Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Αντώνης Τσαπατάκης: Ο Χανιώτης των ρεκόρ!


Πέρυσι στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου ο Αντώνης Τσαπατάκης είχε φθάσει μία ανάσα από το βάθρο καταλαμβάνοντας τελικά την 4η θέση στα 100 μ. πρόσθιο κατηγορίας SB4 στην κολύμβηση. Φέτος λοιπόν πήρε τη... ρεβάνς κατακτώντας όχι ένα αλλά δύο χάλκινα μετάλλια στο 5ο παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στο Μόντρεαλ.
Τα 'Χ.Ν.' μίλησαν τόσο με τον ίδιο τον Χανιώτη πρωταθλητή όσο και με τον προπονητή του Κώστα Νικολαντωνάκη για τη σημαντική αυτή διάκριση. Και βέβαια να προσθέσουμε ότι ο Τσαπατάκης κατέρριψε τα 4 από τα συνολικά 7 πανελλήνια ρεκόρ που 'έσπασαν' οι Ελληνες κολυμβητές στη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Τα μετάλλια αυτά σου τα χρώσταγε η τύχη από πέρυσι στο Λονδίνο που έφθασες μία ανάσα από το βάθρο Αντώνη;
Αντώνης: Δεν πιστεύω ποτέ στην τύχη. Ο καθένας μας ορίζει την τύχη του με την προσπάθεια που καταβάλλει. Αρκεί βέβαια να μην απογοητεύεται με την πρώτη αναποδιά.
Κώστας: Από την πλευρά μου πιστεύω ότι αν ήμουνα μαζί του στο Λονδίνο και τα προηγούμενα 4 χρόνια με την Εθνική ως συνοδός του, θα είχαμε μεγαλύτερες διακρίσεις νωρίτερα. Θυμίζω εδώ ότι ο Αντώνης έχει να επιδείξει και ένα χάλκινο ευρωπαϊκό μετάλλιο το 2009 στην Ισλανδία.

Πού οφείλεται η εκπληκτική φόρμα -πέτυχες 4 ρεκόρ- και η κορυφαία αυτή διάκριση;
Αντώνης: Με τη βοήθεια του προπονητή μου, του διατροφολόγου και του γυμναστηρίου απέκτησα ένα καλύτερο σύστημα φυσικής κατάστασης το οποίο επέφερε τις συγκεκριμένες επιτυχίες στον Καναδά. Να διευκρινίσω ότι δεν αρκεί βέβαια μονάχα η πολύ καλή φυσική κατάσταση. Χρειάζεται να είσαι οξυδερκής σε σχέση με τη στρατηγική που θα χρησιμοποιήσεις για να μπορέσεις να φθάσεις στο βάθρο σε μία κορυφαία διοργάνωση.
Κώστας: Πέρυσι ο Αντώνης αναχώρησε 19 Αυγούστου για Λονδίνο τη στιγμή που αγωνιζόταν 4 και 7 Σεπτεμβρίου. Φέτος ήμασταν μαζί μέχρι 3 μέρες πριν αναχωρήσει για τον Καναδά όπου έπεφτε σχεδόν αμέσως, τις πρώτες αγωνιστικές μέρες. Τώρα δηλαδή ήταν πολύ μικρό το διάστημα που ήταν με την εθνική χωρίς εμένα, ενώ τότε έμεινε δύο και πλέον εβδομάδες χωρίς τον προπονητή του. Βέβαια όλα αυτά κατακτήθηκαν με τη σωστή και σκληρή δουλειά που κάνει ο Αντώνης εδώ και 4 χρόνια.

Ποια είναι η επόμενη 'πρόκληση';
Αντώνης: Πλέον έχω μπροστά μου τον επόμενο χρόνο το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ενώ βέβαια ακροτελεύτιος στόχος είναι οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του 2016 στο Ρίο Ντε Ζανέιρο.
Κώστας: Σίγουρα ο πήχης ανέβηκε μετά το Μόντρεαλ, οι απαιτήσεις μεγαλώνουν και αν έχουμε... πισίνα πιστεύω ότι θα έχουμε ανάλογη πορεία. Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια που... ανοιγοκλείνουν οι πισίνες και οι επιτυχίες στον υγρό στίβο εξακολουθούν να είναι σε υψηλό επίπεδο είναι 'ανεξήγητο φαινόμενο'.

