Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Νέο πρόγραμμα επιδιώκει την ισότητα για άτομα με ειδικές ανάγκες στην πΓΔΜ


Όπως και πολλοί άλλοι κάτοικοι της πΓΔΜ με αναπηρίες, η Νατάσα Γιοσιφόβσκα είπε ότι είναι πρόθυμη και ικανή να εργαστεί. Κάνει συνεχώς αίτηση για θέσεις εργασίας, αλλά έχει παραμείνει άνεργη 10 χρόνια, αφού διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ένα νέο πρόγραμμα από την ΜΚΟ της πΓΔΜ Polio Plus -- Κίνημα κατά της αναπηρίας -- είναι έτοιμο να βοηθήσει την Γιοσιφόβσκα και άλλους σαν κι αυτήν προωθώντας την ισότητα και προσπαθώντας να μειώσει τις διακρίσεις που γίνονται σε βάρος των ατόμων με αναπηρία.

"Έχω δοκιμάσει εκατό φορές να βρω μια θέση εργασίας, αλλά μόλις ακούσουν τη διάγνωσή μου, η πιο κοινή απάντηση είναι ότι "δεν υπάρχει διαθέσιμη θέση"", είπε η Γιοσιφόβσκα, 40 ετών, προσθέτοντας ότι τα άτομα με αναπηρίες ή χρόνιες ασθένειες αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες να βρουν θέσεις εργασίας στην πΓΔΜ, όπου το ποσοστό ανεργίας αγγίζει σχεδόν το 30 τοις εκατό. "... Έχω δύο παιδιά, είμαι διαζευγμένη, και είναι απαραίτητο για μένα να βρω δουλειά. Η θεραπεία ελαχιστοποιεί την ασθένειά μου και είμαι σε θέση να είμαι μια υπεύθυνη υπάλληλος σε μια εταιρεία. Με τις προσπάθειες της Polio Plus τώρα ελπίζω, και πάλι, ότι θα βρω δουλειά".

Η νέα πρωτοβουλία της Polio Plus χρηματοδοτείται κυρίως από το πρόγραμμα Progress της ΕΕ για εργατική και κοινωνική αλληλεγγύη και θα διευκολύνει την υλοποίηση των στόχων της ΕΕ στον τομέα της απασχόλησης, των κοινωνικών θεμάτων και των ίσων ευκαιριών.

Ανάμεσα στους στόχους είναι η αύξηση των δυνατοτήτων και της προβολής της Επιτροπής για την Προστασία κατά των Διακρίσεων. Η Επιτροπή, η οποία άρχισε τη λειτουργία της το 2011, αντιμετωπίζει τις καταγγελίες για διακρίσεις που γίνονται από πολίτες, εξετάζει περιπτώσεις και προσφέρει επίσημες γνωματεύσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην επίλυση διαφορών.

"Σήμερα έχουμε ένα νομικό πλαίσιο, έχουμε την Επιτροπή για την Προστασία κατά των Διακρίσεων, αλλά αναγνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε συνέχεια και πρακτική εμπειρία. Ως εκ τούτου, το πρόγραμμα αυτό καλείται Από το Πρότυπο στην Πράξη, ώστε οι άνθρωποι να καταλάβουν την έννοια της μη-διάκρισης και να εξασφαλιστεί η συνειδητοποίηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, να γίνει πρόληψη των διακρίσεων και να υποστηρίξουμε την ισότητα των ευκαιριών", είπε η Έλενα Κοτσόσκα, διευθύντρια προγράμματος της Polio Plus, στους SETimes.

Η Κοτσόσκα πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει διαλέξεις και την παραγωγή έντυπου και multi-media ενημερωτικού υλικού. Η Polio Plus σχεδιάζει, επίσης, να πιέσει για την υλοποίηση νομοθετικών πρωτοβουλιών και τοπικών σχεδίων δράσης για την αντιμετώπιση των διακρίσεων.

"Το έργο θα αναθεωρήσει την υφιστάμενη νομοθεσία, ιδίως όπου υπάρχουν συστηματικές πρακτικές διακρίσεων, όπως το εργατικό δίκαιο και το δίκαιο για την προστασία της υγείας στην εργασία ... και εμείς θα εξάγουμε συμπεράσματα και απόψεις που θα κατατεθούν στους αρμόδιους εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς", είπε η Κοτσόσκα.

Ο Πρωθυπουργός, Νικόλα Γκρουέφσκι, δήλωσε ότη η Polio Plus υπήρξε καθοριστική στη δημιουργία λύσεων για την εξάλειψη των διακρίσεων εις βάρος των ατόμων με αναπηρία.

"Ιδιαίτερα σημαντικό για την κυβέρνηση της πΓΔΜ είναι η ενθάρρυνση της ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής με τη βελτίωση της επικοινωνίας και του διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης, ως δημιουργό και υπεύθυνη για την υλοποίηση της πολιτικής, και των ΜΚΟ που εργάζονται για την προστασία των δικαιωμάτων αυτών των πολιτών", δήλωσε ο Γκρουέφσκι, προσθέτοντας ότι η πΓΔΜ είναι μία από τις πρώτες χώρες που υπέγραψαν τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Η Polio Plus συνεργάστηκε με το πρόγραμμα Progress της ΕΕ κατά την περίοδο 2008-2009, όταν το πρόγραμμα πΓΔΜ Χωρίς Διακρίσεις σχημάτισε μία οργάνωση πολιτών για να εκπροσωπεί όλες τις ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες. Το πρόγραμμα οδήγησε στην υιοθέτηση της νομοθεσίας της πΓΔΜ για την προστασία έναντι των διακρίσεων το 2010.

"Οι σημαντικές αλλαγές στην κοινωνία δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν μόνο μέσω της νομοθεσίας. Ήταν σαφές ότι πρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ύπαρξη και την αναγνώριση των διακρίσεων, καθώς και για την αφύπνιση της συνείδησης της συλλογικής ευθύνης, με στόχο την κατανόηση τη ζημία που κάνει η εξαίρεση ολόκληρων κατηγοριών πολιτών από την κοινωνία και μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να ενισχυθούν οι εθνικοί μηχανισμοί προκειμένου να γίνει δυνατή η αποτροπή αυτών των ανισοτήτων. Για τους λόγους αυτούς, το νέο πρόγραμμα Από το Πρότυπο στην Πράξη απαιτείται για να αυξηθεί η προσοχή του κοινού, επειδή η ισότητα και η μη διάκριση [πρέπει] να είναι αυξηθούν", είπε ο Ζβόνκο Σαβρέβσκι, πρόεδρος της Polio Plus, στους SETimes.

Ο προϋπολογισμός του έργου των 270.000 ευρώ παρέχεται κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Polio Plus, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής και το Κέντρο για τη Διεθνή Συνεργασία της πΓΔΜ παρέχουν, επίσης, κεφάλαια. Η επιτροπή της κυβέρνησης για την προστασία κατά των διακρίσεων είναι επίσης εταίρος του προγράμματος.

"Το γεγονός είναι ότι υπάρχουν δυνάμεις στην πΓΔΜ, άνθρωποι, οι οργανώσεις και ιδέες που αναπτύσσουν ευρωπαϊκές διαδικασίες και μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης", δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, Ντίμε Σπάσοφ, στους SETimes.

Ποια μέτρα θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση της πΓΔΜ προκειμένου να μειωθούν οι διακρίσεις εις βάρος των ατόμων με αναπηρία; Προσθέστε τις σκέψεις σας στον χώρο των σχολίων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.