Αλλάζουν εντελώς τα δεδομένα από Σεπτέμβρη για τους μαθητές λυκείου, καθώς με το νομοσχέδιο για το νέο λύκειο, το οποίο παρουσίασε χθες το υπουργείο Παιδείας, επιχειρείται στροφή 180 μοιρών στο εκπαιδευτικό σύστημα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Εισάγεται πρότυπο πανελλαδικών για όλες τις τάξεις του λυκείου, μειώνονται τα επιστημονικά πεδία και τα εξεταζόμενα μαθήματα, δημιουργείται Τράπεζα Θεμάτων από την οποία θα αντλούν οι καθηγητές το 50% των θεμάτων για τις ενδοσχολικές εξετάσεις, ενώ, παράλληλα, ιδρύεται και Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων.
Ολοκληρωτικές αλλαγές πραγματοποιούνται και στο Επαγγελματικό Λύκειο, όπου δημιουργείται μία προαιρετική «τάξη μαθητείας», αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Γ΄ Λυκείου. Για τη λειτουργία αυτής της τάξης, το υπουργείο θα συνεργαστεί με τον ΟΑΕΔ.
Βάρος στα Γενικής Παιδείας
Τα μαθήματα Γενικής Παιδείας μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» των τριών τάξεων του λυκείου, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου να τους αποδίδουν μεγαλύτερη βαρύτητα, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Από τις πιο σημαντικές αλλαγές που πραγματοποιούνται στο νέο λύκειο, είναι ότι ο βαθμός απολυτηρίου κάθε τάξης του λυκείου θα προσμετράται στο βαθμό των πανελλαδικών για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.
Αναλογικά παρόμοιες αλλαγές παρατηρούνται και στις άλλες δύο βαθμίδες, με τους μαθητές της Β΄ Λυκείου να διδάσκονται σε ποσοστό 80% μαθήματα Γενικής Παιδείας και κατά 20% μαθήματα κατεύθυνσης. Το ποσοστό που ίσχυε μέχρι σήμερα ήταν 50%. Οι αναλογίες αντριστρέφονται μόνο στη Γ΄ Λυκείου, όπου οι διδακτικές ώρες των μαθημάτων κατεύθυνσης αυξάνονται εις βάρος των Γενικών.
Νέο σύστημα βαθμολόγησης στις εξετάσεις
Νέο σύστημα βαθμολόγησης και αλλαγές στα εξεταζόμενα μαθήματα ορίζει το υπουργείο Παιδείας για την εισαγωγή των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Τα εξεταζόμενα μαθήματα μειώνονται από έξι σε τέσσερα, ενώ κατά ένα λιγότερο, δηλαδή τέσσερα, θα είναι και τα επιστημονικά πεδία.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, τα επιστημονικά πεδία είναι τα εξής: 1) Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες, 2) Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες, 3) Επιστήμες Υγείας και 4) Επιστήμες Οικονομίας, Διοίκησης και Πολιτικές Επιστήμες.
Τα εξεταζόμενα μαθήματα ορίζονται ανάλογα με την επιλογή του επιστημονικού πεδίου, με τους ενδιαφερόμενους για παιδαγωγικά τμήματα να εξετάζονται σε διαφορετική ύλη. Επιπλέον, οι στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές αποτελούν ένα ξεχωριστό πεδίο, σύμφωνα με το νομοσχέδιο.
Για την εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ορίζεται πλέον ο «Βαθμός προαγωγής και απόλυσης». Σύμφωνα με αυτόν, προσμετράται εκτός από το βαθμό που επιτυγχάνει ο υποψήφιος κατά τις πανελλαδικές εξετάσεις και ο βαθμός προαγωγής των τριών τάξεων του λυκείου με βάση συντελεστές.
Επαγγελματική εκπαίδευση με σύνδεση στην εργασία
Η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Παιδείας, με την εισαγωγή μίας προαιρετικής τάξης μαθητείας να αποτελεί την κυριότερη αλλαγή που επιφέρει στα Επαγγελματικά Λύκεια το νομοσχέδιο.
Πρόγραμμα
Για την εκπαίδευση στο χώρο εργασίας ορίζονται 28 ώρες εβδομαδιαίως, επιμερισμένες σε πέντε ημέρες.
Επιπλέον, οι μαθητές θα παρακολουθούν εργαστηριακό μάθημα ενισχυτικής εκπαίδευσης της μαθητείας διάρκειας επτά ωρών εβδομαδιαίως, επιμερισμένο σε δύο μέρες.
Το μάθημα θα διδάσκεται σε σχολική μονάδα των ΕΠΑΛ και σε μονάδες του ΟΑΕΔ από εκπαιδευτικό προσωπικό του υπουργείου Παιδείας και του Οργανισμού.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.