Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Από αδέσποτα... θεραπευτές


Η Κούκλα, η Γουάκυ, η Τζώρα, η Μορφή, η Μπαλού, 11 ακόμα «κυρίες» και ο Μάρκος ήταν από τους σκύλους που βλέπουμε στο δρόμο και συνήθως περιφρονούμε. Έχουν διάφορες λυπητερές ιστορίες Άλλα τα είχαν κρεμασμένα σε σακούλες, αλλά παρ’ ολίγο να βρεθούν κάτω από τις ρόδες αυτοκινήτων, αλλά πάλι ήταν πεινασμένα και περιφερόμενα.

Κάποια χέρια όμως τα μάζεψαν από τους δρόμους, κουτάβια ή μεγαλύτερα, τα υιοθέτησαν, τους έδωσαν σπίτι και φαϊ, αγάπη, θαλπωρή και ειδική εκπαίδευση για να μπορούν να στέκονται και να προσφέρουν σε παιδιά με ειδικές ανάγκες. Έτσι από αδέσποτα, 16 θηλυκές και ο Μάρκος έγιναν «θεραπευτές».

Όλη την προσπάθεια την ξεκίνησαν πέντε άνθρωποι το 2005 και έβαλαν τις βάσεις για τη SAPT HELLAS δημιουργώντας μια σημαντική δράση για τα αδέσποτα αλλά και για τα σκυλιά θεραπείας. Πριν λίγες ημέρες μια ομάδα από την οργάνωση βρέθηκε στο Ηράκλειο.

Το MadeinCreta συνάντησε τα μέλη της SAPT HELLAS και φυσικά τα φιλικά αυτά σκυλιά που εκτός από εξαιρετική εκπαίδευση έχουν κι έναν εξαιρετικό χαρακτήρα.

sapthellas αδέσποτα σκυλιά θεραπευτικοί σκύλοι παιδιά ειδικές ανάγκες Η κ. Χριστίνα Οικονόμου που είναι εκπαιδεύτρια σκύλων μίλησε στο MadeinCreta για αυτή την ξεχωριστή προσπάθεια που έχει διττό στόχο. Αφενός να διδάξει τα παιδιά για την υπευθυνότητα που πρέπει να έχουν απέναντι σε ένα σκύλο, και πώς να συμπεριφέρονται σε αυτόν και αφετέρου να δείξει πώς ένα ημίαιμο σκυλί χωρίς τις περγαμηνές της ράτσας, αξίζει κάτι περισσότερο από αυτό που η πλειοψηφία θεωρεί.



«Ως ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι αποφασίσαμε να προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο για νa μιλήσουμε στα παιδιά για την υπευθυνότητα που πρέπει να έχουν για τα επόμενα 15 χρόνια. Δεν μπορεί ένας να είναι στην ταράτσα, στη πυλωτή ξεχασμένος ή στο χωράφι . Ο σκύλος είναι σύντροφος και αυτό δεν πρέπει κανείς να το ξεχνάει.

Μπαίνουμε στα σχολεία ιδιωτικά και δημόσια με την άδεια του υπουργείου Παιδείας και συνοδευόμαστε πάντα από τους σκύλους της ομάδας μας.

Οι σκύλοι που συμμετέχουν σε προγράμματα θεραπευτικής επαφής δεν είναι εξειδικευμένοι σε συγκεκριμένη πάθηση ή αναπηρία".

Είναι σκύλοι, όπως σημειώνει, καταρχήν κοινωνικοί και κατά δεύτερον εκπαιδευμένοι να κοινωνικοποιούνται σε συνθήκες δύσκολες. Κάθε σκύλος έχει ένα ξεχωριστό χάρισμα και μπορεί να προσεγγίζει διαφορετικές περιπτώσεις.



Πριν οι εκπαιδευτές επισκεφθούν ένα ειδικό κέντρο αγωγής ή ίδρυμα ενημερώνονται για τα παιδιά που φιλοξενούνται . Στην αποστολή στέλνονται πάντα τα κατάλληλα.

Παιδιά με αυτισμό π.χ που κάνουν απότομες και επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Ο μέσος σκύλος δεν είναι εκπαιδευμένος σε τέτοιες καταστάσεις - ακόμη κι αν είναι εκπαιδευμένος δε χρειάζεται να τα ξέρει όλα αυτά.