Πέρυσι είχε αναφερθεί έντονα η έλλειψη του προπονητή σου από το Λονδίνο και από τις άλλες διεθνείς αποστολές. Από ό,τι φαίνεται δεν άλλαξε κάτι, παραμένει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Βέβαια το μόνο θετικό ήταν ότι όπως προείπε ο Κώστας, ότι έμεινες μικρό διάστημα μακριά του.
Αντώνης: Πράγματι έχουμε αυτό το πρόβλημα. Θέλω να πιστεύω ότι τώρα με τις διακρίσεις μου και τα δύο χάλκινα μετάλλια στο Παγκόσμιο ίσως έχω καλύτερη αντιμετώπιση και πιθανόν να αλλάξει κάτι.
Κώστας: Το ΑΣ 'Μεγαλόνησος' Ηρακλείου Κρήτης στο οποίο ανήκουμε, έκανε επιστολή διαμαρτυρίας και ζήτησε τους λόγους που δεν επέτρεψαν στον προπονητή του, δηλαδή εμένα, να συνοδεύσω τα τελευταία χρόνια σε κάποια διεθνή διοργάνωση τον Αντώνη. Απάντηση δεν πήραμε και αυτό το φαινόμενο διαιωνίζεται...
- Γενικά σε δύσκολες εποχές λόγω κρίσης ποια είναι εκείνα τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει ένας αθλητής ΑμεΑ;
Αντώνης: Ειδικά εμείς στα Χανιά αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη της πισίνας η οποία το μεγαλύτερο διάστημα ήταν παγωμένη λόγω της έλλειψης πετρελαίου. Επίσης δεν υπάρχουν και οι χορηγοί εκείνοι που θα στηρίξουν την προσπάθειά μας.
Κώστας: Από τη δική μου πλευρά που ασχολούμαι εδώ και 13 χρόνια ως προπονητής σε άτομα με αναπηρίες αφιλοκερδώς -στα Special Olympics του ΝΟΧ και στον Αντώνη- έχω να πω ότι υστερούμε πολύ σε υποδομές και αυτό συνέβαινε προ κρίσης και... Μνημονίων. Δεν υπάρχουν προγράμματα μαζικού λαϊκού αθλητισμού -μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- για ΑμεΑ. Προσπαθούμε με τον Αντώνη σε διάφορες διαλέξεις που δίνουμε σε διάφορα σχολεία -όπου μας καλούν- να φέρουμε τα παιδιά κοντά στα άτομα με αναπηρίες και βγάλουμε τα ίδια ΑμεΑ έξω από το σπίτι τους ώστε να ασχοληθούν με κάτι. Ειδικά στα Χανιά υπάρχει το τμήμα Special Olympics του ΝΟ Χανίων (κολύμβηση, καγιάκ με τα άτομα με νοητική στέρηση και μαθησιακές δυσκολίες), ο Αρίωνας Χανίων και οι Αετοί Κρήτης με πάρα πολλές αθλητικές δραστηριότητες.
Από την άλλη ποια είναι σήμερα τα 'εφόδια' και γενικά τι στέκεται αρωγός στον ίδιο, αλλά και γενικά σε όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό υπό αυτές τις συνθήκες;
Αντώνης: Και μόνο το γεγονός ότι ένα άτομο με αυτά τα προβλήματα ασχολείται με τον αθλητισμό του προσφέρει πολλά οφέλη. Μπορεί να κερδίσει πολλά από το ταξίδι αυτό. Πρέπει βέβαια να περάσει από 'Λαιστρυγόνες', 'Κύκλωπες' και 'άγριους Ποσειδώνες' για να αποκομίσει την εμπειρία που θα του επιφέρουν τη νίκη. Πάντως εμάς ειδικά στα Χανιά και την Κρήτη είναι αρκετά άτομα που μας στηρίζουν και στέκονται αρωγοί στην προσπάθειά μας. Με πρώτους τις οικογένειές μας και τους φίλους μας.
Κώστας: Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ΑΣ 'Μεγαλόνησος' και τον πρόεδρο και παραολυμπιονίκη Γιώργο Καπελάκη και τη γραμματέα του Συλλόγου κυρία Μαρία, που προσπαθούν να μην μας λείψει τίποτα. Επίσης τον συνεργάτη μου διατροφολόγο Αιμίλιο Τσεπέτη από το Healthy People, τη φυσικοθεραπεύτρια Στέλλα Πετραντωνάκη (Casa Delfino & Porto Platanias), το αθλητικό κατάστημα Aqua Fit, το Γυμναστήριο 'Παλμός', τη διοίκηση και τους εργαζομένους του ΕΑΚ Χανίων, τον ΝΟ Χανίων (ΔΣ, προπονητές, αθλητές) για τις διευκολύνσεις που μας παρέχουν. Προσωπικά οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην υπηρεσία ΤΑΕ Χανίων και τους συναδέλφους μου για κάποιες διευκολύνσεις που μου παρέχουν.

