Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Φάμπρικα "αναπήρων" είχε... δέσει στον Πειραιά


21 Απάτες αποκάλυψε ο πρώτος έλεγχος. 
«Γραμμή» παραγωγής αναπήρων με πλαστά δικαιολογητικά είχε στηθεί στον Πειραιά. Με πλαστές βεβαιώσεις ανάπηροι «μαϊμού» προσέρχονταν στις υπηρεσίες για να εισπράξουν προνοιακά επιδόματα, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα πρόσθετο... εισόδημα 3.840 ευρώ ετησίως (κατά μέσο όρο).



Η πρώτη υπόθεση προσκόμισης πλαστής βεβαίωσης στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου Πειραιά ήρθε στο φως τον Σεπτέμβριο και αμέσως ξεκίνησε αναδρομικός έλεγχος. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά, καθώς έχουν αποκαλυφθεί 21 περιστατικά και σε τρεις περιπτώσεις έχει ήδη ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.

Αίσθηση προκαλεί το ότι σε όλες τις περιπτώσεις που εντοπίστηκαν υπάρχουν κοινά στοιχεία, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ύπαρξης κυκλώματος. Συγκεκριμένα όλα τα έγγραφα στο σημείο που είναι πλαστογραφημένα εμφανίζουν την ίδια γραμματοσειρά, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί τρεις πλαστές σφραγίδες. Οι σφραγίδες αυτές μοιάζουν με τις σφραγίδες της υπηρεσίας, αλλά με έναν προσεκτικότερο έλεγχο φαίνονται οι διαφορές.

Ο χρόνος
Από τους ελέγχους που διεξάγονται αποκαλύφθηκε πως και στις 21 περιπτώσεις εμφανίζεται πλαστή γνωμάτευση με ποσοστό αναπηρίας 67% (ώστε να εξασφαλιστεί η χορήγηση του επιδόματος). Όσον αφορά στον χρόνο ισχύος της «πλαστής» γνωμάτευσης, κυμαίνεται από τρία έως και πέντε χρόνια ανάλογα με το περιστατικό.


Αριστερά: Στον Χ. Σ. η γνωμάτευση έδειχνε ποσοστό αναπηρίας 25% και η πλαστή που προσκομίστηκε έγινε 67%. Σχεδόν το ίδιο και για τον Α.Κ. Το 20% έγινε 67%.
Δεξιά: Το πλαστό πιστοποιητικό με το οποίο βεβαιώνεται
το συνολικό ποσοστό αναπηρίας 67% για αρτηριακή υπέρταση υπό αγωγή - ΧΑΠ καταθλιπτική συνδρομή.

Η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων που προσκόμισαν τις πλαστές βεβαιώσεις είχε ως στόχο να εισπράξει το μηναίο επίδομα αναπηρίας που κατά μέσο όρο είναι 320 ευρώ. Δηλαδή αν δεν αποκαλυπτόταν η απάτη, θα υπήρχαν ανάπηροι «μαϊμού» με ετήσιο εισόδημα από την πρόνοια 3.840 ευρώ. Με δεδομένο πως συνήθως οι βεβαιώσεις έχουν πενταετή διάρκεια θα έβαζαν στην τσέπη έως και 19.200 ευρώ.

Σκανάρισμα

Όπως προέκυψε από τους ελέγχους, οι πλαστές γνωματεύσεις είναι σκαναρισμένες ή «φτιαγμένες». Σε κάποιες περιπτώσεις διορθώνονται τα ποσοστά -που είναι χαμηλότερα από το 67%- προκειμένου να υπάρχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης των διαφόρων παροχών.



Για παράδειγμα υπήρξε περίπτωση (με αρχικά Α.Κ.) που είχε περάσει από επιτροπή και είχε ποσοστό αναπηρίας 20%, με τη γνωμάτευση να έχει ετήσια ισχύ. Ωστόσο στο πλαστό έγγραφο που προσκόμισε για να πάρει το επίδομα το ποσοστό αναπηρίας είχε... φτάσει το 67% και μάλιστα η βεβαίωση είχε τριετή διάρκεια.

Υπάρχουν ωστόσο και πιο... ακραία περιστατικά. Σε 14 από τις 21 περιπτώσεις διαπιστώθηκε πως είχαν προσκομιστεί γνωματεύσεις από άτομα που δεν έχουν καν εξεταστεί από υγειονομική επιτροπή!

Για παράδειγμα υπήρξε περίπτωση (με αρχικά Θ.Μ.) που δεν είχε εξεταστεί από την επιτροπή αναπηρίας. Ωστόσο... εμφάνισε χαρτί με ποσοστό αναπηρίας 67% και μάλιστα με πενταετή ισχύ (από τις 29/8/2013 μέχρι τις 31/8/2018).

Μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά προς τον αρμόδιο εισαγγελέα μετά από συνεργασία των υπηρεσιών του δήμου Πειραιά και των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ Πειραιά και Νίκαιας.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, σε τρεις περιπτώσεις έχει ήδη ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία. Σε δύο περιστατικά έχει οριστεί τακτική δικάσιμος και σε μία περίπτωση έχει επιβληθεί 18μηνη ποινή φυλάκισης.

Πώς ξετυλίχτηκε το κουβάρι
Το «νήμα» άρχισε να ξετυλίγεται πριν από έναν μήνα, όταν μία γυναίκα προσκόμισε βεβαίωση με ποσοστό αναπηρίας υψηλότερο από αυτό που είχε στον προηγούμενο έλεγχο.

