Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Ανδροκρατούμενες οι μεγάλες επιχειρήσεις


Η “ανδροκρατία” καλά κρατεί στις διοικήσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, όπου, παρά τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις, οι γυναίκες παραμένουν παραγκωνισμένες και αδικημένες, έναντι των ανδρών.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας, που διενεργήθηκε από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, για λογαριασμό του Τομέα Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) του τμήματος Μακεδονίας της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), στις μεγάλες επιχειρήσεις των χωρών μελών της Ευρώπης των 27, τις θέσεις διευθυνόντων συμβούλων, στη συντριπτική πλειοψηφία, κατέχονται από άνδρες (ποσοστό 97,6%), ενώ στις συνθέσεις των διοικητικών συμβουλίων μόνο το 8,9% των μελών είναι γυναίκες.

Η αδικία σε βάρος των γυναικών αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι από τους πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που απασχολούνται σε μεγάλες επιχειρήσεις, το 60% είναι γυναίκες και το 40% άνδρες, το μέσο ημερομίσθιο των γυναικών ανέρχεται σε 26,390 ευρώ και των ανδρών 34,377 ευρώ και το ποσοστό απασχόλησης είναι 75,8% για τους άνδρες και 62,5% για τις γυναίκες. Από την έρευνα επιβεβαιώνεται ακόμα, ότι οι άνδρες με ανήλικα παιδιά, κάτω των 12 ετών, μπορούν να εργάζονται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα (απασχολείται το 90,3%), ενώ στους μερικώς απασχολούμενους το 75% είναι γυναίκες.

Η έρευνα διενεργήθηκε στις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις και στις 80 που εμπίπτουν στην Οδηγία, ενώ καταγράφηκε και η άποψη των στελεχών στις ελληνικές επιχειρήσεις, για το τι γνωρίζουν για την Οδηγία και τι πιστεύουν οι ίδιοι, μέσα από μια μελέτη και μια έρευνα γνώμης αντίστοιχα.

“Τα αποτελέσματα δείχνουν σαφώς ότι η κορυφή των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι «γένους ανδρικού» και ότι ο δρόμος ακόμα είναι μακρύς για να αλλάξουν νοοτροπίες, ταμπού και κουλτούρες βαθιά ριζωμένες. Η ευρωπαϊκή Οδηγία είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να κατανοήσουμε το πρόβλημα και να συνειδητοποιήσουμε τα οφέλη που θα προκύψουν από την αξιοποίηση των ταλέντων και του γυναικείου ανθρώπινου δυναμικού που σήμερα αποτελεί το 60% των αποφοίτων των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων! Τα οφέλη στην ανταγωνιστικότητα θα είναι μεγάλα”, είπε, μεταξύ άλλων, από το βήμα εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε απόψε στη Θεσσαλονίκη, η πρόεδρος του τμήματος Μακεδονίας του ΤΟΓΜΕ - ΕΕΔΕ, Λιάνα Γούτα.

Η ευρωβουλευτής, Ρόδη Κράτσα, αναφέρθηκε στη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα των επιχειρηματικών αποφάσεων και στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γύρω από το θέμα της συμμετοχής των γυναικών στα υψηλά κλιμάκια των επιχειρήσεων και παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την ψήφιση της Οδηγίας.

Όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης πριν από την ΕΕ, υπήρξαν κάποιες χώρες οι οποίες προχώρησαν μπροστά με δική τους πρωτοβουλία. Η Νορβηγία είναι η πρώτη χώρα που από το 2005 θέσπισε το 40% ως στόχο για την γυναικεία ποσόστωση στα διοικητικά συμβούλια των Επιχειρήσεων. Ακολούθησε η Φιλανδία το 2010, η Ισλανδία το 2013 και παρόμοιους στόχους δρομολογούν τώρα με δική τους πρωτοβουλία άλλες 7 ευρωπαϊκές χώρες

Ο γενικός διευθυντής νομικών υπηρεσιών του ομίλου ΕΛ.ΠΕ, Ιωάννης Αψούρης, εξάλλου,είπε ότι τη Γαλλία, όπου νομοθετήθηκε η ποσόστωση το 2011 (20% μέχρι το 2014 και 40% μέχρι το 2017 για εισηγμένες εταιρείες με περισσότερους από 500 εργαζομένους και τζίρο άνω των 50 εκ. ευρώ) μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια η συμμετοχή γυναικών στα ΔΣ αυξήθηκε κατά 14,4% και έχει ήδη ξεπεραστεί ο στόχος του 2014. Στην Ολλανδία η τροποποίηση του ΑΚ του 2011, σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες πρέπει να εξασφαλίζουν τη συμμετοχή τουλάχιστον 30% ανά φύλο στα ΔΣ και ΕΣ τους, έχει επιφέρει μία αύξηση της τάξεως του 8,7%. Τέλος στην Ιταλία, η οποία είχε χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής γυναικών από την Ελλάδα, νόμος που ψηφίστηκε επίσης το 2011 (προβλέπει ποσόστωση 30% μέχρι το 2015) επέφερε αύξηση της συμμετοχής κατά 8,4%. Αντιθέτως, στην Ελλάδα, με τα ήδη χαμηλά ποσοστά συμμετοχής, καταγράφεται μεταξύ Οκτωβρίου 2012 και Απριλίου 2013 μείωση 0,6%.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.