Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Προβληματισμός της τρόικα για τις καθυστερήσεις στην απελευθέρωση επαγγελμάτων


Τρέχει να προλάβει η κυβέρνηση.

Κίτρινη κάρτα έχει βγάλει η τρόικα στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στην κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και την άσκηση επαγγελμάτων.

Το ζήτημα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών των στελεχών του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ με τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, τα οποία θα κληθούν να παρουσιάσουν στους δανειστές απολογιστικά στοιχεία για την πρόοδο που έχει συντελεσθεί τόσο σε επίπεδο νομοθεσίας, όσο και σε επίπεδο οικονομικής απόδοσης.

Για να καλύψει το χαμένο έδαφος το υπουργείο Οικονομικών σύστησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή που μέχρι τις 9 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την κωδικοποίηση όλων των διατάξεων νόμων, κανονιστικών πράξεων και ερμηνευτικών εγκυκλίων που έχουν εκδοθεί από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι σήμερα για την πλήρη πρόσβαση σε επαγγέλματα και την ελεύθερη άσκησή τους.

Η τρόικα έχει δώσει μεγάλο βάρος σε επαγγέλματα που έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα, όπως το δικηγορικό επάγγελμα, τους συμβολαιογράφους και τα τεχνικά επαγγέλματα (μηχανικοί, αρχιτέκτονες, κα..).

Ήδη από το 2010 η τρόικα έχει διαπιστώσει πως η εγχώρια η νομοθεσία έχει δια μορφωθεί διαχρονικά με μια πληθωριστική παραγωγή προστατευτικών και χαριστικών διατάξεων, που οδηγούν σε σαφή περιορισμό του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της επαγγελματικής ελευθερίας.

Πρόκειται για ρυθμίσεις που αποτελούν άθροισμα διατάξεων χωρίς εσωτερική συνοχή, από τις οποίες συχνά δεν προκύπτει ο σκοπός δημοσίου συμφέροντος που επιδιώκεται με την τιθέμενη ρύθμιση, αλλά μόνον η ικανοποίηση συμφερόντων συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων, κατά τρόπο που προκαλεί αδικαιολόγητες επιβαρύνσεις στο κοινωνικό σύνολο.

Πρέπει να τονισθεί πως ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θεωρούν πως η απελευθέρωση των περιορισμών θα οδηγήσει σε υποχώρηση του κόστους υπηρεσιών και θα βελτιώσει τα επίπεδα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας προς όφελος των εξαγωγών και των τελικών καταναλωτών. Ως εκ τούτου αναμένεται να δώσει μεγάλος βάρος στο θέμα κατά την επικείμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.