Αν νομίζατε ότι τα γυμναστήρια είναι ένα σχετικά πρόσφατο φαινόμενο, που επιβάλλει ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η μάστιγα της παχυσαρκίας... απατάσθε.
Τα «γυμνάσια» υπήρχαν από την Αρχαία Ελλάδα.
«Από τον 8ο αιώνα π.Χ., η εμφάνιση των πρώτων πόλεων-κρατών επηρέασε και την εξέλιξη στον αθλητισμό. Διάφορα συστήματα εκπαίδευσης αναπτύχθηκαν σε κάθε πόλη-κράτος που περιελάμβαναν γυμναστική, μουσική, γραφή και ανάγνωση. Η εκπαίδευση των νέων είχε σκοπό να τους βοηθήσει να αναπτύξουν τόσο το σώμα όσο και το νου τους και να αποκτήσουν την αρμονία. Η σωματική άσκηση συνοδευόταν από μουσική. Η μουσική, ο χορός και ο αθλητισμός βοηθούσαν να πραγματωθεί η ορμονική ισορροπία του σώματος και του νου. Από τον 6° αιώνα π.Χ. ιδρύθηκαν τα γυμνάσια και καθιερώθηκε η σωματική άσκηση ως μέσο αγωγής. Δεν υπήρχε πόλη στην αρχαία Ελλάδα χωρίς γυμνάσιο, χώρο δηλαδή αποκλειστικά αφιερωμένο στη σωματική άσκηση των πολιτών και οικισμός χωρίς παλαίστρα» αναφέρει η Wikipedia.
Τα πρώτα, σύγχρονα, γυμναστήρια –δηλαδή δημόσιοι χώροι εξοπλισμένοι με όργανα γυμναστικής- άρχισαν να εμφανίζονται στα μέσα του 20ου αιώνα.
Ο William Staub κατασκεύασε τον πρώτο διάδρομο τη δεκαετία του 1960.
Σήμερα, τα γυμναστήρια αποτελούν μια πολύ προσοδοφόρα «βιομηχανία». Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, όπως αναφέρει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα thenextweb.com, από την διεθνή ένωση International Health, Racquet & Sportsclub Association (IHRSA), τα έσοδα για τον κλάδο αυτό στις ΗΠΑ έφτασαν τα 21,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2012, από 20,3 δισ. το 2010.
Πάνω από 58 εκατομμύρια Αμερικανοί πήγαν στο γυμναστήριο το 2012, με τα 50,2 εκατομμύρια να έχουν κάρτα μέλους (αύξηση 10% από το 2008). Στις ΗΠΑ περίπου το 17% του πληθυσμού πηγαίνει τακτικά σε κάποιο γυμναστήριο.
Βέβαια, το φαινόμενο αυτό δεν σταματά στην Αμερική, αλλά είναι διεθνές.
Σύμφωνα με έκθεση της IHRSA, παγκοσμίως τα έσοδα από «τη βιομηχανία των γυμναστηρίων» έφτασαν τα 75,5 δισεκατομμύρια δολάρια, με 131,7 εκατομμύρια μέλη.
«Ειδικά για την Ευρώπη, 44 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δηλώσει ότι είναι μέλη σε κάποιο γυμναστήριο, με τα έσοδα να φτάνουν τα 25 δισεκατομμύρια» είπε ο αντιπρόεδρος της IHRSA Jay Ablondi.
Βέβαια, η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει κάποιες αγορές, όμως η βιομηχανία γνώρισε άνθιση σε ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Ρωσία και η Σουηδία.
Βέβαια, με την έλευση των «έξυπνων» κινητών και των εφαρμογών που τα συνοδεύουν, φαίνεται ότι ο χώρος αυτός έχει αρχίσει ήδη να επηρεάζεται.
Εκτός του ότι τα γυμναστήρια δεν αρέσουν σε όλους και υπάρχουν εκείνοι που προτιμούν να γυμνάζονται μόνοι τους σε εξωτερικούς χώρους, οι τεχνολογικές εξελίξεις φαίνεται ότι τους προσφέρουν και μερικά επιπλέον «εργαλεία».
