Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Στενότερη συνεργασία για το νέο ΕΣΠΑ


Δρομολογείται από την Ελληνογερμανική Συνέλευση.

Την πρόθεση για στενότερη συνεργασία, ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 της ΕΕ, πιστοποιούν Έλληνες και Γερμανοί αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κοινή Διακήρυξη της 4ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Μάλιστα, όπως σημειώνεται, «οι ελληνικοί και οι γερμανικοί δήμοι και περιφέρειες θα πρέπει να βοηθηθούν και να υποστηριχθούν με αμοιβαιότητα, προκειμένου το νέο αυτό εργαλείο να οδηγήσει σε μια βιώσιμη ανάπτυξη».

Η συνεργασία αυτή, όπως σημειώνεται, θα ξεδιπλωθεί με δράσεις στην Ελλάδα καταρχήν στη «διαχείριση των στερεών αποβλήτων, των δημόσιων αγαθών όπως το νερό, την ενέργεια», δευτερευόντως σε «υπηρεσίες προσχολικής αγωγής, για νέους και άτομα της τρίτης ηλικίας, σε δράσεις της Κοινωνίας των Πολιτών» και επίσης «στην οργάνωση των δομών της Τ.Α. και στη βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης».

Στόχος της Ελληνο-γερμανικής Συνεργασίας είναι να ενθαρρυνθούν να προχωρήσουν σε συνεργασίες οι μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις. Η Γερμανία θα συνεχίσει να ενισχύει την τουριστική δυναμική από τη Γερμανία προς την Ελλάδα. Ειδική αναφορά γίνεται στη δράση της Κοινωνίας των Πολιτών υπό τη μορφή ελληνικών και γερμανικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όπως σημειώνεται «η Ελληνο-γερμανική Πρωτοβουλία της Κοινωνίας των Πολιτών (GGCS) αποτελεί απαραίτητο βήμα διαλόγου».

Στη διακήρυξη, την οποία συνυπογράφουν η Γερμανική Ένωση Πόλεων και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, αναφέρεται ότι «με τις εξαιρετικά μεγάλες μεταρρυθμίσεις που ήδη υλοποιήθηκαν στην Ελλάδα ενισχύθηκαν οι οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών και δίνονται περαιτέρω κίνητρα για επενδύσεις». Όπως σημειώνεται, οι πολιτικές ανάπτυξης είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την προσέλκυση επενδύσεων. Η δημιουργία και διασφάλιση ενός ασφαλούς οικονομικού και επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα είναι το κλειδί για να λυθεί «το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας που είναι η βιωσιμότητα του χρέους».

Στο πλαίσιο της διαδημοτικής ανταλλαγής, μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει 100 συναντήσεις σε 26 δήμους και περιφέρειες. Ο αριθμός των συνεργασιών προβλέπεται να διπλασιασθεί το 2014.
Εξίσου αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των «Γραφείων Δημάρχων». Ήδη υπάρχουν ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη και κρίνεται ότι θα ήταν καλό τα γραφεία αυτά να στελεχωθούν από μεικτές αντιπροσωπείες με αιρετό πολιτικό υπεύθυνο. Αντίστοιχα, συστήνεται να δημιουργηθούν αντίστοιχα «Γραφεία Δημάρχων» και στη Γερμανία, υπό την εποπτεία των γερμανικών ενώσεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.