Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Δεν τον έγραφαν «Δημήτρη» γιατί δεν άλλαξε θρησκεία...


Λευκωσία: Την άρνηση της Επαρχιακής Διοίκησης Κερύνειας να τον αποδεχτεί ως «Δημήτρη» αντιμετώπισε Τουρκοκύπριος, ο οποίος ζει μόνιμα στο Λονδίνο. Πριν από μερικά χρόνια αποφάσισε και προχώρησε σε ένορκο δήλωση αλλάζοντας το όνομα του από τουρκικό σε ελληνικό. 

Μάλιστα αιτία για την άρνηση της Επαρχιακής Διοίκησης να του εκδώσει το σχετικό πιστοποιητικό γεννήσεως ήταν το γεγονός ότι δεν είναι χριστιανός. Αποτέλεσμα ήταν ο Τουρκοκύπριος να καταφύγει στην Αρχή κατά των Διακρίσεων ζητώντας βοήθεια. 

Όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της Αρχής, ο Τουρκοκύπριος από το 2008 αποφάσισε να αλλάξει το όνομά του σε «Δημήτρης Αλεξίου» και «στο πλαίσιο αυτό, έκανε σχετική ένορκο δήλωση και, όπως ανέφερε, από το 2009 όλα τα επίσημα έγγραφά του στο Ηνωμένο Βασίλειο φέρουν το νέο του όνομα». Επίσης τον Αύγουστο του 2010 έκανε ένορκη δήλωση για αλλαγή του ονόματός του και ενώπιον κυπριακού δικαστηρίου. 

Ωστόσο, σύμφωνα με την καταγγελία του, «λειτουργοί της Επαρχιακής Διοίκησης Κερύνειας αρνήθηκαν να του εκδώσουν πιστοποιητικό γεννήσεως με το νέο του όνομα, ώστε να μπορέσει ακολούθως να αλλάξει το όνομά του και του ανέφεραν ότι για να πάρει ελληνικό όνομα θα πρέπει προηγουμένως να αλλάξει τη θρησκεία του». 

Από την έρευνα της Αρχής προέκυψε ότι «η κυπριακή νομοθεσία θέτει ως μόνη προϋπόθεση για την αλλαγή ονόματος την προσκόμιση μαρτυρίας, την οποία ο οικείος Έπαρχος να θεωρήσει ‘‘ικανοποιητική’’ χωρίς να εξειδικεύει ρητά σε ό,τι αφορά η μαρτυρία αυτή». 

Σε σχετική επιστολή του στην Αρχή Κατά των Διακρίσεων, ο Έπαρχος Κερύνειας ανέφερε ότι θεώρησε ως «ικανοποιητική» μαρτυρία για να αποδεχθεί την αλλαγή του ονόματος του καταγγέλλοντα σε «χριστιανικό» την επιβεβαίωση της βάφτισής του ως χριστιανού και για αυτό το λόγο τού ζήτησε να υποβάλει, εκτός από ένορκη δήλωση, και «βαφτιστήριο έγγραφο». 

Η απάντηση αυτή φαίνεται ότι δεν ικανοποίησε την Αρχή, η οποία διαπίστωσε ότι «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑΔ) μέσα από τη νομολογία του, διατυπώνει γενικά τη θέση ότι τα ζητήματα που αφορούν την επιλογή ονόματος εμπίπτουν στο πεδίο προστασίας του άρθρου 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του ανθρώπου, το οποίο προστατεύει το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής». Η Επίτροπος Διοικήσεως, ως Αρχή Κατά των Διακρίσεων, διατύπωσε την άποψη ότι «το κυπριακό νομικό πλαίσιο δεν παρέχει επαρκή νομική βάση για την επίμαχη απόφαση, όπως επιτάσσει η νομολογία του ΕΔΑΔ», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «η Πολιτεία δεν μπορεί να απαιτεί από τον οποιονδήποτε πολίτη ενέργειες που σχετίζονται με την επιλογή, διατήρηση, αλλαγή ή εγκατάλειψη μιας συγκεκριμένης θρησκείας προκειμένου να ικανοποιήσει συγκεκριμένο αίτημα του, καθώς κάτι τέτοιο αντίκειται ευθέως στο δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας». 

Δεκάδες καταγγελίες στην Αρχή Κατά των Διακρίσεων 

Δεκάδες καταγγελίες από αλλοδαπούς και κοινοτικούς δέχτηκε το 2012 η Επίτροπος Διοικήσεως ως Αρχή Κατά των Διακρίσεων. Για άλλη μια χρονιά, η πλειοψηφία των καταγγελιών αφορούσαν μεταναστευτικά ζητήματα, ενώ ξεχωρίζουν και οι καταγγελίες που αφορούσαν διακρίσεις στην υγειονομική περίθαλψη των παραπονούμενων. Όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της Αρχής Κατά των Διακρίσεων, κατά το υπό αναφορά έτος, επίκεντρο της δράσης της «αποτέλεσε η διερεύνηση ατομικών καταγγελιών με αντικείμενο τις διακρίσεις και τον ρατσισμό και η υποβολή εκθέσεων με συγκεκριμένες εισηγήσεις και συστάσεις για αντιμετώπιση σε γενικότερο επίπεδο των φαινομένων αυτών». 

