Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

«Τίτλοι τέλους στα αυθαίρετα»


«Τίτλοι τέλους στα αυθαίρετα, είναι ο νέος νόμος», τόνισε από τα Γιάννενα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης, κατά την ομιλία του σε σχετική ημερίδα, του ΤΕΕ Ηπείρου. Ο κ. Καλαφάτης, έκανε εκτενή αναφορά στους λόγους που στοιχειοθετούν τον κοινωνικό χαρακτήρα του νόμου, καθώς αυτοί αποτελούν, όπως επισήμανε, το «καλύτερο σενάριο», για το δημόσιο συμφέρον και για τα ατομικά περιουσιακά δικαιώματα.

Πρώτον, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, δεν μετατέθηκε η τελεία, για «λίγο πιο μετά». Δεν θα υπάρχει το «λίγο πιο μετά». Μπήκε και η «παύλα» και έκλεισε το κεφάλαιο.

«Ο νόμος δεν ακολουθεί την παλιά συνταγή της μετάθεσης των χρονικών ορίων, που προβλέπει αυτός που αντικατέστησε. Αντιθέτως, ενισχύει και θωρακίζει θεσμικά την κόκκινη γραμμή του Ιουλίου 2011 για τα αυθαίρετα, όπως προβλέπεται στον 4014».

Στην πράξη, όπως διευκρίνισε ο κ. Καλαφάτης, «για τον πολίτη αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπορούν να μεταβιβαστούν, ούτε να αξιοποιηθούν ακίνητα που είναι αυθαίρετα ή έχουν αυθαιρεσίες. Χάνονται, λοιπόν, περιουσιακά δικαιώματα, τα οποία μόνο με την υπαγωγή στο νόμο μπορούν να ανακτηθούν. Είναι απολύτως σαφές ότι, ο πολιτικός στόχος, είναι ταυτισμένος με την κοινωνική αναγκαιότητα να υπάρξουν κανόνες, καθαρές διαδικασίες και συνέχεια στο σχεδιασμό του κράτους», είπε ο υπουργός.

Με το συγκεκριμένο νόμο, αλλάζει τελείως η δυνατότητα ελέγχου για να εντοπιστεί η αυθαιρεσία. Δεν θα εξισώνεται πλέον, λόγω αδυναμίας ελέγχου, εκείνος που αυθαιρετεί με εκείνον που ακολουθεί τη νομιμότητα, καθώς έχει προβλεφθεί ένας πλήρης μηχανισμός, ένα οπλοστάσιο, στη διάθεση της πολιτείας, πρόσθεσε ο υπουργός.

Για πρώτη φορά, υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης, γίνεται διάκριση ανάμεσα στην μεγάλη παρανομία και στη μικρο-αυθαιρεσία, καθώς θεσπίστηκαν κατηγορίες με πολεοδομικά κριτήρια για την υπαγωγή κτισμάτων και χρήσεων στο πεδίο εφαρμογής του νόμου.

«Υποστηρίζεται έμπρακτα το περιουσιακό δικαίωμα όλων, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης, που μπορεί να δυσχεραίνει την υπαγωγή στο νόμο. Ειδικά εκείνων που είναι πιο ευάλωτοι στις σκληρές συνέπειες της κρίσης. Με αυτό το σκεπτικό αυξήθηκε η περίοδος αποπληρωμής του προστίμου και βελτιώθηκε ο τρόπος καταβολής.

Με αυτό το σκεπτικό, διευρύνθηκαν οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, για τις οποίες υπάρχει ειδική μέριμνα, που φθάνει σε κάποιες περιπτώσεις σε έκπτωση επί του προστίμου μέχρι και 80%. Πρώτη φορά, τίθεται πρόβλεψη για τους ανέργους και τις μονογονεϊκές οικογένειες, τους τρίτεκνους, μαζί με τους πολύτεκνους, τα άτομα με αναπηρία και άλλους. Διευκολύνονται οι συναλλαγές των πολιτών, δίνεται η δυνατότητα επισκευών σε ακίνητα με αυθαιρεσίες, με τις παράπλευρες θετικές συνέπειες που έχει για τον νομικό κλάδο και τον κλάδο της οικοδομής», τόνισε ο κ. Καλαφάτης.

Ιδιαίτερη έμφαση, όπως είπε ο υπουργός, δίδεται στο γεγονός ότι μέσω του νόμου, τα προβλήματα λύνονται στη βάση της πραγματικότητας, έτσι όπως τα αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στην καθημερινότητα.

«Οι διατάξεις του νόμου είναι αναλυτικές, σε συμφωνία με τις αρχές του αστικού δικαίου και των πολεοδομικών διατάξεων, ώστε να είναι στιβαρός και εξαιρετικά λειτουργικός. Για τον πολίτη, ο νόμος είναι πραγματικά μια μεγάλη ευκαιρία που δίνει η πολιτεία, ώστε να μην χάνει η περιουσία του την αξία της», κατέληξε ο υπουργός.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.