Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Κλειστό το Πανεπιστήμιο Κρήτης μέχρι νεωτέρας


Το υπουργείο Παιδείας εμμένει στις θέσεις του.

Ούτε βήμα πίσω δεν κάνουν οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης, που έχουν βάλει λουκέτο εδώ και μια βδομάδα στο πανεπιστήμιο, έχοντας αναστείλει όλες τις λειτουργίες του, λόγω της απαίτησης του υπουργείου Παιδείας να βγουν υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα.

Όπως φαίνεται, το πανεπιστήμιο δεν πρόκειται να ανοίξει, αν προηγουμένως δεν λυθεί το ζήτημα της διαθεσιμότητας, ενώ το χειμερινό εξάμηνο φαίνεται να κινδυνεύει σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση που να ικανοποιεί την πρυτανική αρχή του ιδρύματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλε το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, 49 διοικητικοί υπάλληλοι βρίσκονται στη λίστα των 1655 κατά σύνολο υπαλλήλων που αναμένεται να έρθουν αντιμέτωποι με το φαινόμενο της διαθεσιμότητας. Από τη μεριά του το υπουργείο Παιδείας εμμένει στις θέσεις του, θεωρώντας ότι υπάρχουν σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να προχωρήσουν το δίχως άλλο, καθώς φαίνεται να υπάρχουν πολλοί υπάλληλοι που πλεονάζουν, γεγονός στο οποίο διαφωνούν κάθετα οι Πρυτάνεις αλλά και οι διοικητικοί υπάλληλοι.

Το ζήτημα της διαθεσιμότητας έχει προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους πανεπιστημιακούς φορείς όλων σχεδόν των ανώτατων ιδρυμάτων κι όχι μόνο με αυτών της Κρήτης. Μάλιστα, το Συντονιστικό όργανο της Συνόδου των Πρυτάνεων μετά τη χθεσινή του συνεδρίαση ανακοίνωσε τα εξής:

«Τα Πανεπιστήμια της χώρας, στο ενδεχόμενο που θα εφαρμοστεί το μέτρο της διαθεσιμότητας, θα βρεθούν σε ολοκληρωτική αδυναμία ακαδημαϊκής λειτουργίας και θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη. Είναι απορίας άξιον με τι κριτήρια, με τι δεδομένα και με ποια μέθοδο αξιολόγησης, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας απέρριψε τα σχέδια αξιολόγησης τα οποία υπέβαλαν τα Πανεπιστήμια όπως τους ζητήθηκε, σύμφωνα με τα οποία προέκυπτε έλλειμμα και όχι πλεόνασμα προσωπικού. Είναι σαφές ότι πρόκειται για κατάφωρη προσβολή της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοδιοίκησης της Πανεπιστημίων. Επιπλέον, ενώ η Πολιτεία, σύμφωνα με το Σύνταγμα, οφείλει να παρέχει τους πόρους, τα μέσα και το προσωπικό που χρειάζονται τα Πανεπιστήμια για τη λειτουργία τους, βρισκόμαστε στην πρωτοφανή για τα ιστορικά χρονικά επιλογή της αφαίρεσης προσωπικού από αυτά. Και τα δυο αυτά θέματα εγείρουν σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας για τα οποία η Σύνοδος των Πρυτάνεων αποφάσισε να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα ένδικα μέσα. Την κρίση αυτή εν τέλει, την πληρώνει η ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα η νέα γενιά. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να στερήσει από τον Έλληνα πολίτη την ισότιμη πρόσβαση στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.