Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Τι σημαίνει το χρώμα των τροφών


Καθορίζει τη διατροφική τους αξία και τη θεραπευτική τους ιδιότητα.

Επιστημονικές έρευνες που ασχολήθηκαν επί μακρόν πάνω στο χρώμα των τροφών, αναφέρουν ότι το χρώμα τους καθορίζει ανάλογα τη διατροφική τους αξία και τη θεραπευτική τους ιδιότητα.

Κόκκινο χρώμα

Ντομάτα, καρπούζι, μήλα, πιπεριά, φράουλα, σταφύλια, κόκκινα, ραπανάκια, ρόδια, κεράσια.

Οι κόκκινες τροφές οφείλουν το χρώμα τους σε μια σπουδαία ουσία, το λυκοπένιο, η οποία έχει την ιδιότητα να δεσμεύει τις τοξικές καρκινογόνες εναποθέσεις και δεν επιτρέπει να απορροφηθούν από το αίμα (θεωρείται ασπίδα ενάντια καρκίνου του προστάτη).

Το λυκοπένιο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική-λιποδιαλυτική δράση, όπως επίσης και η βιταμίνη C την οποία περιέχουν, μαζί με τις φωτοχημικές πολυφαινόλες και τα λοιπά θρεπτικά τους στοιχεία (λουτείνη, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β6). Αρκεί οι τροφές να είναι φρέσκες και όχι χημικά καλλιεργημένες.

Πράσινο χρώμα

Λάχανο, σπανάκι, πράσινες πιπεριές, φρέσκα κρεμμυδάκια, σιταρόχορτο, λαχανάκια Βρυξελλών, φασολάκια, σέλινο μαϊντανός, μπρόκολο, άγρια χόρτα, μπιζέλια, αρακάς, αλόη κ.α.

Περιέχουν ινδόλες, κατεχίνες, χλωροφύλλη, βιταμίνη C, φολικό οξύ, βιταμίνη Κ και άλλα στοιχεία τα οποία δεσμεύουν τις καρκινογόνες ουσίες από τα κύτταρα και το έντερο.

Τα δε μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών και λάχανο περιέχουν την ινδόλη 3C, σελήνιο και ένα άλλο συστατικό την σουλφοραφάνη, τα οποία παίζουν προστατευτικό ρόλο στην εξουδετέρωση των καρκινογόνων ουσιών από το αίμα.

Πορτοκάλι-κίρινο χρώμα

Πορτοκάλια, κυδώνι, σύκα, γκρέιπ-φρουτ, μπανάνα, μανταρίνια, καρότα, λεμόνια, βερίκοκα, βρώμη, μάνγκο, κολοκύθα, σιτάρι, σόγια, σουσάμι, σταφύλια, ρεβίθια, κεχρί, μαστίχα, μάνγκο, πιπερόριζα κ.α

Στις τροφές αυτού του χρώματος υπάρχουν ισοθειανικά άλατα, ένζυμα, Β καροτένιο(προβιταμίνη Α), φαινολικές ενώσεις, λιγνάντες (ιδίως το σουσάμι), συστατικά που τα καθιστούν «φρουρούς» και «προστάτες» των σωματικών οργάνων μας.

Μωβ-μπλε-πορφυρό χρώμα

Σε αυτό το χρώμα υπάρχουν πολλά ζελατινέ προϊόντα όπως βατόμουρα, μαύρα μούρα, κρανμπερι, παντζάρια, δαμάσκηνα, σμέουρα, μωβ λάχανο, μύρτηλα, φύκια κ.α.

Το σκούρο αυτό χρώμα το παίρνουν από μια ουσία την ανθοκυανίνη, που συμβάλλει στην υγεία των αγγείων και της καρδιάς. Έχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνη C η οποία προστατεύει τον οργανισμό από λοιμώξεις και ένα ισχυρό οξύ (ελαγικό). Επίσης περιέχουν βιταμίνη Α, ασβέστιο και μαγνήσιο και έχουν αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες.

Άσπρο χρώμα

Σκόρδο, πράσο, κρεμμύδι κ.α.

Περιέχουν σαλικά σουλφίδια τα οποία εμποδίζουν το σχηματισμό όγκων στο σώμα και ειδικά στο έντερο.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.