Και αυτή η σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της. Το καλοκαιράκι μας χτύπησε την πόρτα και οι διακοπές είναι προ των πυλών!
Όταν συζητάμε όμως για την οργάνωση των διακοπών μιας οικογένειας με ένα αυτιστικό παιδί, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα… Θέματα που έχουν να κάνουν με την αλλαγή της καθημερινής ρουτίνας (τόπος, πρόσωπα, ημερήσιες δραστηριότητες), την αισθητηριακή «υπερφόρτωση» λόγω υψηλής θερμοκρασίας και έντονης ηλιοφάνειας, προβλήματα με το φαγητό και τον ύπνο αλλά και γενικότερες συμπεριφορικές δυσκολίες του μικρού μας αυτιστικού, μας αγχώνουν και μας προβληματίζουν πολύ περισσότερο!!!
Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν… υπάρχουν όμως μικρά πράγματα που πρέπει να έχουμε υπόψη προκειμένου να καταφέρουμε οι καλοκαιρινές διακοπές να είναι μια θετική εμπειρία για όλους μας!!!
Το κλειδί της επιτυχίας κι εδώ βέβαια κρύβεται στις λέξεις προετοιμασία και οργάνωση!!!
Αν συνηθίζουμε να πηγαίνουμε σε ένα σταθερό μέρος κάθε χρόνο, τότε τα πράγματα θα είναι σίγουρα πιο εύκολα! Το περιβάλλον, τα πρόσωπα, οι καθημερινές δραστηριότητες θα αποτελούν μια γνώριμη συνθήκη για το παιδί με δαδ κάτι το οποίο θα λειτουργήσει ανακουφιστικά τόσο για το ίδιο, όσο και εντέλει για όλους μας…
Μια φωτογραφία του χώρου στο μηνιαίο και εβδομαδιαίο πρόγραμμα του παιδιού στην στήλη κάθε μέρας, για όσες μέρες θα διαρκέσει η παραμονή μας είναι πολύ βοηθητική.
Ακόμη και αν είναι η πρώτη φορά που επισκεπτόμαστε ένα χώρο, καλό είναι να κατεβάσουμε φωτογραφίες από το internet , να τις εκτυπώσουμε και να αρχίζουμε να προετοιμάζουμε το μικρό μας βλέποντάς και σχολιάζοντάς τες.
Σε μια ημερήσια καρτέλα μπορούμε να έχουμε οπτικοποιημένο το καθημερινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων που θα βοηθά το παιδί να γνωρίζει τις αλλαγές στη ρουτίνα του για να μπορέσει να προσαρμοστεί. Φροντίζουμε βέβαια να έχουμε μαζί μας αγαπημένα του παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα με τα οποία μπορεί να απασχοληθεί στον ελεύθερο χρόνο του και θα αποτελέσουν και ισχυρό κίνητρο για να συνεργαστεί μαζί μας σε δύσκολες στιγμές! Ας μην ξεχνάμε να έχουμε μαζί και αγαπημένες του λιχουδιές! Είναι απαραίτητες σε στιγμές διαπραγμάτευσης!
Βέβαια, όταν επιλέγουμε για πρώτη φορά ένα χώρο για διακοπές, θα πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις…
• Είναι απαραίτητο να ενημερωθούν, φίλοι, συγγενείς αλλά και το προσωπικό ξενοδοχείου, αν μείνουμε σε ανάλογο χώρο, για τις βασικές δυσκολίες και ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζει το παιδί μας σε τομείς όπως: ύπνος, φαγητό, αντίδραση στους θορύβους, συμπεριφορές, εμμονές, ντύσιμο, φοβίες κ.λ.π.
• Ενημερώστε πιο συγκεκριμένα αν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα φαγητού.
• Εξηγήστε ότι το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί έναν ήσυχο χώρο όπου θα αποσυρθεί , αν χρειαστεί, για να ηρεμήσει αισθητηριακά. Είναι καλό να φροντίσετε να υπάρχει η δυνατότητα παροχής ενός τέτοιου χώρου.
Αν πρόκειται να ταξιδέψουμε με αεροπλάνο ή πλοίο και είναι η πρώτη φορά θα πρέπει να έχουμε προετοιμάσει πολύ καλά το μικρό μας! Φωτογραφίες, εικόνες, σχολιασμός ακόμα και δοκιμαστική επίσκεψη ή επισκέψεις στον τόπο αναχώρησης. Ακόμη και την μέρα που είναι να ταξιδέψουμε θα πρέπει να βρισκόμαστε αρκετά πιο νωρίς εκεί, προκειμένου το παιδί να μπορέσει να προσαρμοστεί. Καλό είναι να έχουμε μαζί μας ένα αγαπημένο του αντικείμενο που θα το κάνει να νιώθει ασφάλεια.
Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις παιδιών με ιδιαίτερες αισθητηριακές δυσκολίες που ίσως είναι προτιμότερο να μην επιχειρήσουμε να τα επιβαρύνουμε με ταξίδια με πλοίο και ειδικά με αεροπλάνο. Σε κάθε περίπτωση κρίνεται απαραίτητο να συμβουλευτούμε τους θεραπευτές τους.
Πολύ βοηθητικό επίσης είναι να έχουμε ένα άλμπουμ με φωτογραφίες από προηγούμενες διακοπές, το οποίο θα αρχίσουμε να ξεφυλλίζουμε μαζί με το παιδί μας προκειμένου να προετοιμαστεί και να ξαναθυμηθεί γνώριμές του δραστηριότητες που θα το βοηθήσουν να «χτίσει» τη νέα του καλοκαιρινή ρουτίνα.
Όλα τα παραπάνω μπορούν να βοηθήσουν στο να μειωθεί το άγχος μας και να κυλήσουν τα πράγματα όσο πιο ομαλά γίνεται… Σημαντικό κομμάτι σε όλα αυτά είναι, όπως είδαμε, η ενημέρωση των τρίτων, όσων δηλαδή θα εμπλακούν σε αυτή τη διαμονή… Από κει και πέρα κακοπροαίρετοι υπάρχουν παντού και πάντα… Για αυτούς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα και τελικά… δεν μας απασχολούν κιόλας!
Πηγή: http://blog.nowdoctor.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.