Με τους ελεγκτές της BlackRock να υπολογίζουν ότι η πτώση στην εγχώρια αγορά ακινήτων θα φτάσει στο 60%, οι δανειστές, παρέα με ασφαλιστικούς ομίλους, ετοιμάζονται να «απαλοτριώσουν» τα σπίτια των ηλικιωμένων, μέσω της αντίστροφης υποθήκης (reverse mortgage).
Όπως έγραψε χθες η «κυριακάτικη δημοκρατία», πρόκειται για ένα τραπεζοασφαλιστικό προϊόν νέας κοπής, που έχει λανσαριστεί στην Αμερική εδώ και περίπου μία δεκαετία, η ιδιαιτερότητα του οποίου έγκειται στο ότι ο δανειολήπτης δεν υποχρεούται να αποπληρώνει κάθε μήνα την τοκοχρεολυτική δόση του.
Με απλά λόγια, κάποιος ηλικιωμένος που έχει ιδιόκτητο σπίτι, βάζει υποθήκη το ακίνητό του και, ανάλογα με την αξία του, παίρνει δάνειο, συνήθως υπό τη μορφή ισόβιας μηνιαίας σύνταξης.
Η αποπληρωμή από το δανειολήπτη συνταξιούχο δεν χρειάζεται να γίνει όσο είναι στη ζωή, αλλά μετά θάνατον.
Δηλαδή, όταν ο δανειολήπτης συνταξιούχος πεθάνει, το υποθηκευμένο ακίνητό του, ολόκληρο ή μέρος του, μεταβιβάζεται στον ιδιωτικό ασφαλιστικό φορέα. Σε μία άλλη εκδοχή της αντίστροφης υποθήκης, ο δανειολήπτης λαμβάνει ένα εφάπαξ ποσό και το υπόλοιπο σε μηνιαίες δόσεις για κάποιο διάστημα.
Μάλιστα, ο δανειολήπτης έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το ποσό του κεφαλαίου που έχει αποπληρώσει στην τράπεζα ως γραμμή δανεισμού του.
Επιπλέον, στην Αμερική και σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπου το ασφαλιστικό αυτό προϊόν βρίσκεται σε ισχύ, οι κληρονόμοι του δανειολήπτη μπορούν να αγοράσουν το ακίνητο από τον ασφαλιστικό φορέα αντί ενός προσυμφωνημένου ποσού.
Στις αγορές όπου το προϊόν της αντίστροφης υποθήκης «πωλείται», απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο δανειολήπτης να έχει ξεπεράσει το 62ο έτος της ηλικίας του.
Ήδη, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος φέρεται ότι εξετάζει σοβαρά πρόταση για το λανσάρισμα του προϊόντος reverse mortgage.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.