Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Άνεργοι... εργάζονται στους δημοτικούς λαχανόκηπους


Σε ένα μεγάλο ποσοστό κατάφεραν να καλύψουν τις ανάγκες του οικογενειακού τους τραπεζιού.

Ο 65χρονος Νίκος Χρήστου ξεκινάει κάθε πρωί από το σπίτι του στα Πεύκα της Θεσσαλονίκης για το κηπάριο του, που βρίσκεται λίγα μέτρα παρακάτω, μέσα στην αστική «καρδιά» της πόλης.

Η ανεργία των τελευταίων χρόνων και η ανάγκη για τα προς το ζην ήταν οι βασικοί λόγοι που τον οδήγησαν να διεκδικήσει ένα κομμάτι γης από τον δημοτικό λαχανόκηπο που διέθεσε ο Δήμος Νεάπολης - Συκεών.

Λίγο παραδίπλα, στον δημοτικό λαχανόκηπο, βρίσκεται ο χώρος της 42χρονης Ταμήλας Ελευθεριάδου. Η Ταμήλα, αφού στέλνει τα παιδιά της στο σχολείο, ξεκινάει την καθημερινή ενασχόλησή της με τα φυτά.

Και οι δύο, με τις τσάπες και τις τσουγκράνες ανά χείρας, συζητούν, ενώ παράλληλα σπέρνουν, ποτίζουν, ξεχορταριάζουν. Είναι από τους πρώτους ερασιτέχνες καλλιεργητές δημοτικών λαχανόκηπων που ήδη γεύτηκαν την καλοκαιρινή σοδειά, ενώ το διάστημα αυτό ετοιμάζουν τη χειμερινή σπορά.

Τους προηγούμενους μήνες, οι καλλιεργητές των δημοτικών λαχανόκηπων φαίνεται πως χρειάστηκε ελάχιστες φορές να επισκεφτούν για συμπλήρωμα τα μανάβικα και τις λαϊκές αγορές, καθώς σε ένα μεγάλο ποσοστό κατάφεραν να καλύψουν τις ανάγκες του οικογενειακού τους τραπεζιού. Για τον χειμώνα έχουν φροντίσει να σπείρουν παντζάρια, λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολα, κρεμμύδια, μαρούλια ακόμη και αρακά.

«Είναι η δεύτερη χρονιά που είμαι άνεργος και οι δυσκολίες με οδήγησαν εδώ. Είχα κάποια εμπειρία στο παρελθόν και αποφάσισα να ασχοληθώ με τον λαχανόκηπο» ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο 65χρονος κ. Χρήστου.

«Είμαι πολλές ώρες στον κήπο, συνήθως τα πρωινά, αλλά και αρκετά απογεύματα. Η δημοτική αρχή μας παρέχει τα φυτά και τα εργαλεία και από εμάς χρειάζονται ελάχιστα χρήματα σε περίπτωση που θέλουμε να φυτέψουμε κάτι διαφορετικό» πρόσθεσε.

Όσο για την πρώτη σοδειά; «Το 70% των αναγκών για τα λαχανικά της οικογένειας τα είχαμε από το δικό μας κηπάριο. Δεν πήγαμε ούτε στις λαϊκές αγορές ούτε αγοράσαμε ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές. Βολεύτηκαν από τα δικά μου φυτά και τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου. Και τα χειμερινά που βάζουμε τώρα, μαρουλάκια, μπρόκολα, σπανάκι πιστεύω θα μας δώσουν καλή παραγωγή» κατέληξε ο 65χρονος.

«Φέτος, ασχολήθηκα για πρώτη φορά με την καλλιέργεια των λαχανικών. Μου άρεσε πολύ η διαδικασία, με ηρεμεί. Ευχαριστήθηκα ακόμη περισσότερο που τάισα τα παιδιά μου με τα προϊόντα δικής μου παραγωγής» σημείωσε, από την πλευρά της, η κ. Ελευθεριάδου.

Στο Δήμο Νεάπολης - Συκεών συνολικά, πάνω από 100 άτομα, άνεργοι, άποροι, ανασφάλιστοι και πολύτεκνοι, ανέλαβαν προς χρήση ένα κηπάριο των 50 τ.μ. Πρόσφατα, δόθηκε προς χρήση ένας τρίτος δημοτικός λαχανόκηπος, ενώ αναζητείται χώρος για να δημιουργηθεί και τέταρτος.

«Η προσπάθεια είναι οργανωμένη. Δεν τους παρέχουμε απλά ένα κομμάτι γης, τους δίνουμε όλη την τεχνογνωσία. Υπάρχει ομάδα γεωπόνων, ενώ προσφέρουμε τον εξοπλισμό, τα φυτά και τα εργαλεία. Οι πολίτες αυτοί νιώθουν τη χαρά της δημιουργίας, της παραγωγής.

