Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Βελτιώθηκε η πρόσβαση για τα ΑμεΑ στα παράλια της Θεσσαλίας


Δίοδο στη θάλασσα για τα άτομα με αναπηρίες ανοίγει η Περιφέρεια Θεσσαλίας που προσεγγίζει με μεγάλη ευαισθησία αυτή την ανάγκη τους. Η αιρετή Περιφέρεια εξασφάλισε και εγκατέστησε σε τρία σημεία ειδικές ράμπες πρόσβασης στη θάλασσα ατόμων με αναπηρία, τα λεγόμενα Seatrack με συνολικό προϋπολογισμό 110.700 ευρώ.

H θεματική αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Γεωργία Κόκκαλη-Κουβέλη βρέθηκε στην παραλία Αγίας Ελένης στο Δήμο Σκιάθου, όπου ενημερώθηκε για την τοποθέτηση της ειδικής ράμπας.



Το Seatrac κατασκευάστηκε για να λειτουργεί ως βοηθητικός εξοπλισμός, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα με κινητική αναπηρία ή περιορισμένη κινητικότητα ώστε να διευκολύνει την πρόσβασή τους στη θάλασσα. Η κύρια ιδέα πίσω από τη δημιουργία του ήταν να δώσει στα άτομα με αναπηρία την ευκαιρία να απολαύσουν μια απλή δραστηριότητα, όπως το κολύμπι, χωρίς καμία άλλη βοήθεια.

Το Seatrac αποτελεί καινοτομία γιατί είναι η μοναδική διάταξη που δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με αναπηρία στα κάτω άκρα να εισέρχονται στη θάλασσα αυτόνομα. Είναι μη μόνιμη διάταξη, δεν απαιτείται καμία παρέμβαση στην ακτή που τοποθετείται, συνεπώς μετά το πέρας της θερινής περιόδου μπορεί να απεγκατασταθεί, επαναφέροντας την ακτή στην αρχική της κατάσταση. Είναι ενεργειακά αυτόνομη, καθώς για τις ενεργειακές της ανάγκες χρησιμοποιείται φωτοβολταϊκό πάνελ.

Με τον τρόπο αυτό συνάνθρωποί μας με κινητική αναπηρία θα μπορούν αξιοπρεπώς, διαθέτοντας αυτονομία, να απολαμβάνουν τα θαλάσσια μπάνια τους, τα οποία πολλές φορές είναι απαραίτητα ακόμα και για την ίδια την υγεία τους.

Οι εν λόγω κατασκευές που προέρχονται από το Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων του τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του πανεπιστημίου Πατρών, περιλαμβάνουν κάθισμα με δυνατότητα να κινείται μέσω ηλεκτροκίνητου μηχανισμού πάνω σε μια σταθερή διαδρομή (από την ξηρά έως μέσα στη θάλασσα) και μπορούν να αποσυναρμολογούνται και επανασυναρμολογούνται.

Για τις ενεργειακές ανάγκες του συστήματος χρησιμοποιούνται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (φωτοβολταικα), ενώ σημειώνεται πως όλες οι λειτουργίες της διάταξης είναι τηλεχειριζόμενες για τη διευκόλυνση του χρήστη.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός όταν ενημερώθηκε για τις δυνατότητες που παρέχει το Seatrac ενεργώντας με ιδιαίτερη ευαισθησία, προέβη σε συντονισμένες ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους και να πραγματοποιηθεί η εγκατάστασή τους στα παράλια της Περιφέρειας.

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχοντας σαν προτεραιότητα της τους πολίτες της, εκείνους που χρήζουν ιδιαίτερης στήριξης προκειμένου να διευκολύνει έμπρακτα την καθημερινότητά τους και την ισότιμη συμμετοχή τους στα κοινωνικά αγαθά προχώρησε στην προμήθεια και εγκατάσταση των Seatrac σε τρεις αντιπροσωπευτικές παραλίες της περιοχής μας. Με την πρωτοβουλία μας αυτή έχουμε ως στόχο να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας με αναπηρία να απολαμβάνουν τις όμορφες ακτές μας αυτόνομα, χωρίς τη βοήθεια συνοδού ατόμου. Θεωρούμε ότι με το Seatrac δεν διασφαλίζουμε μόνο την πρόσβαση στη θάλασσα αλλά την πρόσβαση στη ζωή», τόνισε σε δηλώσεις της η θεματική αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Γεωργία Κόκκαλη.

Επίσης, όπως επεσήμανε η ίδια, ταυτόχρονα με την παρέμβαση αυτή αναβαθμίζονται οι τουριστικές υποδομές της Θεσσαλίας και ενισχύεται το τουριστικό της προϊόν.

«Η δημιουργία ενός τέτοιου δικτύου υποδομών θα αποτελέσει αιχμή για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας Θεσσαλίας αυξάνοντας την επισκεψιμότητα μιας νέας τουριστικής ομάδας ατόμων (Α.Μ.Ε.Α.) που έχουν ανάγκη προσβασιμότητας στις ακτές».

Αντίστοιχη παρέμβαση με ειδικές ράμπες πρόσβασης έχουν ήδη τοποθετηθεί στη θέση Πλατάνια του Δήμου Αγιάς, ενώ τις επόμενες ημέρες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης πρόκειται να επισκεφτούν την παραλία Άναυρος του Δήμου Βόλου, όπου λειτουργεί ήδη σύστημα Seatrack.



Πηγή: http://www.trikalanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.