Ένας αθλητικός καρδιολόγος εξηγεί τι πέρασε ο οργανισμός της.
Στις αρχές του Σεπτέμβρη η Diana Nyad κατάφερε να κολύμπησε από την Κούβα στην Φλόριντα των ΗΠΑ, κάνοντας ρεκόρ στην κατηγορία της κολύμβησης μεγαλύτερης απόστασης στον ωκεανό χωρίς βατραχοπέδιλα και χωρίς προστατευτικό κλουβί για τους καρχαρίες.
Μάλιστα, ήταν η πέμπτη φορά που το επιχειρούσε η 64χρονη αθλήτρια.
Η μάχη της δεν ήταν εύκολη: πάλεψε με τα κύματα και τον άνεμο και έκανε εμετό πολλές φορές, εξαιτίας της ποσότητας του θαλασσινού νερού που κατάπιε.
«Ήταν πολύ δύσκολο» εξομολογήθηκε η ίδια στο Associated Press.
Πώς όμως κατάφερε ο οργανισμός της να αντέξει;
Πώς ένα σώμα –και ειδικά μιας 64χρονης γυναίκας- μπορεί να αντέξει μια τόσο δύσκολη διαδικασία.
Η δημοσιογράφος Christine Dell'Amore από το National Geographic μίλησε με τον Benjamin Levine, αθλητικό καρδιολόγο, ο οποίος έχει μελετήσει αθλητές εξαιρετικής αντοχής.
Τι είδους φυσική κατάσταση πρέπει να έχει κανείς για να καταφέρει κάτι τέτοιο;
Αυτού του είδους οι δραστηριότητες εξαιρετικής αντοχής γίνονται με σχετικά χαμηλή ένταση. Για παράδειγμα, η Diana κατάφερε να διασχίσει 177 χιλιόμετρα κολυμπώντας σε 53 ώρες, δηλαδή έκανε περίπου 3,2 χιλιόμετρα την ώρα, ή αλλιώς ένα σχετικά αργό περίπατο. Δεν έκανε σπριντ. Φυσικά και πρέπει να έχει πάρα πολύ καλή φυσική κατάσταση, αλλά με αυτό δεν εννοώ να ασκείται όσο ο χρυσός ολυμπιονίκης των 5.000 μέτρων ή του μαραθωνίου.
Δε χρειάζεται μια τεράστια «μηχανή», αλλά μια βιώσιμη μηχανή. Πρέπει να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική. Πρέπει να έχει σταθερό ρυθμό, έτσι ώστε οι ρυθμοί της καρδιάς της να μην είναι υψηλοί.
Τι συμβαίνει στον οργανισμό κατά τη διάρκεια κολύμβησης σε μεγάλες αποστάσεις;
Όταν στέκεται κανείς, η βαρύτητα τραβά το αίμα στα πόδια του και η καρδιά του είναι σχεδόν «γεμάτη» αν ξαπλώσει.
Όταν μπαίνει κανείς στο νερό, αντιστρέφεται η πίεση και πολύ αίμα κατευθύνεται στην καρδιά. Αυτό είναι καλό επειδή η καρδιά «γεμίζει» και μπορεί να αντλήσει πολύ αίμα, όμως μπορεί να επέλθει καρδιακή κόπωση και η ίδια η καρδιά να εξαντληθεί. Πρέπει κανείς να βρει ένα σταθερό ρυθμό.
Το νερό είναι καλός αγωγός της θερμότητας, με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια κολύμβησης σε μεγάλες αποστάσεις, να «ρουφάει» θερμότητα από τον οργανισμό. Αν δεν το άτομο δεν παράγει αρκετή θερμότητα, μπορεί να πάθει υποθερμία – κάτι που θα αποτελούσε ένα μεγάλο πρόβλημα στο να διατηρηθεί η θερμοκρασία του σώματος. Οι στολές κολύμβησης βοηθούν ως προς αυτό. Ένας μάλιστα από τους λόγους που η Nyad δεν έκανε στάσεις ήταν γιατί θα κρύωνε.
Ποια είναι τα όρια του οργανισμού;
Οι μεγαλύτεροι περιορισμοί σχετίζονται με την μυοσκελετική κατάχρηση, τα καύσιμα που απαιτεί ο οργανισμός και η συγκέντρωση. Καις κυρίως λίπος ως καύσιμο και αν αρχίσεις να πιέζεις το σώμα παραπάνω, αρχίζεις να καις υδατάνθρακες με αποτέλεσμα να επέρχεται μυική κόπωση. Έτσι, χρειάζεται κανείς να έχει αρκετά θερμιδικά αποθέματα. Πρέπει επίσης να αποφευχθεί η μυική κατάχρηση. Οι μύες κουράζονται από τις επαναλαμβανόμενες συστολές.
Άλλοι περιορισμοί έχουν να κάνουν με την ψυχική κατάσταση. Είναι δύσκολο να παραμείνει κανείς συγκεντρωμένος και να επαναλαμβάνει τις ίδιες κινήσεις χωρίς να έχει κοιμηθεί.
Ποιοι μύες δουλεύουν περισσότερο;
Οι μύες των χεριών. Γι’ αυτό πρέπει κανείς να είναι πολύ καλός και αποτελεσματικός κολυμβητής. Οι μικροί μύες των χεριών κουράζονται πιο γρήγορα από τους μεγάλους μύες της πλάτης.
Πιστεύετε ότι είναι αξιοθαύμαστο αυτό που κατάφερε μια 64χρονη;
Αυτού του είδους η εξαιρετικής αντοχής άσκηση είναι τέτοια που θα μπορούσε να την κάνει ένας μεγαλύτερος άνθρωπος, καθώς δεν ασκείται ιδιαίτερη πίεση στις αρθρώσεις. Η Nyad είχε πολύ καλή φυσική κατάσταση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της, με αποτέλεσμα να έχει ένα καρδιαγγειακό σύστημα μιας 40αρας.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.