Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής είπε ότι «από τα 8,8 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στους προϋπολογισμούς του κράτους μέχρι σήμερα, έχουν δοθεί μόνο τα 5,5 εκατομμύρια και υπολείπονται ακόμα 3,3 εκατομμύρια ευρώ να δοθούν, για τη στήριξη αυτών των ιδρυμάτων».
«Η ανεπαρκής χρηματοδότηση των Κέντρων αυτών οδηγεί πολλά από αυτά με μαθηματική ακρίβεια, είτε στον τερματισμό συγκεκριμένων προγραμμάτων, είτε και στο κλείσιμο τους. Θέλω να σημειώσω ότι η κρατική χορηγία δεν είναι αρκετή, για να καλύψει όλα τα έξοδα αυτών των ιδρυμάτων», είπε ο κ. Φακοντής.
Όπως πρόσθεσε, «μέρος των χρημάτων αυτών, τα συγκεκριμένα ιδρύματα τα λάμβαναν από δωρεές, είτε από επιχειρηματίες, είτε από εράνους, είτε από άλλες εισφορές, είτε και από τη στήριξη του Ιδρύματος Ραδιομαραθωνίου», για να συμπληρώσει ότι «δυστυχώς η οικονομική κρίση έχει στερήσει από τη δυνατότητα να λαμβάνουν εισφορές και χορηγίες αυτά τα ιδρύματα από τον οικονομικό τομέα».
Είπε πως η ανάγκη στήριξης από το κράτος είναι πέραν από αναγκαία, προσθέτοντας πως η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων έχει ξεκαθαρίσει στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής ότι «υπάρχει κίνδυνος τα άτομα αυτά να βρεθούν στο περιθώριο, λόγω της αδυναμίας των ιδρυμάτων να τους στηρίζουν, εάν δεν συνεχίσει η αναγκαία στήριξη από το κράτος, αλλά ακόμα και από ιδιωτικούς φορείς».
Επίσης, ανέφερε πως έχει διαπιστωθεί ένα κενό, το οποίο υπάρχει όσον αφορά τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία και συγκεκριμένα άτομα, τα οποία αντιμετωπίζουν ψυχιατρικά προβλήματα και έχουν περάσει το 21ο έτος της ηλικίας του δεν μπορούν να φιλοξενηθούν από συγκεκριμένα Κέντρα.
«Δεν υπάρχουν δηλαδή», είπε, «Κέντρα, τα οποία να φιλοξενούν αυτά τα άτομα, με αποτέλεσμα οι γονείς να αναγκάζονται να τερματίσουν την απασχόληση τους για να μπορέσουν να στηρίξουν τα παιδιά τους. Είναι επιτακτική ανάγκη η πολιτεία το κράτος η κυβέρνηση να δει αυτό κενό που υπάρχει για να το καλύψει το συντομότερο δυνατόν. Είτε με τη λειτουργία από πλευράς του κράτους ιδρυμάτων τέτοιων, που να καλύψουν αυτό το κενό, είτε με τη χορηγία ιδρυμάτων, τα οποία να λειτουργούν, ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες, που θα μπορέσουν να καλύψουν το συγκεκριμένο κενό το οποίο παρουσιάζεται σήμερα».
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κυβέρνηση μέσα από την κοινωνική ευαισθησία, η οποία τη διακατέχει και έχει διατυπωθεί μέσα από τις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα φέρει εισήγηση και θα ολοκληρωθεί αυτή η συζήτηση, με την εξεύρεση λύσης σε αυτό το πολύ σοβαρό θέμα.
Ανέφερε πως το Υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευτεί στα μέλη της Επιτροπής ότι θα μελετήσει το θέμα στη βάση πάντα της κοινωνικής πολιτικής.
«Αλλά και έτσι να μη συμβεί, έχουμε ομογνωμονήσει στην Επιτροπή Εργασίας, και είναι ένα θέμα για το οποίο πρέπει να αναλάβουμε και εμείς πρωτοβουλία, ούτως ώστε να βρούμε τη λύση του», είπε.
Ο κ. Νουρής διαβεβαίωσε ότι θα επιληφθούν σύντομα αυτού του ζητήματος.
Η βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα ανέφερε με τη σειρά της ότι «θα πρέπει το Υπουργείο Εργασίας, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, αλλά και το Υπουργείο Οικονομικών να διασφαλίσει ότι οι χορηγίες προς αυτά τα ιδρύματα θα συνεχίσουν να δίδονται κανονικά».
«Είναι για μας απαράδεκτο το ότι οι χορηγίες του 2013 –μας έχουν μείνει τρεις μήνες για να κλείσει το έτος- και υπολείπονται ακόμα 3,3 εκατομμύρια να δοθούν σε ιδρύματα ή σε ομάδες, οι οποίες λειτουργούν για την προστασία αυτών των ατόμων. Αυτά τα 3,3 εκατομμύρια θα πρέπει να δοθούν, όχι για λειτουργικά έξοδα, αλλά για συμβουλευτική. Και για κάποιους λόγους η συμβουλευτική για το Υπουργείο Εργασίας είναι υποδεέστερη», είπε κ. Μαυρονικόλα.
Επιπλέον, διερωτήθηκε τι γίνεται με τους συμπολίτες μας που κλείνουν τα 21 τους χρόνια και έχουν κινητικά ή άλλα προβλήματα.
Αναφέρθηκε σε μητέρα από τη Λάρνακα, η οποία ανέφερε σήμερα στην Επιτροπή Εργασίας ότι το παιδί της ήταν στον Άγιο Λάζαρο μέχρι πέρσι και αφότου έκλεισε τα 21 του χρόνια, η ίδια αναγκάστηκε να σταματήσει από την εργασία της, για να μείνει δίπλα στο παιδί της και να το φροντίζει στο σπίτι.
Όπως είπε, «αυτά τα άτομα καταδικάζονται σε κοινωνικό αποκλεισμό, γιατί δεν υπάρχουν ιδρύματα για να τα φιλοξενήσουν», προσθέτοντας ότι «πολλά από αυτά τα άτομα ‘φιλοξενούνται’ σε γηροκομεία».
«Σε ερώτηση μας», είπε, «προς το Υπουργείο Εργασίας εάν ακόμα συνεχίζουν να φιλοξενούνται αυτά τα άτομα σε γηροκομεία δεν πήραμε απάντηση, ενώ οι δικές μας οι πληροφορίες είναι ότι ακόμα αυτά τα άτομα φιλοξενούνται στα γηροκομεία».
Καταληκτικά ανέφερε πως «η οικονομική κρίση έχει δείξει έμπρακτα τα δόντια της όσον αφορά την κοινωνική πολιτική και ιδιαίτερα όσον αφορά τα κέντρα φιλοξενίας ατόμων με ειδικές ανάγκες».
Πηγή: http://www.ant1iwo.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.