Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Το στρες αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας


Επηρεάζει τον εγκέφαλο ακόμη και πολλές δεκαετίες μετά.

Ένα διαζύγιο, η απώλεια ενός συντρόφου ή τα προβλήματα στον εργασιακό χώρο, όταν εμφανίζονται στη μέση ηλικία, αυξάνουν τον κίνδυνο το άτομο να εμφανίσει άνοια στη μετέπειτα ζωή του.

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι καταστάσεις όπως το Αλτσχάιμερ μπορεί να συνδέονται με την «ποσότητα» του στρες που έχει ζήσει κανείς μέχρι και τέσσερις δεκαετίες νωρίτερα στη ζωή του.

Οι καθημερινές στρεσογόνες καταστάσεις που βιώνει κανείς στη ζωή του μπορεί να έχουν «σοβαρές και μακροπρόθεσμες φυσιολογικές και ψυχολογικές συνέπειες στον εγκέφαλο» υποστηρίζει μια έρευνα που μελέτησε τις επιπτώσεις του άγχους στις γυναίκες μέσης ηλικίας.

Η έρευνα ξεκίνησε το 1968. Σε αυτή συμμετείχαν 800 γυναίκες από τη Σουηδία, οι οποίες υποβλήθηκαν σε νευροψυχιατρικά τεστ, τα οποία επαναλήφθηκαν το 1974, 1980, 1992, 2000 και 2005.

Κατά την αρχική εκτίμηση, οι γυναίκες που είχαν γεννηθεί το 1914, 1918, 1922 και 1930 ρωτήθηκαν αν και πώς είχαν βιώσει την επίδραση 18 διαφορετικών τύπων δραματικών γεγονότων, γνωστά ως «ψυχοκοινωνικοί, στρεσογόνοι παράγοντες».

Σε αυτούς περιλαμβάνεται η εμπειρία ενός διαζυγίου, η χηρεία, τα προβλήματα στον εργασιακό χώρο, τα προβλήματα που αφορούν τα παιδιά και αρρώστιες σε συγγενικά πρόσωπα, όπως οι ψυχικές ασθένειες.

Μία στις τέσσερις γυναίκες είχε ζήσει τουλάχιστον ένα στρεσογόνο γεγονός. Ένα 23% ανέφερε δύο, μία στις πέντε από τρία και ένα 16% πάνω από τέσσερα, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό επιστημονικό περιοδικό BMJ Open.

Κατά τη διάρκεια των χρόνων παρακολούθησης, το 19% (153 γυναίκες) εμφάνισε άνοια, με 104 από αυτές να έχουν διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ.

Ο αριθμός των στρεσογόνων παραγόντων συνδέθηκε με 21% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ και επιπλέον 15% κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στη μετέπειτα ζωή.

Η αύξηση των ορμονών του στρες στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει επιβλαβείς αλλαγές στον εγκέφαλο, οι οποίες συνδέονται με τις καρδιακές παθήσεις, την υψηλή αρτηριακή πίεση και την άνοια, προσθέτει δημοσίευμα της MailOnline.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές τα υψηλά επίπεδα των ορμονών του στρες μπορούν να επηρεάσουν τον οργανισμό ακόμη και αρκετές δεκαετίες μετά από το τραυματικό γεγονός.

«Όλοι βιώνουμε στρεσογόνες καταστάσεις. Το να κατανοήσουμε πώς μπορεί να αποτελούν έναν παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση Αλτσχάιμερ, ίσως μάς βοηθήσει να βρούμε τρόπους να το αποτρέψουμε ή να το θεραπεύσουμε» ανέφερε ο Dr Doug Brown, διευθυντής του κέντρου έρευνας και ανάπτυξης για το Αλτσχάιμερ.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.