Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Απαραίτητη η γλυκόζη για τη λειτουργία του εγκεφάλου


Μειωμένη πρόσληψη μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην προσοχή, τη μνήμη και τη μάθηση.

Για μυαλό «ξυράφι» μην αφήνετε τον εγκέφαλο να πεινάσει για γλυκόζη. Αυτή είναι η σύσταση των επιστημόνων του κλάδου της υγείας για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου, με τη γλυκόζη να κατέχει κομβικό ρόλο, προκειμένου το μυαλό μας να δουλεύει στο «φουλ»

Μάλιστα μελέτες δείχνουν ότι απότομες μειώσεις στη διαθεσιμότητα της γλυκόζης μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στην προσοχή, τη μνήμη και τη μάθηση.

Περαιτέρω, επιπλέον μελέτες σχετικά με τη γλυκόζη, όπως αυτή των Riby και συνεργατών και της Sünram-Lea και των συνεργατών της, έχουν αναδείξει ότι η χορήγησή της μπορεί να βελτιώσει τη γνωσιακή λειτουργία, και συγκεκριμένα τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και προσοχή.

Γλυκόζη: Το καύσιμο του εγκεφάλου

Η ίδια η δομή του ανθρώπινου εγκεφάλου, ο οποίος αποτελείται από ένα πυκνό δίκτυο νευρώνων, που είναι διαρκώς ενεργοί, ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου, αποδεικνύει τον κομβικό ρόλο της γλυκόζης.

Και αυτό γιατί, προκειμένου να εξασφαλίσει ο εγκέφαλος την ενέργεια που απαιτείται για τη διατήρηση της καθημερινής δραστηριότητας, στηρίζεται σε μια συνεχή παροχή γλυκόζης από την κυκλοφορία του αίματος.

Σε μια ισορροπημένη δίαιτα το 45-60% της συνολικής ενέργειας θα πρέπει να παρέχεται από υδατάνθρακες. Ένας φυσιολογικού βάρους ενήλικας απαιτεί 200 γρ. γλυκόζης ανά ημέρα, τα 2/3 από τα οποία (περίπου 130 γρ.) χρειάζονται ειδικά για την κάλυψη των αναγκών του εγκεφάλου σε γλυκόζη, η οποία προέρχεται κυρίως από τα τρόφιμα και ποτά που περιέχουν υδατάνθρακες (με τη μορφή απλών σακχάρων ή σύνθετων υδατανθράκων, όπως το άμυλο).

Το πολύτιμο σάκχαρο

Η γλυκόζη είναι ένα είδος σακχάρου που βρίσκεται κυρίως στα αμυλούχα τρόφιμα (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες), καθώς και στα φρούτα, τους χυμούς, τα αναψυκτικά, το μέλι, τις μαρμελάδες και την επιτραπέζια ζάχαρη.

Ο οργανισμός μπορεί να διασπάσει τους πεπτόμενους υδατάνθρακες αυτών των τροφίμων σε γλυκόζη, η οποία με τη σειρά της μεταφέρεται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο και τα υπόλοιπα όργανα για να παρέχει ενέργεια.

Δεδομένου ότι ο εγκέφαλος είναι ευαίσθητος στις βραχυχρόνιες μειώσεις των συγκεντρώσεων γλυκόζης και φαίνεται να ανταποκρίνεται θετικά σε αύξησή τους, μπορεί να είναι ωφέλιμο να διατηρούνται οι συγκεντρώσεις της γλυκόζης στο αίμα σε ικανοποιητικά επίπεδα επάρκειας, προκειμένου να διατηρείται αντιστοίχως και η γνωσιακή λειτουργία.

Η κατανάλωση τακτικών γευμάτων μπορεί να βοηθά στην επίτευξη αυτής της κατάστασης. Πιο συγκεκριμένα, μελέτες σε παιδιά και εφήβους έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πρωινού γεύματος μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας, ενισχύοντας την ικανότητα διαχείρισης θεμάτων σχετικών με τη μνήμη και την προσοχή.


Πηγή: http://fe-mail.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.