Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Η οικονομική κρίση «τρώει» τους ανάπηρους


Λευκωσία: Με υποσημείωση για την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στις δυνατότητες του κοινωνικού κράτους, συνοδεύεται η πρώτη έκθεση της Κύπρου για την εφαρμογή της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, η οποία έχει ήδη ετοιμαστεί μαζί με το πρώτο Σχέδιο Δράσης για την αναπηρία 2013-2015.

Συγκεκριμένα υπογραμμίζεται ότι «τόσο η έκθεση όσο και το Σχέδιο Δράσης, ετοιμάστηκαν σε μια εξαιρετικά κρίσιμη για την κυπριακή οικονομία περίοδο αφού η Κυπριακή Δημοκρατία αναγκάστηκε το 2012 να προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ζητώντας χρηματοοικονομική στήριξη και καταλήγοντας σε συμφωνία για μνημόνιο συναντίληψης και την εφαρμογή προγράμματος οικονομικής προσαρμογής από τον Μάρτιο του 2013».

Η ανάπτυξη, επομένως, πρόσθετων δράσεων υλοποίησης της Σύμβασης «θα πρέπει να βρίσκεται εντός των οικονομικών δυνατοτήτων του Κράτους».

Επισημαίνεται επίσης και ο κίνδυνος που γεννάται από την οικονομική κρίση για την ποιότητα αλλά και την ποσότητα των προσφερόμενων κρατικών υπηρεσιών προς τα άτομα με αναπηρίες, εξαιτίας της αποχώρησης, λόγω της υφιστάμενης οικονομικής κατάστασης έμπειρων εξειδικευμένων στελεχών, χωρίς τη δυνατότητα αντικατάστασής του λόγω των περιορισμών στελέχωσης στον δημόσιο τομέα».

Σε γενικές γραμμές στην έκθεση γίνεται αναφορά στα όσα συνέβησαν στην Κύπρο σε ό,τι αφορά στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, στα όσα θα έπρεπε να γίνουν και σε εκείνα που χρήζουν βελτίωσης.

Σημαντικό πλεονέκτημα για την Κύπρο αποτελεί ο δυνατός θεσμός της οικογένειας αλλά και «η σημαντική εθελοντική εκδήλωση έμπρακτης κοινωνικής αλληλεγγύης». Σύμφωνα με την έκθεση, «υπάρχει ένα σύγχρονο και ισχυρό νομικό πλαίσιο για την προάσπιση της προώθησης της υλοποίησης των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες τόσο με γενικούς νόμους όσο και με ειδικούς ανά τομέα».

Παράλληλα, «ο θεσμός της διαβούλευσης με τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των ατόμων με αναπηρίες ρυθμίζεται και νομοθετικά, αφού ειδικός νόμος υποχρεώνει κάθε κρατική υπηρεσία πριν τη λήψη απόφασης για θέματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρίες να διαβουλεύεται με την Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων».

Τέλος, «η διοικητική ικανότητα διαχείρισης και προώθησης δράσεων που υλοποιούν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες έχουν ενδυναμωθεί σημαντικά μετά την εγκαθίδρυση και λειτουργία των μηχανισμών για την εφαρμογή της Σύμβασης». Αποτέλεσμα της λειτουργίας των μηχανισμών αυτών και της συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων ήταν «η διαμόρφωση του πρώτου Εθνικού Σχεδίου Δράσης της Κύπρου για την Αναπηρία 2013-2015 ως εργαλείο για ενίσχυση της υλοποίησης της Σύμβασης».

Νοσεί η αποκατάσταση

Αρκετά πίσω στο στόχο της φαίνεται να βρίσκεται η Κύπρος σε ό,τι αφορά δύο πολύ σημαντικούς τομείς: Τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ατόμων με αναπηρίες (ΑμεΑ) αλλά και την επαγγελματική τους αποκατάστασης. Στους δύο αυτούς τομείς, όπως επισημαίνεται και στην έκθεση, παρουσιάζονται «περιοχές δράσης για βελτίωση».

Σύμφωνα με τα όσα η έκθεση αναφέρει, «οι δομές και υπηρεσίες προσφοράς θεραπειών φυσιοθεραπείας, εργοθεραπείας, λογοθεραπείας, ψυχοθεραπείας είναι περιορισμένες με έλλειψη οργανωμένων πολυθεματικών κρατικών κέντρων αποκατάστασης για όλες τις αναπηρίες και ιδιαίτερα τις σοβαρές και πολλαπλές αναπηρίες».

Κενά και περιθώρια για βελτίωση εντοπίζονται στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης και απασχόλησης των ΑμεΑ, αφού όπως υπογραμμίζει η έκθεση «στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης και απασχόλησης δεν έχουν ακόμη εγκαθιδρυθεί συστηματικοί μηχανισμού αξιολόγησης της αναπηρίας και λειτουργικότητας διάγνωσης των αναγκών κατάρτισης και ικανοτήτων απασχόλησης των ατόμων με αναπηρίες και προσφοράς κινήτρων για ένταξη στην αγορά εργασίας σε σύζευξη με τα επαγγέλματα ζήτησης της αγοράς».

Αδυναμίες της Κύπρου

Από την έναρξη της εφαρμογής της Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, το Τμήμα Κοινωνικής Ενωσμάτωσης ΑμεΑ, του Υπουργείου Εργασίας, σε συνεργασία πάντοτε με τους κοινωνικούς του εταίρους προχώρησε σε μια σειρά από δράσεις οι οποίες στοχεύον πάντοτε στην ενίσχυση των ατόμων με αναπηρίες και την καταστολή του φαινομένου του κοινωνικού τους αποκλεισμού.

Όπως διαπιστώνεται όμως στην έκθεση, «παρά τη θετική αλλαγή τις τελευταίες δεκαετίες στις στάσεις και αντιλήψεις των πολιτών έναντι της διαφορετικότητας των ατόμων με αποδοχή της, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης ως προς το επίπεδο σεβασμού της κυπριακής κοινωνίας προς τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες».

Παρά την ύπαρξη ισχυρού νομικού πλαισίου για τη ρύθμιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες, προστίθεται στην Έκθεση, «παρατηρούνται αρκετά κενά στην αποτελεσματική εφαρμογή των νόμων που θα μπορούσαν να διορθωθούν με πιο αποτελεσματικό προγραμματισμό και συντονισμό των κρατικών υπηρεσιών για μετουσίωση των ιδεών σε πράξη καθώς και πιο αυστηρό έλεγχο εφαρμογής των νομοθεσιών και επιβολή ποινών».

Επιπλέον «εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά εμπόδια κυρίως για τα άτομα με κινητική και οπτική αναπηρία, λόγω ανεπαρκούς εφαρμογής της νομοθεσίας για την προσβασιμότητα από τις αρμόδιες τοπικές Αρχές αλλά και λόγω της ύπαρξης άγνοιας και έλλειψης σεβασμού από μεγάλο αριθμό πολιτών».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.