Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

«Λίφτινγκ» στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη


«Λίφτινγκ» στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο μήνα, θα επιδιώξει η κυβέρνηση, μετά τη διαπίστωση ότι η προσέλευση οφειλετών είναι περιορισμένη και ότι υπάρχουν περιθώρια να γίνει πιο ελκυστική, με στόχο να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τα δημόσια έσοδα.

Οι διαπραγματεύσεις θα τρέξουν στο περιθώριο των στοιχείων που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα και δείχνουν ότι επιτυγχάνεται στο επτάμηνο πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και μείωση της ύφεσης στο 4,6% του ΑΕΠ το β' τρίμηνο, αλλά με παραμέτρους που δείχνουν ότι τα ρίσκα είναι μεγάλα, με μεγαλύτερο όλων τη φορολογική κόπωση που πολλοί προβλέπουν το β' εξάμηνο, κατά το οποίο συσσωρεύονται μεγάλες υποχρεώσεις για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Το μεγάλο φορτίο φόρων, ύψους 8,5 δισ. ευρώ, που καλούνται να σηκώσουν οι φορολογούμενοι τους επόμενους μήνες αναγκάζει την κυβέρνηση να αναζητήσει άλλες λύσεις στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων χρεών, στην κατεύθυνση διευκόλυνσης των οφειλετών.

Έτσι, στον επόμενο έλεγχο της τρόικας που θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να ζητήσει κάποιες τροποποιήσεις στις διατάξεις των ρυθμίσεων, με στόχο να γίνουν περισσότερο ελκυστικές για τους οφειλέτες.

Οι αλλαγές

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, ο βασικός κορμός της ρύθμισης δεν πρόκειται να αλλάξει. Ωστόσο, από τις περιπτώσεις υπόχρεων που έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις (ανέρχονται συνολικά σε περίπου 50.000), έχουν εντοπιστεί περιθώρια για βελτιώσεις.

Για παράδειγμα, ένας επιτηδευματίας έχει χρέος παρελθόντων ετών ύψους 20.000 ευρώ και επιθυμεί να υπαχθεί στη ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας και να το αποπληρώσει σε 48 δόσεις. Όμως, κατά τον έλεγχο του φακέλου του, προκύπτει ότι για τις χρήσεις 2011 και 2012 υπάρχει ένα υπόλοιπο πληρωμής ΦΠΑ ύψους 4.000 ευρώ. Με βάση τον ισχύοντα νόμο, παρότι οι 4.000 ευρώ αφορούν παλαιότερες χρήσεις, βεβαιώνονται εντός του 2013, με αποτέλεσμα το ποσό αυτό να μην εντάσσεται στη ρύθμιση των 48 δόσεων, αλλά μόνο στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν διαπιστώσει και άλλα παρόμοια παραδείγματα, που αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα, για τους υπόχρεους, να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Το οικονομικό επιτελείο θα συγκεντρώσει όλες τις ενδεχόμενες αλλαγές και θα τις παρουσιάσει στην τρόικα, ώστε να επιτύχει την τροποποίησή τους για να γίνουν οι ρυθμίσεις περισσότερο ελκυστικές για τους οφειλέτες.

Το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στις εξής προτάσεις:

• Να δοθεί η δυνατότητα ένταξης και των παλαιότερων οφειλών (πριν από τις 31-12-2012) στην πάγια ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με την οποία διακανονίζεται μόνο το χρέος που δημιουργήθηκε εντός του 2013. Σήμερα, οι παλιές οφειλές μπορούν να διευθετηθούν με την ύστατη ρύθμιση των 48 δόσεων. Όμως, οι δόσεις μειώνονται ανάλογα με τον μήνα ένταξης (48 δόσεις για όσους εντάχθηκαν τον Ιούλιο, 47 για όσους εντάχθηκαν τον Αύγουστο κ.ο.κ.).

• Να μειωθεί το επιτόκιο 8,75%.

• Να χαλαρώσουν οι απαιτήσεις καταγραφής και δέσμευσης της περιουσιακής κατάστασης των φορολογούμενων (π.χ. η ρήτρα για εμπράγματες εγγυήσεις από ένα ύψος οφειλής και πάνω).

• Να δίνεται γενναίο «μπόνους» για την εφάπαξ εξόφληση της οφειλής.

Να σημειωθεί ότι η υπαγωγή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις νέες ρυθμίσεις δεν αναστέλλει το μέτρο της κατάσχεσης απαιτήσεων. Οι ρυθμίσεις χρεών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία αποτελούν «στοιχεία προς αξιολόγηση», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 από τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχει εισπραχθεί 1,3 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 1,9 δισ.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.