Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Τα σημάδια του εγκεφαλικού


Αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (AEE) αποτελεί επείγουσα κατάσταση και έχει ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης εντός 3-4 ωρών, προκειμένου να μειωθεί η έκταση της εγκεφαλικής βλάβης. Αποτελούν διεθνώς την τρίτη κατά σειρά αιτία θανάτου (μετά από τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο) και ταυτόχρονα την πιο συχνή αιτία μόνιμης αναπηρίας.

Πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες αποδεικνύουν ότι η ετήσια επίπτωση των ΑΕΕ κυμαίνεται περίπου στους 310/100.000 για ασθενείς 45–85 ετών στην Ελλάδα. Το εγκεφαλικό δεν αφορά μόνο τις μεγάλες ηλικίες: το 20% των παθόντων είναι κάτω των 55 ετών, ενώ τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι πιο συχνά στους άντρες απ' ό,τι στις γυναίκες.

Στα σημάδια του εγκεφαλικού επεισοδίου περιλαμβάνονται:

- Ζαλάδα, απώλεια ισορροπίας ή ανεξήγητη πτώση.

- Απώλεια όρασης, αιφνίδια ή μειωμένη όραση στο ένα ή και στα δύο μάτια.

- Πονοκέφαλος, συνήθως είναι δυνατός και εκδηλώνεται απότομα, ή ανεξήγητη αλλαγή στη μορφή των πονοκεφάλων.

- Δυσκολία στην πρόσληψη φαγητού ή υγρών.

Μπορεί κανείς να προλάβει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο με το να γνωρίζει και να ελέγχει τους παράγοντες κινδύνου:

- Υψηλή πίεση αίματος (υπέρταση).

- Υψηλή χοληστερόλη.

- Ακανόνιστος καρδιακός παλμός (κολπική μαρμαρυγή).

- Διαβήτης.

Άλλοι παράγοντες είναι η παχυσαρκία, η μειωμένη σωματική άσκηση, η κατάχρηση αλκοόλ, η χρήση ναρκωτικών ουσιών, η ορμονική υποκατάσταση μετά την εμμηνόπαυση και η χρήση αντισυλληπτικών δισκίων σε γυναίκες που καπνίζουν.

Κάποιες βασικές συμβουλές για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου είναι:

- Άσκηση – ελαφρά άσκηση έως 30 λεπτά την ημέρα. Ακόμα κι αν κάνετε διακοπτόμενη άσκηση, για παράδειγμα, τρία 10λεπτα περπάτημα μέσα στην ημέρα, το όφελος για την καρδιά σας και τα αγγεία σας θα είναι πολύ μεγάλο.

- Μείωση του σωματικού βάρους σε παχύσαρκους ανθρώπους. Η σταδιακή απώλεια βάρους, έως 4 κιλά το μήνα, με κύριο στόχο την υιοθέτηση νέων υγιεινών συνηθειών διατροφής, είναι ικανή να μειώσει κατά πολύ τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο.

- Σωστή ρύθμιση του σακχάρου στους διαβητικούς με ταυτόχρονη παρακολούθηση από ιατρό και διαιτολόγο, μπορεί να προσδώσει αυξημένη ποιότητα στη ζωή αλλά και στη διατροφή.

- Μείωση της πρόσληψης αλατιού, ιδιαίτερα εάν έχει κανείς υψηλή πίεση αίματος. Δεδομένου, ότι μεγάλη ποικιλία τροφών που καταναλώνουμε καθημερινά, είναι πολύ πλούσια σε αλάτι (όπως τα τυριά, αλλαντικά, ψωμί, έτοιμα συσκευασμένα τρόφιμα του σούπερ μάρκετ), καλό θα είναι να μειωθεί η προσθήκη του επιτραπέζιου αλατιού αλλά και να εκπαιδευτεί κανείς στην ανάγνωση των ετικετών τροφίμων, ώστε να μπορεί να συγκρίνει τις ποικίλες περιεκτικότητες των τροφίμων σε νάτριο.

- Άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Καλό είναι να αποτελούν μέρος των καθημερινών σνακ, ακόμη και στη μορφή των 100% φυσικών χυμών τους, αλλά και ως μέρος των κύριων γευμάτων.

- Μείωση της πρόσληψης διατροφικού κορεσμένου λίπους. Το ελαιόλαδο πρέπει να αποτελεί την κύρια πηγή πρόσληψης «καλών» λιπαρών οξέων στη διατροφή μας. Επίσης, καλό είναι να καταναλώνονται τα άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, γιαούρτι, τυρί, άπαχες επιλογές κρέατος (κοτόπουλο, γαλοπούλα), αλλά και λιπαρά ψάρια, πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα.

- Διακοπή καπνίσματος και αποφυγή παθητικού καπνίσματος.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.