Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Χρώματα του πολέμου στο Κολωνάκι


Χρειάστηκαν 50 άνθρωποι και περισσότερες από δέκα ώρες για να μεταμορφωθεί ο χώρος. Η συσσωρευμένη βρωμιά απομακρύνθηκε, τα φθαρμένα σημεία αποκαταστάθηκαν και μια πλούσια χρωματική παλέτα ξεδιπλώθηκε σε 110 σκαλοπάτια.

Στην οδό Μαρασλή, στη διαδρομή που ακολουθούν χιλιάδες τουρίστες για να ανέβουν στο τελεφερίκ του Λυκαβηττού και να χαζέψουν την Αθήνα από ψηλά, τα σκαλιά βάφτηκαν πολύχρωμα από τους Atenistas, σε μια προσπάθεια να ομορφύνει το τσιμεντένιο σκηνικό της πόλης.

Ολα έδειχναν πως θα ήταν μία από τις δεκάδες δραστηριότητες της ομάδας, με τη γνωστή κατάληξη: Φωτογραφίες στο Διαδίκτυο, χιλιάδες likes και θερμή υποδοχή από την τοπική κοινωνία. Ακριβώς όπως είχε γίνει πριν από λίγο καιρό στον Κολωνό, όπου ένα γκράφιτι με τον Σωκράτη και ήρωες των αρχαίων τραγωδιών έγινε δεκτό με ενθουσιασμό.



Δυσαρέσκεια
Αυτή τη φορά, τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Τα ζωγραφισμένα σκαλιά της Μαρασλή προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια των κατοίκων του Κολωνακίου, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν από τα μπαλκόνια τους, ενώ ορισμένοι κάλεσαν την αστυνομία. Μέλη των Atenistas συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, όπου τους ζητήθηκε να επιδείξουν σχετική άδεια από τη Δημοτική Αρχή της Αθήνας.



Τελικά, ύστερα από επίκληση προφορικής άδειας που είχαν λάβει -με τον Δήμο Αθηναίων να έχει αναλάβει τις προηγούμενες 15 ημέρες την προετοιμασία των σκαλοπατιών- οι ακτιβιστές αφέθηκαν ελεύθεροι. Το θέμα, όμως, δεν έληξε εκεί. Αντιθέτως είχε μόλις ανοίξει.

Στη γειτονιά του Κολωνακίου αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η συζήτηση έχει πάρει «φωτιά». Οι περίοικοι υπερασπίζονται το δικαίωμά τους να εγκρίνουν οι ίδιοι την αισθητική του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν, ενώ εγείρουν θέμα για την «έξωθεν» επιβεβλημένη αισθητική.



Πλήκτρα πιάνου
Σε υποβαθμισμένες γειτονιές οι αντιδράσεις είναι ανύπαρκτες ή θετικές. Σκαλοπάτια, άλλωστε, είχαν ξαναχρωματίσει οι Atenistas το περασμένο καλοκαίρι στο Παγκράτι, μετατρέποντάς τα σε πλήκτρα πιάνου λόγω της γειτνίασής του με το Αττικό Ωδείο.

Στο Κολωνάκι, όμως, οι κάτοικοι έχουν τη δική τους αισθητική και η πολυχρωμία δεν τους εκφράζει. «Ποιος από τους περιοίκους σάς έδωσε άδεια για αυτή την υποκειμενική επέμβαση; Είναι αίσχος! Ομιλώ ως περίοικος και μάλιστα τρις! (Πληρώνω τρεις λογαριασμούς δημοτικούς φόρους)», αναφέρει χαρακτηριστικά σε συζήτηση στο Facebook ο κ. Αλέξανδρος Κυριακόπουλος, κάτοικος της περιοχής.

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Αλεξάκος, ο οποίος ασχολείται και με τα κοινά της πόλης λέει στο «Εθνος»: «Δεν είναι ούτε εγκαταλελειμμένο οικόπεδο η Μαρασλή, ούτε παρτέρι για να πηγαίνει ο καθένας να επιβάλει το γούστο του - είναι δημόσιος χώρος. Λυπάμαι πολύ, αλλά αυτό είναι εκτός ορίων. Οι δημόσιοι χώροι είναι ρητή αρμοδιότητα δημοτικού συμβουλίου».

Και προσθέτει: «Φανταστείτε να έβαφε η Χρυσή Αυγή μερικά σκαλοπάτια άσπρα και γαλάζια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους μετανάστες». Από την άλλη η φωτογραφία έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερα από 1.000 likes στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ κάποιοι ψυχραιμότεροι επιλέγουν τη μέση οδό.

Η αντιπαράθεση για το πού ξεκινούν και πού τελειώνουν τα όρια της προσωπικής αισθητικής και της παρέμβασης στον δημόσιο χώρο έχει μόλις ανοίξει...

Σκάλες διαμαρτυρίας

Κινήματα διαμαρτυρίας εκφράζουν συχνά οι χρωματιστές σκάλες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Τουρκίας, όπου η «Δράση Ουράνιο Τόξο» ζωγράφισε πριν από λίγο καιρό αρκετές δημόσιες σκάλες σε χαρούμενα χρώματα. Την αρχή έκανε ο Χουσεΐν Σετινέλ στην Κωνσταντινούπολη θέλοντας «να φέρει χαμόγελο στους ανθρώπους».


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.