Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Χάνεται το εξάμηνο; Πιο κοντά η επιστράτευση;


Μετά από 12 εβδομάδες απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων στο πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΜΠ η απώλεια του εξαμήνου φαίνεται ότι έρχεται ένα ακόμα βήμα πιο κοντά, τουλάχιστον για το ΕΚΠΑ.

Ο νέος γύρος κινητοποιήσεων με τη μορφή κυλιόμενων 24ωρων απεργιών σήμερα, τη Δευτέρα και την Τρίτη που αποφάσισε χθες ο σύλλογος υπαλλήλων στο πανεπιστήμιο Αθηνών κλείνει οριστικά το ημερολογιακό «παράθυρο» του νόμου – πλαισίου για την επιτυχή διδασκαλία του εξαμήνου.

Μια μερίδα διοικητικών υπαλλήλων φαίνεται ότι επιλέγει να συνεχίσει το παιχνίδι εντυπώσεων, παραμένοντας ανυποχώρητη στη σκληρή γραμμή της απόσυρσης της ΚΥΑ για την διαθεσιμότητα, που ισοδυναμεί με άρνηση του διαλόγου, ο οποίος έχει ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη, τόσο με τις πρυτανικές αρχές, όσο και με την πλειοψηφία των διοικητικών υπαλλήλων.

Ερωτηματικά για την νομιμότητα της απόφασης

Χθες, ο σύλλογος των διοικητικών υπαλλήλων του πανεπιστημίου Αθηνών συνεδρίασε στη μεγάλη αίθουσα τελετών, στο ιστορικό κτίριο της πρυτανείας του πανεπιστήμιου Αθηνών.

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από υπαλλήλους, αλλά και φοιτητές, που συμπαρίστανται στον αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων. Αρχική εισήγηση ήταν να πραγματοποιηθεί μυστική ψηφοφορία με κάλπη και ψηφοδέλτια που θα έφεραν «ναι» και «όχι», αντιστοιχώντας σε πρόταση για συνέχιση ή μη της απεργίας.

Τελικά, η απόφαση για την συνέχιση της απεργίας λήφθηκε δια βοής, παρά τις έντονες αντιδράσεις σημαντικής μερίδας των διοικητικών υπαλλήλων, που επιθυμούσαν το άμεσο άνοιγμα του πανεπιστημίου και τη συνέχιση του διαλόγου με το υπουργείο Παιδείας για τα προγράμματα της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας.

Το κλίμα, βέβαια, για την υπερψήφιση της πρότασης για συνέχιση της απεργίας επηρέασε η απόφαση του συλλόγου των διοικητικών υπαλλήλων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που νωρίτερα την Πέμπτη είχε αποφασίσει νέο γύρο 24ωρων κυλιόμενων απεργιών.

Ερωτηματικά για τη νομιμότητα του τρόπου λήψης των αποφάσεων για την πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων από τους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων είχαν εκφραστεί και στο παρελθόν.

Κ. Αρβανιτόπουλος: «Η Πολιτεία ούτε συναλλάσσεται, ούτε εκβιάζεται»

Χθες το βράδυ ο υπουργός Παιδείας έθεσε και πολιτική διάσταση στις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, στοχοποιώντας ευθέως ως πολιτικούς υποκινητές τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Σε επίσημη δήλωσή του σε οξύ πολιτικό τόνο, ο Κων. Αρβανιτόπουλος υπογράμμισε ότι «η Πολιτεία ούτε συναλλάσσεται, ούτε εκβιάζεται» επιρρίπτοντας στα δύο κόμματα της Αριστεράς ακέραια την ευθύνη για το γεγονός ότι το πανεπιστήμιο Αθηνών παραμένει κλειστό.

«Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο παραμένει παρανόμως κλειστό. Μια μικρή μειοψηφία διοικητικών υπαλλήλων συνεχίζει να κρατάει σε ομηρία φοιτητές, καθηγητές αλλά και τη μεγάλη πλειοψηφία συναδέλφων τους. Σήμερα (σ.σ. χθες) μια μικρή ομάδα των ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΣΥΡΙΖΑ εξαφάνισαν την κάλπη στη Γενική Συνέλευση, για να εκβιάσουν αποφάσεις δια βοής. Γιατί επιδιώκουν το χάος. Διάλογος, όμως με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, κλειστό δε γίνεται» ανέφερε ο υπουργός Παιδείας.

Συνεχίζεται ο διάλογος με τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΕΜΠ

Παρά την απόφαση για συνέχιση της απεργίας, οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου παραμένουν στη γραμμή του διαλόγου με το υπουργείο Παιδείας. 11μελής αντιπροσωπεία του συλλόγου τους θα συναντηθεί σήμερα με τον υπουργό Παιδείας στο πλαίσιο της συνέχισης των διμερών επαφών για τα προγράμματα της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας.

Χαμένο το εξάμηνο;

Με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος – πλαίσιο για τα πανεπιστήμια και την ρητή εφαρμογή τους το εξάμηνο πρέπει να θεωρείται πρακτικά χαμένο για το πανεπιστήμιο Αθηνών.

Εφόσον οι απεργιακές κινητοποιήσεις συνεχιστούν και μετά την ερχόμενη Τρίτη, χάνεται οριστικά το ημερολογιακό περιθώριο διεξαγωγής 26 εβδομάδων μαθημάτων μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2014, προκειμένου να θεωρηθεί διδαγμένο το εξάμηνο.

Σύμφωνα με τον ν. 4009/2011 (νόμος Διαμαντοπούλου) εξέταση μαθήματος που διδάχθηκε λιγότερο από 13 εβδομάδες, είναι άκυρη και ο βαθμός δεν υπολογίζεται για την απονομή του τίτλου σπουδών, ενώ παράταση της διάρκειας ενός εξαμήνου ο νόμος επιτρέπει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος ελάχιστος αριθμός εβδομάδων διδασκαλίας. Αυτός δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δύο εβδομάδες και γίνεται με απόφαση του πρύτανη, ύστερα από πρόταση της κοσμητείας της σχολής.

Ωστόσο, με πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα και μια ιδιαίτερα χαλαρή διασταλτική ερμηνεία του νόμου μπορεί τελικά τα μαθήματα να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν επιτυχώς...

Τα πράγματα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι πιο απλά, καθώς σε 4 Σχολές (Πολιτικοί Μηχανικοί, Ηλεκτρολόγοι, Μηχανολόγοι, Ναυπηγοί) του Ιδρύματος γίνονται κανονικά τα μαθήματα, ενώ την επόμενη Τρίτη αναμένεται να λήξουν οι καταλήψεις και σε άλλες Σχολές (Χημικοί Μηχανικοί, ΣΕΜΦΕ), υπό την πίεση της απώλειας του εξαμήνου.

Η παρατεινόμενη κρίση και οι αλλεπάλληλες απεργιακές κινητοποιήσεις στο πανεπιστήμιο Αθηνών επαναφέρουν στο προσκήνιο φωνές που εισηγούνται πολιτική επιστράτευση των διοικητικών υπαλλήλων από την κυβέρνηση. Το σενάριο αυτό δεν φαίνεται να προκρίνεται, καθώς ο υπουργός Παιδείας επιμένει μέχρι και την ύστατη αυτή ώρα στη γραμμή του διαλόγου, χωρίς όμως εκβιασμούς...


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.