Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Η υπερβολική γυμναστική δεν κάνει καλό


Όσοι ασκούνται πολύ μπορεί να υποφέρουν από χαμηλή αυτοπεποίθηση και άγχος.
Νομίζατε ότι με το να πηγαίνετε κάθε μέρα στο γυμναστήριο και να ιδρώνετε κάνετε καλό στον εαυτό σας και στην υγεία σας;

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, το να τα δίνει όλα κανείς στο γυμναστήριο μπορεί να είναι εξίσου κακό όσο το να… μην κάνει απολύτως τίποτα!

Οι έφηβοι γυμνάζονται υπερβολικά έχουν τις ίδιες πιθανότητες να εμφανίσουν χαμηλή αυτοπεποίθηση, άγχος και στρες σε σχέση με αυτούς που… δεν κουνούν ρούπι τα ποδαράκια τους.

Σύμφωνα με την έρευνα τα αγόρια και τα κορίτσια που ασκούνται πάνω από 17,5 ώρες την εβδομάδα έχουν τα ίδια επίπεδα «ευημερίας» με εκείνους που γυμνάζονται λιγότερες από 3,5 ώρες την εβδομάδα.

Η συχνή άσκηση έχει θετική επίδραση στην ψυχική και σωματική υγεία, μειώνοντας τα επίπεδα του στρες και του άγχους και ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση και τη διάθεση του ατόμου.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι υπερβολικά αθλητικοί τύποι αποτελούν «μειονότητα», με μόλις ένα 5% του πληθυσμού να τους αντιπροσωπεύει, ενώ το ένα τρίτο παραδέχτηκε ότι είτε δεν κάνει τίποτε απολύτως παρά μόνο… «κάααθεται», είτε ότι με δυσκολία καταφέρνει να γυμναστεί 3,5 ώρες την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την έρευνα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, εκείνοι που αποκομίζουν μεγαλύτερο όφελος από την ενασχόλησή τους με τη γυμναστική είναι οι έφηβοι που ασκούνται 14 ώρες την εβδομάδα.

Στην έρευνα, που διεξήχθη από το Φεβρουάριου του 2009 έως τον Ιανουάριο του 2010 στην Ελβετία, συμμετείχαν πάνω από 1.200 άτομα ηλικίας 16 έως 20 ετών.

Η ψυχική και σωματική τους υγεία εκτιμήθηκε με βάση κριτήρια που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σε μια κλίμακα από το 0 έως το 25. Οποιοδήποτε «σκορ» κάτω του 13 υποδηλώνει κακή κατάσταση υγείας.

Οι συμμετέχοντες ήταν μισοί άντρες, μισοί γυναίκες, ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 18 έτη και το ένα δέκατο αυτών ήταν είτε υπέρβαροι, είτε παχύσαρκοι.

Το ένα τρίτο ανέφερε ότι η εβδομαδιαία ενασχόλησή του με γυμναστικές ασκήσεις ήταν 3,5 ώρες, τα δύο πέμπτα ανέφεραν ότι ασκούνταν από 3,6 έως 10,5 ώρες, λίγο κάτω από το ένα πέμπτο από 10,6 έως 17,5 ώρες και μόνο ένα 5% δήλωσε ότι γυμναζόταν πάνω από 17,5 ώρες.

Συγκρινόμενοι με αυτούς της «μεσαίας ομάδας», οι νεαροί που δήλωσαν ότι γυμνάζονται πολύ λίγο και εκείνοι που ανέφεραν ότι γυμνάζονταν πάρα πολλές ώρες, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να «πιάσουν σκορ» κάτω του 13, σύμφωνα με την κλίμακα ευημερίας του ΠΟΥ.

Ο μέσος όρος όλων των συμμετεχόντων ήταν 17.

Οι συγγραφείς της μελέτης, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ενώ οι 14 ώρες άσκησης την εβδομάδα κάνουν καλό, τόσο στη σωματική, όσο και την ψυχική υγεία, όταν κάποιος ξεπεράσει το όριο αυτό μπορεί να αποδειχθεί επιζήμιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.