Υπάρχουν ήδη αρκετές εφαρμογές τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς, είτε για να παρακολουθήσει πώς εκτελούνται συγκεκριμένες ασκήσεις, ή για να... μετρήσει τους καρδιακούς του παλμούς και τις θερμίδες που έχει κάψει, ενώ χρησιμοποιεί κάποιο όργανο γυμναστικής (είτε στο σπίτι του, είτε στο γυμναστήριο), ή τρέχει σε ένα πάρκο.
Άλλωστε, δεν έχουν όλοι χρόνο για να αφιερώσουν στο γυμναστήριο. Με μερικές εφαρμογές που δείχνουν πώς μπορεί κανείς να γυμναστεί μόνος του, δε χρειάζεται να αφιερώσει κανείς πάνω από 20 λεπτά τη μέρα για να διατηρηθεί σε φόρμα.
Βέβαια, υπάρχουν κι εκείνοι, που υποστηρίζουν ότι εκτός από καλό στο σώμα του, κανείς μπορεί να γίνει και περισσότερο κοινωνικός μέσα σε ένα γυμναστήριο.
Ίσως, λοιπόν, καταλήγει το άρθρο, το μέλλον των γυμναστηρίων να κρύβει ένα συνδυασμό παραγόντων, προκειμένου να κρατηθούν «στη ζωή».
Και αυτός δεν είναι άλλος από τη χρήση της τεχνολογίας...
Το πώς ακριβώς και το πότε μένει να το δούμε.
Κάποια πρώτα βήματα, ωστόσο, έχουν αρχίσει να γίνονται στην Αμερική. Για παράδειγμα, τον περασμένο Ιανουάριο, η εφαρμογή Runtastic και η εταιρεία κατασκευής οργάνων γυμναστικής Life Fitness ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους. Θα ενώσουν τις «δυνάμεις» τους επάνω στους διαδρόμους γυμναστικής, προκειμένου οι αθλούμενοι να μπορούν να αποθηκεύουν τα δεδομένα των... επιδόσεών τους σε ένα προφίλ.
Μία άλλη εταιρεία, η Technogym παρουσίασε σχετικά πρόσφατα την πρωτοποριακή της ιδέα που ακούει στον τίτλο «Wellness on the Go» και δεν είναι άλλο από μια προσωποποιημένη εμπειρία εκγύμνασης, η οποία επιτρέπει στους χρήστες την πρόσβαση σε προγράμματα γυμναστικής, δεδομένα και εφαρμογές μέσα από τον εξοπλισμό της Technogym. Ο χρήστης μπορεί να μπει και να έχει πρόσβαση στα προγράμματα γυμναστικής μέσα από το κινητό του τηλέφωνο, ή την «έξυπνη» τηλεόρασή του και τον υπολογιστή.
Ακόμη, παρουσίασε το νέο εξοπλισμό της, ARTIS, που αποκαλεί «το γυμναστήριο του μέλλοντος». Κάθε μηχάνημα διαθέτει μια διαδραστική κονσόλα, μέσω της οποίας οι χρήστες μπορούν να αξιοποιούν τα προγράμματα και το ιστορικό τους. Τα μηχανήματα αυτά είναι εξοπλισμένα ακόμη και με κάμερα, προκειμένου οι χρήστες να μπορούν να κάνουν βιντεοκλήση στο γυμναστή τους, ή σε όποιον άλλον επιθυμούν.
Στην Καλιφόρνια η Alpha Venice προχώρησε λίγο παραπέρα. Συνεργάστηκε με την Nike, για να παρέχει στους πελάτες της εξειδικευμένα προγράμματα γυμναστικής «Nike Training Club (NTC)». Οι γυμναζόμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν κατά τη διάρκεια του μαθήματος την εφαρμογή NTC κι αν δεν έχουν ένα έξυπνο κινητό μαζί τους ή δεν έχουν κατεβάσει την εφαρμογή σε αυτό, μπορούν να νοικιάσουν ένα iPod touch από τη ρεσεψιόν του γυμναστηρίου.
Μέχρι τότε... εσείς συνεχίστε να ιδρώνετε είτε μέσα σε ένα γυμναστήριο, είτε έξω από αυτό.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η άσκηση κάνει καλό στην υγεία σας!
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.