Αναλυτικά, κατά τη διάρκεια του χρόνου, η Αρχή, ολοκλήρωσε την εξέταση 118 ατομικών καταγγελιών. Για 20 από αυτές, οι οποίες αφορούσαν θέματα ρατσισμού και διακρίσεων που επηρέαζαν ομάδες ανθρώπων, υποβλήθηκαν συνολικά 12 εκθέσεις με συγκεκριμένες εισηγήσεις και συστάσεις για αντιμετώπιση των φαινομένων ρατσισμού και διακρίσεων σε γενικότερο επίπεδο. 

Στο εισαγωγικό της σημείωμα, η Επίτροπος Διοικήσεως Ελίζα Σαββίδου, σημειώνει ότι «με την πάροδο του χρόνου διαπιστώνεται βαθμιαία αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού και των αρμοδίων Αρχών στα ζητήματα καταπολέμησης του ρατσισμού και των διακρίσεων και συμμόρφωσης με τις επιταγές του σχετικού θεσμικού πλαισίου». Ωστόσο, προσθέτει, «παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει απέχουμε ακόμη πολύ, ως Κράτος και ως κοινωνία από το να είναι απολύτως ικανοποιητική η εφαρμογή στην πράξη της αρχής της μη διάκρισης και της ίσης μεταχείρισης όλων των ανθρώπων». 

Υπογραμμίζοντας τις συνθήκες οικονομικής κρίσης που επικρατούν στην Κύπρο, η Επίτροπος τονίζει ότι «οι συνέπειες θέτουν νέες και μεγαλύτερες προκλήσεις στον τομέα της καταπολέμησης των διακρίσεων».

Η πλειονότητα των καταγγελιών που υπεβλήθησαν στην Αρχή Κατά των Διακρίσεων το 2012 αφορούσαν Ευρωπαίους πολίτες και άτομα από τρίτες χώρες, όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση για το 2012. Σημαντικός ήταν και ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων αλλά και των Τουρκοκυπρίων που αποτάθηκαν στην επίτροπο Διοικήσεως, διαμαρτυρόμενοι για διακρίσεις σε βάρος τους. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Αρχής, οι καταγγελίες που υποβλήθηκαν κατά το 2012 ανήλθαν στις 125. Συνολικά, από τη σύστασή της τον Μάιο του 2004 μέχρι και το τέλος του 2012, η Αρχή Κατά των Διακρίσεων έλαβε 1.273 καταγγελίες. 

Οι 25 από αυτές τις καταγγελίες υπεβλήθησαν από Ελληνοκύπριους, 10 από Τουρκοκύπριους, 53 από Ευρωπαίους πολίτες, 36 από πολίτες τρίτων χωρών και μία καταγγελία υπεβλήθη από πολιτογραφημένο Κύπριο. 

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, επισημαίνεται στην έκθεση ότι, «η μεγάλη πλειονότητα των καταγγελιών που έλαβε η Αρχή κατά το 2012, συγκεκριμένα 85 από τις 125, αφορούσαν διακρίσεις στη βάση της εθνικής καταγωγής ενός προσώπου ή ομάδας προσώπων. Αναλυτικά και στη βάση των λόγων διάκρισης, οι καταγγελίες αφορούσαν δέκα διαφορετικές κατηγορίες: 85 εθνική καταγωγή, 13 φυλετική διάκριση, 5 θρησκεία/πεποιθήσεις/οικογενειακή κατάσταση, 3 αναπηρία, 5 ηλικία, 4 σεξουαλικό προσανατολισμό, 2 ταυτότητα φύλου, 1 γλώσσα, 6 πολλαπλή διάκριση και 1 φύλο. 

Οι περισσότερες από τις καταγγελίες, οι οποίες υπεβλήθησαν στην Αρχή από αλλοδαπούς, αφορούσαν διακρίσεις σε σχέση με μεταναστευτικά θέματα. Σε αυτό τον τομέα κατατάσσονται συνολικά 59 καταγγελίες. Ακολουθούν οι καταγγελίες που σχετίζονται με τον τομέα της πρόσβασης σε αγαθά και υπηρεσίες, περιλαμβανομένης της στέγασης. Γι’ αυτά τα ζητήματα έγιναν 25 καταγγελίες. Επίσης, 16 καταγγελίες αφορούσαν την κοινωνική προστασία και την κοινωνική ασφάλιση, 5 την εκπαίδευση, 10 την υγειονομική περίθαλψη και οι υπόλοιπες 10 άλλους διαφορετικούς τομείς.


Πηγή: http://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.