Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Τακτοποιημένο ή ακατάστατο γραφείο;


Μελέτη αποκαλύπτει ότι και τα δύο έχουν τα πλεονεκτήματά τους.

Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου της Μινεσότας, άτομα που εργάζονται σε τακτοποιημένο περιβάλλον είναι περισσότερο γενναιόδωρα και κάνουν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές, ενώ αυτοί που εργάζονται σε ακατάστατο χώρο, τείνουν να είναι πιο δημιουργικοί και να αναλαμβάνουν ρίσκα.

Προτιμάτε να δουλεύετε σε ένα τακτοποιημένο γραφείο όπου όλα βρίσκονται σε τάξη και ασφάλεια; Συγχαρητήρια, γιατί κατά πάσα πιθανότητα τρώτε υγιεινά, είστε γενναιόδωροι και είστε καλοί στο να τηρείτε τους κανόνες.

Όμως αν έχετε ένα γραφείο ακατάστατο, γεμάτο με πολλά και διάφορα διασκορπισμένα πράγματα, από στυλό και μολύβια μέχρι περιοδικά και διάφορα μικροαντικείμενα, τότε μην πτοείστε, γιατί μάλλον είστε ένας δημιουργικός άνθρωπος της διανόησης, μια σωστή γεννήτρια ιδεών!

Τα αποτελέσματα της μελέτης του πανεπιστημίου της Μινεσότας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Psychological Science, ενώ οι ερευνητές με επικεφαλής την καθηγήτρια Kathleen Vohs διεξήγαγαν μια σειρά πειραμάτων προκειμένου να δουν πώς επηρεάζεται η συμπεριφορά των ανθρώπων από το περιβάλλον στο οποίο εργάζονται. Πιο συγκεκριμένα, ήθελαν να δουν αν υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα του να δουλεύει κάποιος σε ένα ακατάστατο περιβάλλον.

Προηγούμενες σχετικές μελέτες έχουν δείξει πως η καθαριότητα και η τάξη προωθούν την καλή συμπεριφορά και την αποφυγή εγκληματικών ενεργειών, ενώ αποτελούν και ένδειξη γενναιοδωρίας.

Στο πρώτο σκέλος του πειράματος, οι ερευνητές έδωσαν σε 34 φοιτητές μια σειρά από εργασίες οι οποίες έπρεπε να εκτελεστούν είτε σε έναν χώρο όπου όλα ήταν καθαρά και τακτοποιημένα, είτε σε έναν άλλο χώρο όπου επικρατούσε ακαταστασία. Μετά το πέρας του πρώτου σκέλους του πειράματος, ζητήθηκε από τους φοιτητές, αν θέλουν, να δώσουν χρήματα σε φιλανθρωπικό ίδρυμα. Επίσης τους ζητήθηκε να διαλέξουν για σνακ είτε ένα μήλο είτε μια σοκολάτα.



Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 82% του πληθυσμού του τακτοποιημένου δωματίου έδωσε λεφτά στο ίδρυμα, έναντι του 47% του πληθυσμού του ακατάστατου. Επιπλέον, το μήλο επέλεξε το 67% των ατόμων που βρίσκονταν στο τακτοποιημένο δωμάτιο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το ακατάστατο δωμάτιο ήταν μόλις 20%.

Στο δεύτερο σκέλος του πειράματος, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν περισσότερο στη δημιουργικότητα. Μικρές ομάδες φοιτητών τοποθετήθηκαν μέσα σε τακτοποιημένο ή ακατάστατο δωμάτιο και τους ζητήθηκε να σκεφτούν νέους τρόπους χρήσης της μπάλας του πινγκ πονγκ. Μολονότι και στα δύο δωμάτια δημιουργήθηκε ο ίδιος αριθμός ιδεών, αυτοί που βρίσκονταν στο ακατάστατο δωμάτιο είχαν περισσότερες «καλές ιδέες», όπως κρίθηκε από ειδική επιτροπή.

Στο τρίτο σκέλος του πειράματος, 188 συμμετέχοντες κάθισαν σε ένα γραφείο υπολογιστή το οποίο είτε ήταν τακτοποιημένο είτε ακατάστατο και οι ερευνητές τους έβαλαν να επιλέξουν ένα ρόφημα από μενού καφετέριας. Στον κατάλογο, η καφετέρια πρότεινε δύο ροφήματα-σπεσιαλιτέ, ένα κλασικό και ένα καινούργιο. Όσοι βρίσκονταν σε ακατάστατο γραφείο, είχαν την τάση να διαλέγουν το καινούργιο ρόφημα, ενώ αυτοί που βρίσκονταν στο τακτοποιημένο γραφείο έτειναν να διαλέγουν το κλασικό.

Η καθηγήτρια Kathleen Vohs σχολίασε σχετικά: «Γενικά η κοινωνία θέλει τους ανθρώπους να ακολουθούν κανόνες, να μένουν στις προκαθορισμένες νόρμες και να κάνουν αυτό που αναμένεται από την κοινωνία να κάνουν. Έτσι λειτουργεί το σύστημα. Όμως μερικές φορές βοηθάει να απελευθερωνόμαστε από όλα αυτά και να ψάχνουμε για κάτι φρέσκο και καινούργιο».

«Είναι εφικτό οι άνθρωποι να προσαρμόσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την συμπεριφορά τους, αν προσπαθήσουν να αλλάξουν το περιβάλλον εργασίας τους στο πιο τακτοποιημένο ή στο πιο ακατάστατο από αυτό που έχουν συνηθίσει», αναφέρει η Vohs.

Σύμφωνα με την Vohs, αν κάποιος για παράδειγμα είναι λογιστής και πρέπει να ακολουθήσει με ακρίβεια κανόνες ώστε να βγάλει εις πέρας την εργασία του, τότε ένα καθαρό και τακτοποιημένο γραφείο είναι αυτό που χρειάζεται για να βοηθηθεί στη δουλειά του. Αν όμως η δουλειά που έχει να κάνει κάποιος απαιτεί δημιουργικότητα και καινοτομία, τότε το να δημιουργήσει έστω και τεχνητή ακαταστασία βοηθάει.



Αρκεί βέβαια η ακαταστασία να μη συνοδεύεται και από βρωμιά, γιατί η Vohs αναφέρει πως υπάρχουν δύο ειδών ακατάστατα περιβάλλοντα εργασίας, αυτά που απλώς τα αντικείμενα είναι χύμα πάνω στο γραφείο και δεν έχουν κάποια τάξη και αυτά που είναι και βρώμικα συν τοις άλλοις. «Δεν πιστεύω πως το να αφήνεις παντού σκουπίδια και τα πιάτα άπλυτα για μια βδομάδα βοηθάει», λέει.

Σύμφωνα με την Vohs, αν θέλετε να δημιουργήσετε ακαταστασία, τότε μια καλή αρχή είναι εφημερίδες και περιοδικά χύμα στο γραφείο σας. Αντί να τα πετάξετε στον κάδο ανακύκλωσης, αφήστε τα να κείτονται ανενόχλητα στο χώρο σας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.