογηθεί και να πιστοποιηθεί η αναπηρία τους. Στην Αθήνα περιμένουν 4, 6 ή 8 μήνες, ενώ εδώ έχουμε 16 και 18 μήνες που περιμένουν οι άνθρωποι αυτοί και στο διάστημα αυτό τους έχει κοπεί η σύνταξη, το προνοιακό επίδομα, η ασφαλιστική κάλυψη και κάθε άλλη παροχή που δικαιούνται από το κράτος. Το κοινωνικό κράτος έχει καταρρεύσει κυριολεκτικά, δημιουργεί ανισότητες και πραγματικά αυτοί οι άνθρωποι θα έπρεπε να ενισχυθούν ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν σε τέτοιες περιόδους. Τα άτομα με αναπηρία κατά κοινή παραδοχή αλλά και με επίσημα στοιχεία είναι οι άνθρωποι οι οποίοι είναι οι πλέον φτωχοί οικονομικά και οι πλέον ευάλωτοι στον κοινωνικό αποκλεισμό. Δυστυχώς στη χώρα μας ο χώρος των ατόμων με αναπηρία θα έλεγα ότι εξαθλιώνεται, φτωχοποιείται και φοβάμαι ότι θα έχουμε φαινόμενα της δεκαετίας του ’60, κάτι που απευχόμαστε καθώς δε θέλουμε να θυμόμαστε εκείνες τις εποχές».

Για τα προβλήματα και τις ελλείψεις που υπάρχουν στον ΕΟΠΥΥ στο Ρέθυμνο ο Πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Ρεθύμνου τόνισε πως το συγκεκριμένο είναι ένα θέμα που αφορά όλη τη ρεθεμνιώτικη κοινωνία και πολύ περισσότερο τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, όπως είναι οι νεφροπαθείς, οι άνθρωποι με μεσογειακή αναιμία, οι καρκινοπαθείς αλλά και οι τετραπληγικοί. «Ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει νοσήλια, την ώρα που οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν καταθέσει τις αποδείξεις τους. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν τα χρήματα να πληρώνουν τεχνολογικά βοηθήματα, φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες. Το μέγεθος του προβλήματος είναι μεγάλο και το μέγιστο πρόβλημα για το Ρέθυμνο είναι η ανανέωση των συμβάσεων των γιατρών και ο ΕΟΠΥΥ είναι πραγματικά υπό διάλυση, καθώς λείπουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων και ένας γιατρός αναλογεί για χιλιάδες ανθρώπους. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Επιπλέον, οι άνθρωποι αναγκάζονται να πηγαίνουν στο νοσοκομείο. Για παράδειγμα, οφθαλμίατρο που δεν έχει ο ΕΟΠΥΥ, έχει το νοσοκομείο, όμως για να κλείσεις ραντεβού στο νοσοκομείο χρειάζονται 4 μήνες. Οπότε, το πρόβλημα έχει τεράστιες διαστάσεις. Θα πρέπει όλοι οι φορείς, κοινωνικοί, επαγγελματικοί και οι τοπικές αρχές να κινητοποιηθούν. Στην αρχή του χρόνου είχαν συναντηθεί οι τοπικές αρχές με τον τότε υπουργό Υγείας και εκείνος τους υποσχέθηκε ότι θα ανανεωθούν οι συμβάσεις των γιατρών, κάτι το οποίο δεν έγινε και δε φαίνεται και ορατό.

Επιπλέον, το Κέντρο Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρίες (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) παλαιότερα είχε τέσσερα άτομα προσωπικό και σήμερα έχει δύο, μία φυσικοθεραπεύτρια και μία κοινωνική λειτουργό. Είναι ένα θέμα το οποίο θα αναδείξουμε και η Συνομοσπονδία ήδη έχει κάνει επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς ώστε να γυρίσουν πάλι στον τομέα της Πρόνοιας και τα 24 ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ που υπάρχουν. Το μοναδικό κέντρο αποκατάστασης που υπάρχει στη χώρα μας, το Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης των Αναπήρων στους Αγίους Αναργύρους, με τη συγχώνευση που έγινε πριν από δύο χρόνια πήγε στο ΚΑΤ. Σήμερα δεν παρέχει απολύτως καμιά υπηρεσία, ενώ θα μπορούσε μαζί με τα 24 ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ να γίνουν εθνικό δίκτυο και να παρέχουν σοβαρές υπηρεσίες υποστήριξης στα άτομα με αναπηρία. Έχουμε κάνει πολύ σκληρούς αγώνες από το 2003, αλλά δυστυχώς οι αρμόδιοι υποβάθμισαν το θέμα και τώρα βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να έχουμε 24 κέντρα σε άθλια κατάσταση. Ειδικά στο Ρέθυμνο έχουν γίνει πολλοί αγώνες για την ανέγερση, την ίδρυση και τη λειτουργία του και τόσα χρόνια μετά βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν», υπογράμμισε ο κ. Τσαχάκης στο «Ρ».