«Οι σκύλοι οι δικοί μας τα γνωρίζουν όλα αυτά. Μπορούν να βρίσκονται πάντα με την παρουσία μας, σε χώρο όπου βρίσκονται παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές. Μπορούν να χαϊδευτούν, να βουρτσιστούν ακόμα και από ένα παιδάκι που έχει σοβαρό πρόβλημα».

Η εκπαίδευση είναι συνεχής τόσο για τα σκυλιά όσο και για τα μέλη που συμμετέχουν στην ομάδα και επισκέπτονται ιδρύματα και σχολεία κυρίως στην Αθήνα αλλά και στην επαρχία.

Η Κατερίνα Λυγγερίδου,ο κτηνίατρος Δημήτρης Κτενάς, η Σεραφίνα Αβραμίδου, και η Χριστίνα Οικονόμου



Όσον αφορά στο θέμα της εκπαίδευσης η κ. Οικονόμου ερωτηθείσα κατέρριψε και ένα μύθο περί ράτσας και χαρακτήρα. Η εκπαίδευση, όπως σημείωσε, στηρίζεται στο χαρακτήρα κάθε σκύλου. Υπάρχουν κάποιες βασικές αρετές που πρέπει να διαθέτει.

Από εκεί και πέρα εναπόκειται στη δουλειά της ομάδας για να κτιστεί ο χαρακτήρας και να μπορεί να προσφέρει θεραπευτική επαφή.

«Είναι αλήθεια ότι δουλεύουμε με σκυλιά που δεν ξέρουμε την ιστορία τους, το DNA τους.

Κάθε σκύλος που βλέπουμε στο δρόμο μπορεί όμως να υιοθετηθεί και εν δυνάμει να γίνει θεραπευτικός.

Είναι λανθασμένο αυτό που νομίζουμε ότι μόνο ένας σκύλος ράτσας μπορεί να κάνει θεραπευτική αγωγή.

Προ πολλών ετών, οι ράτσες, οι φυλές των σκύλων ήταν ελάχιστες. Ο άνθρωπός που πάντα σκέφτεται το κέρδος δημιούργησε τις φυλές . Στην εκπαίδευση σκύλων με συγκεκριμένη ιδιοσυγκρασία έχουμε λιγότερες εκπλήξεις και αινίγματα, καθώς τα χαρακτηριστικά της φυλής βοηθάνε.

Όμως εάν δε μιλάμε για φυλή από σοβαρό εκτροφέα και μιλάμε για σκύλους ράτσας από κάπου αλλού πολλές φορές η ιδιοσυγκρασία, δεν έχει καμία σχέση με τα χαρακτηριστικά της φυλής αυτής κάθεαυτής».

Η Sapt hellaς έχει και βάση υιοθεσίας σκύλων. Σύμφωνα με τον κτηνίατρο κ. Κτενά που είναι από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας και έχει αναλάβει την ιατρική φροντίδα των ζωών. Τα αδέσποτα σκυλιά μπορούν να μπουν στα σπίτια αρκεί να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις και οι εμβολιασμοί

Μια οικογένεια που παρακολουθεί το σκύλο της δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, όπως σημείωσε.

Το MadeinCreta μίλησε και με δύο μέλη της SAPT HELLAS: την Κατερίνα Λυγγερίδου και την Σεραφίνα Αβραμίδου. Τα δυο κορίτσια βρήκαν τα σκυλιά τους πεταμένα στο δρόμο. Εντάχθηκαν στην ομάδα γιατί αγαπούν τα ζώα, τα παιδιά και τον εθελοντισμό. Τώρα πλέον είναι μέλη μιας οικογένειας, όπως τόνισαν.

*Στη σελίδα της SATHELLAS παρέχονται χρηστικές πληροφορίες για όλα τα θέματα που αφορούν στα σκυλιά αλλά και χρήσιμες οδηγίες που αξίζει να διαβάσετε για το πώς προσεγγίζονται τα αδέσποτα αλλά και πως πρέπει να συμπεριφερθείτε σε περιπτώσεις ανάγκης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.