Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Κοινή πρακτική για τα καθυστερούμενα δάνεια


Ένα νέο, συγκεκριμένο και ενιαίο πλαίσιο τυποποιημένων κριτηρίων θα μπει έως το τέλος Σεπτεμβρίου σε όλες τις τράπεζες για τα καθυστερούμενα δάνεια που έχουν δοθεί σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, προκειμένου να υπάρχει κοινή πρακτική στις ρυθμίσεις που προωθούνται, στο πώς αυτά τα δάνεια εγγράφονται στους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων, τις υποχρεώσεις των δανειοληπτών, κλπ.

Αυτό αναφέρουν πληροφορίες από ανώτατα τραπεζικά στελέχη, τα οποία σημειώνουν επίσης ότι την επεξεργασία για τις διαδικασίες που θα τεθούν και θα ακολουθούνται από τις τράπεζες, έχει αναλάβει η BlackRock, στο ευρύτερο πλαίσιο των stress tests.

Σύμφωνα με τα ίδια τραπεζικά στελέχη, τα προβληματικά δάνεια των επιχειρήσεων είναι τα πιο δύσκολα στη διαχείριση και, ως εκ τούτου, κάθε τράπεζα εφαρμόζει τη δική της ανεξέλεγκτη τακτική με αμφίβολα και άνισα αποτελέσματα μεταξύ των 4 πιστωτικών ιδρυμάτων. Για την ενιαία αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων των επιχειρήσεων θα χρησιμοποιηθούν συγκεκριμένοι οικονομικοί δείκτες, όπως ακριβώς γίνεται σε χώρες του εξωτερικού που έχουν προηγμένα συστήματα παρακολούθησης των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση και η αντιμετώπισή τους είναι πιο αποτελεσματική.

Το ύψος των οικονομικών δεικτών θα οδηγεί σε συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες από την πλευρά των τραπεζών προς τους επιχειρηματίες. Έτσι, η «εικόνα» για το ποσό ανάκτησης της οφειλής ενός δανειολήπτη θα είναι πιο σαφής, ενώ στο «μάτι του κυκλώνα» θα μπουν και οι επιχειρηματίες που δεν έχουν βάλει το...χέρι στην τσέπη και αναμένουν χρηματοδότηση και ανεκτικότητα μόνο από τις τράπεζες.

Εκτιμάται δηλαδή ότι το ενιαίο πλαίσιο θα παίξει σημαντικό ρόλο και στα εμπορικά ακίνητα, αφού πολλοί επιχειρηματίες διατηρούν μεγάλες καταθέσεις και δεν πληρώνουν, εκμεταλλευόμενοι την απαγόρευση των πλειστηριασμών που ιχύει.

Ήδη, η BlackRock, στο πλαίσιο των stress tests, έχει ξεκινήσει τον έλεγχο για τις μεθόδους που έχουν χρησιμοποιήσει οι τράπεζες στη διαχείριση των προβληματικών δανείων και θα διαπιστώσει αν αυτές είναι σύμφωνες με τη διεθνή πρακτική.

Παράλληλα, στα μέσα Σεπτεμβρίου, οι Έλληνες τραπεζίτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ο αναπληρωτής διευθυντής της Επιτροπής, Γ. Κούπμαν, θα συναντήσει τις διοικήσεις των τραπεζών, για να επεξεργαστεί μαζί τους τα σχέδια αναδιάρθρωσης τα οποία θα κληθούν να υλοποιήσουν την ερχόμενη 5ετία.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.