Στον επαγγελματικό τομέα Αντώνη είχαμε κάποια θετική εξέλιξη;
Αντώνη: Από το 2010 έχω κερδίζει τον διορισμό μου με τον αθλητικό νόμο στον δημόσιο τομέα, όμως από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 έχουν κολλήσει οι διορισμοί αυτοί των αθλητών όπως και η παροχή μίας άδειας ΠΡΟ ΠΟ που δικαιούμαστε από τον Νόμο. Το 2010 απολύθηκα από την Ελληνική Αστυνομία λόγω υγειονομικού, αλλά έναν χρόνο μετά, βγήκε ένας Νόμος που προβλέπει ότι όταν ένας δόκιμος αστυφύλακας - υπαστυνόμος έχει κάποιο ατύχημα ανεξάρτητα αν είναι υπηρεσία, δικαιούται να παραμείνει στην υπηρεσία. Ο νόμος αυτός δεν είχε αναδρομική ισχύ, απευθύνθηκα με επιστολές σε όλους τους πολιτικούς φορείς -και λόγω του πριμ από τον αθλητικό νόμο- αλλά αυτές οι προσπάθειές μου έπεσαν στο κενό. Αυτή τη στιγμή λοιπόν παραμένω άνεργος και περιμένω να έρθει η σειρά μου να διοριστώ με τον αθλητικό νόμο.

Κώστα θα ήθελες να προσθέσεις κάτι;
Στα Χανιά, όπου όπως λένε όλοι είναι 'ευλογημένος' τόπος για τον αθλητισμό και για τον εθελοντισμό, βλέπουμε κάθε χρόνο και ειδικά στον υγρό στίβο αθλητές να πλασαρίζονται στην πρώτη 8άδα σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα χωρίς να έχουν την απαραίτητη αναγνώριση ή έστω ανταμοιβή στην τοπική κοινωνία. Το ίδιο ισχύει και για τους προπονητές τους -διότι εμείς στα ατομικά αθλήματα είμαστε η δεύτερη οικογένεια τους- αλλά και για τα αθλητικά σωματεία στα οποία ανήκουν.
Για παράδειγμα μετά τους Ολυμπιακούς - Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, πριν έναν χρόνο, όπου είχαμε τη συμμετοχή συνολικά 4 Χανιωτών αθλητών, επιβραβεύτηκε μονάχα ένας. Η επιβράβευση ενός αθλητή και του προπονητή του δίνει μεγάλο κίνητρο για κάτι καλύτερο τόσο για τους αθλητές όσο και για τις οικογένειές τους και τα σωματεία που συνεισφέρουν οικονομικά και γίνονται παράδειγμα προς μίμηση για τα νέα παιδιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.