Εκτός όμως από τα προβλήματα και τις δυσάρεστες καταστάσεις τις οποίες βιώνουν τα άτομα με αναπηρία, έχουν γίνει και κάποια θετικά βήματα προκειμένου να γίνει η ζωή των ανθρώπων αυτών ευκολότερη. Το πρόγραμμα «Προσβάσιμες Πόλεις» υλοποιείται από το δήμο Ρεθύμνης, το δήμο Αγίας Νάπας και την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και έχει ως στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε χώρους και υπηρεσίες των δήμων αυτών προς όφελος των δημοτών και επισκεπτών με αναπηρία. «Το πρόγραμμα “Προσβάσιμες Πόλεις” είναι ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ με χρηματοδότηση 350.000 ευρώ στο δήμο Ρεθύμνου και έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για να γίνουν τα έργα που ζητάμε, έργα για τα οποία έχουμε αγωνιστεί εδώ και 15 χρόνια να γίνουν στο Ρέθυμνο και επιτέλους βρίσκουν τη λύση τους μέσα από αυτό το πρόγραμμα. Τα έργα αυτά είναι η προσβασιμότητα σε πέντε τμήματα της παραλίας του δήμου Ρεθύμνου, η μετατροπή των φωτεινών σηματοδοτών της πόλης και σε ηχητικούς για τους τυφλούς και τα άτομα με προβλήματα όρασης, παρεμβάσεις για την προσβασιμότητα της Φορτέτζας και του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης, η οδός Τρανταλίδου που οδηγεί στο Νοσοκομείο όπου θα γίνουν πεζοδρόμια προσβάσιμα με ράμπες, διαδρόμους όδευσης τυφλών και σήμανση, και θα γίνουν και άλλες μικρότερες παρεμβάσεις. Νομίζω ότι η υλοποίηση του προγράμματος θα λύσει χρόνια προβλήματα και αιτήματα του σωματείου και βέβαια δε μπορεί παρά να είμαστε ικανοποιημένοι από την εξέλιξη αυτή. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή έχουν βγει οι προκηρύξεις για τα συστήματα των ηχητικών σηματοδοτών και τον εξοπλισμό της προσβασιμότητας της παραλίας. Έχει βρεθεί, ωστόσο, και ανάδοχος για το σύστημα των σηματοδοτών, οπότε νομίζω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Θεωρώ ότι οι υπηρεσίες του δήμου ανταποκρίθηκαν και έκαναν καλή δουλειά. Πρόσφατα, μάλιστα, είχαμε και τη δεύτερη συνάντηση εδώ στο Ρέθυμνο και διαπιστώσαμε ότι τα πράγματα πηγαίνουν πολύ γρήγορα και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι γιατί σε λίγο χρονικό διάστημα θα λύσουμε προβλήματα τα οποία θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία αλλά και την ποιότητα της ζωής τους. Εμείς θα τα παρακολουθήσουμε από κοντά για να γίνουν σωστά, γιατί όταν κάνεις για παράδειγμα μία ράμπα η οποία δεν έχει τη σωστή κλίση και δεν εξυπηρετεί το σκοπό για τον οποίο έγινε, τότε δεν έχει και νόημα. Γι’ αυτό, άλλωστε, είμαστε σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου έτσι ώστε να γίνουν έργα τα οποία θα ανταποκριθούν στο σκοπό για τον οποίο χρηματοδοτούνται», επεσήμανε ο Πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Ρεθύμνου Δημήτρης Τσαχάκης.


Πηγή: http://rethemnosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.