Η προσβασιμότητα είναι αίτημα και ζήτημα που βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα του αναπηρικού κινήματος (Ε.Σ.Α.μεΑ). Με τον όρο «προσβασιμότητα» νοείται εκείνο το χαρακτηριστικό του περιβάλλοντος (φυσικού, δομημένου ή ηλεκτρονικού), μιας υπηρεσίας ή ενός αγαθού που διασφαλίζει την αυτόνομη, ασφαλή και άνετη προσέγγιση και χρήση αυτών από όλους τους χρήστες χωρίς διακρίσεις φύλου, ηλικίας, αναπηρίας και λοιπών χαρακτηριστικών (σωματική διάπλαση, δύναμη, αντίληψη κλπ). Δεδομένου ότι η «προσβασιμότητα» συμβάλλει στη άσκηση του δικαιώματος της επιλογής, αναδεικνύεται σε θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.
Το διαδίκτυο έχει τεράστια σημασία στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, το οποίο πρέπει να είναι προσβάσιμο στα άτομα με αναπηρία, ώστε να ωφεληθούν στο μέγιστο από τις δυνατότητές του. Εντωμεταξύ, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της EUROSTAT τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών (με ανάγκες παρόμοιες με τα άτομα με αναπηρία) μέχρι το 2050 θα ανέρχονται στο 30 - 40% των πολιτών, γεγονός που επιτείνει την ανάγκη διασφάλισης κατάλληλου περιβάλλοντος, υποδομών και υπηρεσιών, φυσικών και ηλεκτρονικών, με στόχο την κατά το δυνατόν και επί μακρότερων αυτόνομη, ασφαλή και αξιοπρεπή διακίνηση και διαβίωσή τους.
Παρά το γεγονός ότι έχει τυπικά αναγνωριστεί τα τελευταία χρόνια (σε πλήθος διεθνών συμβάσεων, διακηρύξεων και οδηγιών αλλά και στην εθνική μας νομοθεσία) η ηλεκτρονική προσβασιμότητα ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, μόνο ένα μικρό ποσοστό ιστοσελίδων είναι προσβάσιμο στους χρήστες με αναπηρία. Σύμφωνα με επίσημες μελέτες αυτό το ποσοστό είναι λιγότερο του 1% του Ελληνικού διαδικτύου.
Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στο θεσμικό πλαίσιο, στο άρθρο 9 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, την οποία έχει ήδη επικυρώσει η χώρα μας με τον Ν.4074/2012 αναφέρεται ότι: «1. Προκειμένου να επιτρέψουν στα άτομα με αναπηρίες να ζουν ανεξάρτητα και να συμμετέχουν πλήρως σε όλες τις πτυχές της ζωής, τα Συμβαλλόμενα Κράτη λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα προκειμένου να διασφαλίζουν στα άτομα με αναπηρίες την πρόσβαση, σε ίση βάση με τους άλλους στην πληροφορία και τις επικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων και των τεχνολογιών και συστημάτων πληροφορίας και επικοινωνιών και σε άλλες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες που είναι ανοικτές ή παρέχονται στο κοινό, τόσο στις αστικές όσο και στις αγροτικές περιοχές». Επιπρόσθετα, στην Απόφαση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με θέμα «Κύρωση του Πλαισίου Παροχής Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης», αναφέρεται ότι: «οι δημόσιοι διαδικτυακοί τόποι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ συμμορφώνονται με το πρότυπο των οδηγιών για την προσβασιμότητα του Περιεχομένου του Ιστού, σε επίπεδο συμμόρφωσης τουλάχιστον ΑΑ».
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία με αίσθημα ευθύνης ανέλαβε να στηρίξει, να συντάξει το στατικό περιεχόμενο της ιστοσελίδας , με τη μοναδική εμπειρία και την πολύχρονη γνώση που διαθέτει και να συνεργαστεί με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης ώστε να δημιουργηθεί μια ιστοσελίδα, που θα είναι έτοιμη έως στο τέλος Σεπτεμβρίου πολύ χρήσιμη στα άτομα με αναπηρία αλλά και σε οποιονδήποτε πολίτη θέλει να μάθει για θέματα σχετιζόμενα με την Αναπηρία. Στην Ιστοσελίδα prosvasi-amea.gov.gr, η οποία αποτελεί μια ηλεκτρονική εφαρμογή που σέβεται το ανθρώπινο δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία στην πληροφόρηση και στην ενημέρωση, μπορεί κάποιος πολύ εύκολα να μάθει για την νομοθεσία που αφορά τα άτομα με αναπηρία, τον αθλητισμό των ατόμων με αναπηρία, νέα και ειδήσεις, για το αναπηρικό κίνημα, την τεχνολογία αλλά ακόμη και να ενημερωθεί για προσβάσιμες περιοχές. Η ιστοσελίδα είναι πλήρως προσβάσιμη, συμμορφώνεται με όλους τους κανόνες προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία και έχει δυνατότητα συνεχούς εμπλουτισμού του περιεχομένου της, αποθήκευσης νέων δεδομένων και σχολιασμού από τους χρήστες της.
Οργανωτικός Γραμματέας
Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πατρέων
Χαροκόπος Αντώνης
Πηγή: http://www.pelop.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.