Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Αντικρουόμενα δεδομένα για τη δράση των ω3 εναντίον του Αλτσχάιμερ


Έρευνα δεν έδειξε καμία διαφορά μεταξύ των δύο εξεταζόμενων ομάδων.
Η αυξημένη συχνότητα εμφάνισης του Αλτσχάιμερ σε υπερήλικες, έχει στρέψει το ενδιαφέρον της επιστήμης στην προσπάθεια πρόληψης ή ακόμα και αναστροφής των συμπτωμάτων της νόσου.

Ειδικότερα στο κομμάτι της διατροφικής πρόληψης/αντιμετώπισης της νόσου, η προσοχή των διαιτολόγων και των γιατρών, έχει στραφεί στη δράση των Ω3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και ειδικότερα των DHA και EPA.

Τα συγκεκριμένα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα έχουν μπει πολλές φορές στο μικροσκόπιο της επιστήμης για μια σειρά από ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπου με προεξέχουσα την αντιμετώπιση των φλεγμονών. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει και μία πιθανή θετική επίδραση στην νόσο Αλτσχάιμερ.

Μια πιο πρόσφατη όμως έρευνα στο πανεπιστήμιο της IOWA δείχνει προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Σε ένα δείγμα 2.157 γυναικών ηλικίας 65-80 ετών μετρήθηκε με εξέταση αίματος η συγκέντρωση των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Παράλληλα, έκαναν τεστ αξιολόγησης της μνήμης και της ικανότητας σκέψης σε όλη την διάρκεια των 6 ετών που διήρκεσε η μελέτη.

Τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Δεν υπήρχε καμία σημαντική διαφορά ανάμεσα στις γυναίκες που είχαν μεγάλη συγκέντρωση πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στην έναρξη της μελέτης και στις γυναίκες με χαμηλή συγκέντρωση.

Επιπλέον δεν παρατηρήθηκε κάποια διαφοροποίηση στον ρυθμό αποκλιμάκωσης της ταχύτητας σκέψης στις δύο κατηγορίες των γυναικών. Ο ερευνητής Eric Ammann, πρόσθεσε ότι μπορεί το αποτέλεσμα να είναι απογοητευτικό, αλλά δεν είναι σημαίνει ότι η έρευνά τους αποτελεί και το τέλος της μελέτης του ρόλου των πολυακόρεστων στη νόσο Αλτσχάιμερ και τις νοητικές λειτουργίες.

Τα δεδομένα έρχονται σε αντίθεση με τα αποτελέσματα άλλης έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο του Pittsburgh σε υγιείς νέους ενήλικες. Σύμφωνα με την ερευνήτρια Bita Moghaddam, η χορήγηση συμπληρωμάτων πολυακόρεστων βελτίωσε σημαντικά την λειτουργική μνήμη των συμμετεχόντων.

Σε κάθε περίπτωση πριν αποφανθούν οι ειδικοί οριστικά για τον ρόλο των πολυακόρεστων στις νοητικές λειτουργίες, απαιτούνται περισσότερες έρευνες.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.