Αυτό προκάλεσε εντύπωση και ζητήθηκε να προσκομίσει το βιβλιάριό της, στο οποίο ωστόσο δεν εμφανίζονταν φάρμακα που θεωρητικά θα έπρεπε να παίρνει για την πάθησή της. Ύστερα από εξονυχιστικό έλεγχο διαπιστώθηκε πως το έγγραφο είχε πλαστογραφηθεί και μέσα στο επόμενο διήμερο οι υπηρεσίες εντόπισαν άλλα δύο περιστατικά.

Αμέσως δόθηκε από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου, Ν. Πλατανησιώτη, εντολή για αναδρομικό έλεγχο. Μέχρι τώρα έχουν ελεγχθεί στον Πειραιά οι γνωματεύσεις των τελευταίων τεσσάρων μηνών, δηλαδή από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο ο διευθυντής της υπηρεσίας έχει ζητήσει ο έλεγχος να επεκταθεί και σε παλαιότερες γνωματεύσεις, για να μπει οριστικό τέλος σε φαινόμενα χορήγησης επιδομάτων σε αναπήρους «μαϊμού».

Σε αυτή τη φάση προτεραιότητα θα δοθεί στη διενέργεια ελέγχων σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στον Πειραιά, καθώς τα κυκλώματα συνήθως επεκτείνονται σε «γειτονικούς» δήμους.

Ωστόσο απώτερος στόχος είναι να περάσουν από «κόσκινο» όλες οι ιατρικές γνωματεύσεις, καθώς μεμονωμένα -τουλάχιστον μέχρι τώρα- περιστατικά έχουν παρουσιαστεί και στην επαρχία.

ΤΟ ΙΚΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΕΤΡΑ
Η πιστοποίηση της αναπηρίας θα γίνεται μέσω Διαδικτύου

Μετά και τα τελευταία κρούσματα αλλάζει όλο το σύστημα των ιατρικών γνωματεύσεων, ώστε να μπει τέλος σε φαινόμενα χορήγησης επιδομάτων και άλλων παροχών σε αναπήρους «μαϊμού».

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΙΚΑ ανακοίνωσε την ηλεκτρονική διάθεση των ιατρικών γνωματεύσεων των υγειονομικών επιτροπών Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.). Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα «ηλεκτρονικό δίχτυ» το οποίο θα συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση κρουσμάτων παραβατικότητας.

Όπως ανακοίνωσε το ΙΚΑ, μπαίνει σε λειτουργία η πιστοποίηση των φορέων παροχών αναπηρίας ώστε να αντλούνται διαδικτυακά οι ιατρικές γνωματεύσεις για τα αιτήματα που κατατίθενται στις υπηρεσίες. Το μέτρο αυτό αναμένεται ότι θα εξασφαλίζει:
Άμεση πρόσβαση στις ιατρικές γνωματεύσεις, κάτι που θα μειώσει τη γραφειοκρατία και θα διευκολύνει τα άτομα με αναπηρία τα οποία δεν θα χρειάζεται πλέον να «επισκέπτονται» τα υποκαταστήματα του Ιδρύματος και τους φορείς που χορηγούν αναπηρικά επιδόματα και άλλες παροχές.

Εκμηδένιση των περιπτώσεων προσκόμισης πλαστών γνωματεύσεων και χορήγησης παροχών σε μη δικαιούχους. Τα απαιτούμενα στοιχεία θα παρέχονται ηλεκτρονικά και έτσι οι ανάπηροι «μαϊμού» δεν θα μπορούν να προσκομίζουν πλαστές βεβαιώσεις.

Δυνατότητα επανελέγχου όλων των ήδη προσκομισθεισών ιατρικών γνωματεύσεων. Δηλαδή, οι υπάλληλοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις αρχικές γνωματεύσεις και να ελέγχουν αν στα έγγραφα που έχουν παραλάβει από τους ασφαλισμένους υπάρχουν παρατυπίες.

Σε εξέλιξη είναι και οι έλεγχοι για μία σειρά άλλων παροχών, όπως για παράδειγμα τα επιδόματα τυφλότητας. Από τους μέχρι τώρα ελέγχους προέκυψε πως δεκάδες τυφλοί... βρήκαν το φως και τον τελικό λόγο έχει και σε αυτή την περίπτωση η δικαιοσύνη.

Δ. ΠΑΤΣΟΥΡΗΣ
Θα ζητήσουμε ταυτοποίηση όλων των βεβαιώσεων

«Από την έναρξη της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) είχαμε εντοπίσει ότι ο τρόπος χορήγησης των γνωματεύσεων στους αιτούντες και η προσκόμιση αυτών από τους ίδιους στους αρμόδιους φορείς για να τύχουν των προβλεπόμενων παροχών ήταν επισφαλής σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση της γνησιότητάς τους», λέει ο υποδιοικητής του ΙΚΑ και συνεχίζει.

«Κινηθήκαμε συντεταγμένα και αξιοποιώντας τις υπάρχουσες μηχανογραφικές λειτουργίες σε λίγες μέρες θα διαθέτουμε μέσω Διαδικτύου σε πιστοποιημένους φορείς τις ιατρικές γνωματεύσεις των επιτροπών των ΚΕΠΑ.

Παράλληλα, με οδηγίες που θα δώσουμε σε όλους τους φορείς θα συστήσουμε να ταυτοποιηθούν όλες οι μέχρι σήμερα προσκομισθείσες σε αυτούς γνωματεύσεις. Στόχος μας να εκμηδενιστούν οι πιθανότητες παραβατικότητας και πλαστότητας», καταλήγει ο κ. Πατσούρης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.