Το Γραφείο Τύπου ενημερώνει σχετικά με την πολιτική παρέμβαση του Παναγιώτη Κουρουμπλή, κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου και βουλευτή Β' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, σε διημερίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης με την εξής ανακοίνωση:
Έπειτα από πρόσκληση του Ευρω-Μεσογειακού Συμφώνου για τις Μείζονες Καταστροφές (European and Mediterranean Major Hazards Agreement) ο κοιν. εκπρόσωπος και βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής συμμετείχε και πραγματοποίησε εισήγηση σε διημερίδα με θέμα «Συμπερίληψη προσώπων με αναπηρία στη μέριμνα για την προστασία από καταστροφές» («Including people with disabilities in disaster preparedness and response») που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Παρίσι, στις 22 και 23 Οκτωβρίου.
Στο πλαίσιο της διημερίδας, στην οποία συμμετείχαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ακαδημαϊκοί, ειδικοί στην πολιτική προστασία και εκπρόσωποι συλλόγων ΑμεΑ, πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα τον σχεδιασμό και την προετοιμασία για τη στήριξη ειδικά των ΑμεΑ σε περιπτώσεις φυσικών ή άλλων καταστροφών και παρουσιάστηκε πόρισμα με σχετικές γνωμοδοτήσεις και προτάσεις.
Στην ομιλία του ο Π. Κουρουμπλής απαρίθμησε τις ιδιαίτερες προκλήσεις που παρουσιάζει για την Ελλάδα η στήριξη των ΑμεΑ σε περιπτώσεις μεγάλων καταστροφών. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης και σχεδιασμού αποκλειστικά για τα ΑμεΑ όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές και τους σεισμούς, που είναι συχνά φαινόμενα στη χώρα μας, ενώ έκανε λόγο και για τα επιπρόσθετα εμπόδια που εγείρουν αφενός η υπερσυγκέντρωση πληθυσμού σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως η Αθήνα, αφετέρου το ιδιόμορφο γεωγραφικό ανάγλυφο και η ταυτόχρονη υστέρηση σε συγκοινωνιακές υποδομές, που δυσχεραίνουν την πρόσβαση των συνεργείων διάσωσης σε απόμακρες ορεινές ή νησιωτικές περιοχές. Αναφέρθηκε επίσης με ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των αναγκαίων πρωτοβουλιών και δράσεων και τόνισε τη δραματική επιδείνωση που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια.
Στη συνέχεια της ομιλίας του, επεσήμανε ότι πράγματι είναι χρήσιμες οι όποιες διαπιστώσεις διεθνών οργανισμών σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις, αλλά αν δεν αποκτούν περιεχόμενο εφαρμογής δεν προσφέρουν τίποτε ιδιαίτερο στις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες μεταξύ των οποίων και στα πρόσωπα με αναπηρία. Υπογράμμισε παράλληλα πως για να μη μένουν διακηρύξεις κενού γράμματος, το Συμβούλιο της Ευρώπης σε μια από τις προσεχείς συνεδριάσεις του Συμβουλίου Υπουργών πρέπει να θέσει δημόσια το ζήτημα για το ποιες χώρες έχουν εντάξει στο σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας τα ΑμεΑ, τους ηλικιωμένους και τα παιδιά και εάν επίσης έχουν άρει τους φραγμούς όσον αφορά τη συμμετοχή των εκπροσώπων των ΑμεΑ στα κέντρα σχεδιασμού αυτών των πολιτικών.
Απευθυνόμενος προς τους παριστάμενους εκπροσώπους του ΟΗΕ και της UNESCO χαιρέτισε την προώθηση του Πρωτοκόλλου για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, ζητώντας από το γραμματέα του ΟΗΕ να θέσει το θέμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναφέροντας συγκεκριμένα ποιες χώρες έχουν εγκρίνει και ενσωματώσει στη νομοθεσία τους το εν λόγω Πρωτόκολλο, ποιες δεν το έχουν εγκρίνει και ποιες ήδη το υλοποιούν. Με αυτόν τον τρόπο πρόσθεσε αφενός μεν θα ασκηθεί ουσιαστική δημόσια πίεση που θα επιδράσει θετικά στη ζωή των αναπήρων, αφετέρου δε οι οργανισμοί αυτοί θα αποκτήσουν μεγαλύτερη καταξίωση στη συνείδηση του κόσμου.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές της διημερίδας για την πρόσκληση που του απηύθυναν και αφού τους συνεχάρη για το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των διεργασιών της, έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Το Συμβούλιο της Ευρώπης ορθώς επεξεργάζεται τον σχεδιασμό ειδικής μέριμνας για τα ΑμεΑ για περιπτώσεις καταστροφών που προκαλούνται από έκτακτα και απρόβλεπτα φαινόμενα. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να μας προβληματίσει όλους ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα, από κανέναν ευρωπαϊκό ή διεθνή οργανισμό, για την προστασία τους από την απόλυτα προβλέψιμη, συστηματική και διαρκή καταστροφή που συντελείται στη χώρα μου από την εφαρμοζόμενη πολιτική ακραίας λιτότητας. Εξαιτίας της, χιλιάδες ΑμεΑ έχουν απολέσει τις δουλειές τους, τα επιδόματά τους, υφίστανται εκ νέου διακρίσεις και οδηγούνται στη φτωχοποίηση και την εξαθλίωση.
Αν αυτή η πολιτική συνεχιστεί, που το απεύχομαι, τότε σύντομα τα ΑμεΑ σε όλη την Ευρώπη θα πληγούν από την ίδια μαζική καταστροφή. Αν η Ευρώπη δεν απεγκλωβιστεί από τον χρηματοπιστωτικό καταναγκασμό, τότε θα αποδειχθεί ότι μπορεί κάλλιστα να προστατεύσει τα ΑμεΑ από απρόβλεπτες καταστροφές, όχι όμως και από την προβλέψιμη καταστροφή που προκαλεί η πολιτική της ακραίας λιτότητας και της κατάργησης των κοινωνικών δικαιωμάτων που η ίδια εφαρμόζει. Αν συμβεί αυτό, σε δυο χρόνια από τώρα η διημερίδα για την οποία όλοι εργαστήκαμε θα φαντάζει σαν κακόγουστο αστείο. Σας καλώ να μην το επιτρέψουμε. Ευχαριστώ πολύ».
Πηγή: http://www.pelop.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.