Είναι απίθανη η σχέση με τη γη καθώς απολαμβάνουν τους καρπούς των ολόφρεσκων προϊόντων που οι ίδιοι έχουν φροντίσει» δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

«Οι λαχανόκηποι είναι μια ιδέα που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις σε εκατοντάδες περιοχές της χώρας, είτε με πρωτοβουλίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, είτε άλλων φορέων και συλλόγων. Πολίτες πήραν τη ζωή στα χέρια τους και από το να κάθονται μοιρολατρικά σκέφτονται πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στα οποία μας οδήγησε η κρίση» πρόσθεσε ο κ. Δανιηλίδης.

Μοναδικές προϋποθέσεις των δικαιούχων είναι να καλλιεργούν αποκλειστικά μόνο με βιολογικές μεθόδους χωρίς χημικά λιπάσματα και να προσφέρουν το 10% της παραγωγής τους για τις ανάγκες καθημερινής σίτισης δεκάδων άλλων ανέργων μέσω του «Κοινωνικού Εστιατορίου», ενώ δεν επιτρέπεται η πώληση των αγαθών που θα παράγουν σε τρίτους.

«Τα τετραγωνικά μέτρα που έχουν στη διάθεσή τους, οι καλλιεργητές δίνουν τη δυνατότητα να καλυφθούν οι ανάγκες μιας οικογένειας καθώς μπορούν να υπάρχουν όλα τα είδη του μπαξέ. Πολλοί ασχολήθηκαν για πρώτη φορά με το αντικείμενο και είναι ικανοποιημένοι.

Η χρήση της γης είναι για δύο χρόνια και εφόσον ο δημότης συνεχίζει να είναι άνεργος εξακολουθεί να υφίσταται με όλες τις υποδομές» συμπλήρωσε ο αντιδήμαρχος Πρασίνου - Μικροέργων - Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Νεάπολης - Συκεών Αλέξανδρος Σημιτόπουλος.

Στα «σκαριά» και ο δημοτικός λαχανόκηπος στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Στα «σκαριά» βρίσκεται και ο λαχανόκηπος του Δήμου Θεσσαλονίκης, συνολικής έκτασης εφτά στρεμμάτων, σε σύμπραξη με τις ΜΚΟ «Αρσις» και «PRAKSIS». Οι πρώτες 50 αιτήσεις έχουν συμπληρωθεί από άνεργους, άπορους και πολύτεκνους για παραχώρηση γης στην περιοχή των Λουτρών του Σέδες.

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης προχώρησε το πρόγραμμα για τους δημοτικούς λαχανόκηπους για τη στήριξη ατόμων με ανάγκες, κυρίως αυτών που έχουν οικονομικά προβλήματα. Βρισκόμαστε στη φάση των αιτήσεων για την περιοχή του Σέδες.

Εκεί διατίθεται η γη, το αρδευτικό υλικό, τα εργαλεία, ενώ θα υπάρχει υποστήριξη από γεωπόνους. Τα κριτήρια για την απόκτηση ενός κομματιού γης 50 τ.μ. Αφορούν τα εισοδήματα, την ανεργία και τηρείται σειρά προτεραιότητας» τόνισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ο δημοτικός λαχανόκηπος είναι μία από τις δράσεις του κεντρικού Δήμου. Στα αξιοσημείωτα παραμένει ο αστικός αμπελώνας, που βρίσκεται απέναντι από το Καυταντζόγλειο στάδιο, ο πρώτος στην Ελλάδα. Ο αστικός αμπελώνας μπορεί να μην απασχολεί ανέργους ή άπορους πολίτες και να λειτουργεί για εκπαιδευτικούς κυρίως λόγους, ωστόσο μέσα στους στόχους είναι να παραχθεί μελλοντικά κρασί, το οποίο θα δημοπρατείται και τα έσοδα θα πηγαίνουν για κοινωφελής σκοπούς.

Το αγρόκτημα του ΑΠΘ

Περισσότερα από 1200 άτομα απασχολούνται στους 600 κήπους που μοίρασε - όχι με δικαιολογητικά αλλά με δημόσια κλήρωση - το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Το γεγονός ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις δημιουργεί ένα ποικιλόμορφο «τοπίο» καθώς ως καλλιεργητές εμφανίζονται άτομα διαφόρων επαγγελμάτων και ηλικιών, από καθηγητές πανεπιστημίου έως άποροι και από 19 έως 87 ετών.

«Το πρόγραμμα είναι εκπαιδευτικό και προσπαθεί να εκπαιδεύσει τους πολίτες σε πρακτικές βιολογικής καλλιέργειας. Διοργανώνουμε σεμινάρια, ενώ υπάρχουν γεωπόνοι για να λύνουν τα προβλήματα και να απαντούν στις ανησυχίες των καλλιεργητών» ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο γεωπόνος του ΑΠΘ Θεοδόσης Παπαθεοδοσίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.